Evropski parlament pozvao na detaljnu istragu masovnih ubistava u Srbiji

Evropski parlament (EP) najoštrije je osudio scenu masovnih ubistava u Srbiji i u znak žalosti i solidarnosti poziva na detaljnu istragu, navedeno je u usmenom amandmanu koji je na izveštaj o Srbiji podneo izvestilac Vladimir Bilčik.

Usmeni amandmani samo u izuzetnim slučajevima mogu biti podneti na razmatranje na plenarnoj sednici EP pre nego što tekst koji se razmatra bude stavljen na glasanje, preneo je N1.

Pored usmenog amandmana koji će biti predstavljen danas tokom rasprave, na tekst izveštaja o Srbiji koji je već usvojen na Odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta (AFET), podneto je još njih 11.

Evropski zvaničnici su izrazili saučešće povodom tragičnih događaja u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu i u selima oko Mladenovca.

Poslanici Liberala, Socijaldemokrata i Zelenih traže da se u izveštaj o Srbiji uvrsti „zabrinutost poslanika EP zbog slučaja Elektroprivrede Srbije, u kome su tužiteljke uklonjene iz procesa nakon što su počele istragu korupcije u tom preduzeću“.

U zajedničkom amandmanu tri grupacije traži se i da se u član u kojem se „izražava zabrinutost zbog imenovanja za direktora Bezbednosno-informativna agencija (BIA) Aleksandra Vulina, poznatog po anti-EU stavovima i retorikom pro-Kremlja, koji je u prošlosti sa ruskim vlastima delio informacije o sastancima ruskih opozicionara u egzilu“, doda i konkretan slučaj novinara i političkog aktiviste Vladimira Kara-Murze, koji je u Rusiji osuđen na 25 godina zatvora.

Tri poslaničke grupe podnele su i zajednički amandman u kome traže da se tekst izmeni tako da se iz formulacije „EP izražava zbog mogućeg državnog finansiranja Telekoma, koji toj kompaniji daje nefer prednost i doprinosi pogoršanju situacije u kojoj se nalaze nezavisni mediji“, izbriše reč „moguće“, smatrajući da ne postoiji dilema da li se Telekom finansira iz državnih fondova.

Oni traže i da se iz osnovnog teksta izveštaja o medijima izbriše „zadovoljstvo zbog osnivanja radne grupe za zaštitu novinara u okviru kancelarije predsednice vlade“, kao i da se u članu „o medijima koji prenose anti-EU i pro-Ruske narative“, umesto teksta u kome se navodi da oni „izveštavaju pozitivno o vlasti“, jasno navede da su „bliski vlastima“ i da su „doprineli padu podrške javnosti EU integtracijama Srbije“.

U odvojenom amandmanu, Socijaldemokrate zasebno traže i da se u izveštaj uvrsti „žaljenje što pojedini visokorangirani državni službenici nastavljaju da banalizuju i ismevaju slučaj Savamala u javnosti, uprkos ozbiljnosti kršenja vladavine prava“.

Zeleni u svom amandmanu traže da se „izrazi žaljenje“ zbog toga što je Srbija prekršila dogovor Beograda i Prištine, pre svega Ohridski sporazum, tokom glasanja „protiv“ o prijemu Kosova u Savet Evrope, bojkotom lokalnih izbora na severu Kosova, „koji je orkestriran u Beogradu“, kao i zastrašivanjem srpskih opozicionih političara u tom kontekstu.

U jednom od amandmana, EP pozdravlja usvajanje Deklaracije o nestalim licima 2. maja 2023, u kontekstu dijaloga Beograda i Prištine. EP poziva na sprovođenje dogovora, transparentnost i inkluzivnost u izveštavanju o realizaciji deklaracije.

Plenarna sednica Evropskog parlamenta počela je juče u Strazburu minutom ćutanja za žrtve u Srbiji, a rasprava o izveštaju Bilčika o Srbiji naći će se danas na dnevnom redu te institucije, a glasanje je zakazano za sutra.

Odogađajima, podsetite se u:

Četvoro ranjenih iz Ribnikara i kod Mladenovca u teškom stanju

U Beogradu, Novom Sadu i Kraljevu protesti „Srbija protiv nasilja“

Sastanak Vučića i Kurtija u senci velikih tragedija u Beogradu i Mladenovcu

Ministarstvo: Učenici OŠ „Vladislav Ribnikar“ vraćaju se u školu od 10. maja, roditelji i stručnjaci protiv

Svetske agencije o ostavci Branka Ružića posle masovnih ubistava

Branko Ružić podneo ostavku

Karađorđevići: Jedni na krunisanju britanskog kralja, jedni na Oplencu

Ministarka Grujičić o stanju povređenih u zločinima kod Mladenovca i u Beogradu

Vučić najavio nove mere nakon masovnog ubistva u Mladenovcu: Razoružaćemo Srbiju

Uhapšen osumnjičeni za ubistvo osam i ranjavanje 14 osoba kod Mladenovca, pronađen arsenal oružja

Poslanici opozicije u Srbiji pozvali na protest u ponedeljak

Trajković: Policija će pojačati prisustvo u školama na centralnom Kosovu

Usvojene mere za sprečavanje masovnih zločina: Sednica Vlade Srbije počela minutom ćutanja

U nedelju Dan žalosti i u Crnoj Gori

Tragično stradalim učenicima iz Beograda odata počast u većinski srpskim sredinama na Kosovu

Gračanica: Sveće u znak podrške roditeljima stradale dece i povređenima

Veće ministara donelo odluku: Sutra Dan žalosti u celoj BiH

„Mirëdita, dobar dan“: Odata počast stradalima u Beogradu. Kroz bol se nekad možemo videti bolje

Zvaničnici iz Prištine upućuju saučešće porodicama i prijateljima žrtava pucnjave u Beogradu

Kako se izveštava o tragediji? NUNS: Profesija na iskušenju

Usvojene mere za sprečavanje masovnih zločina: Sednica Vlade Srbije počela minutom ćutanja

U srpskim sredinama na KiM zbog tragedije u BG otkazani svi događaji zabavnog karaktera, zastave na pola koplja, a u školama minut ćutanja

Proglašena trodnevna žalost; Milić: (Osumnjičeni) maloletnik planirao napad i napravio spisak žrtavaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.