Kako se izveštava o tragediji? NUNS: Profesija na iskušenju

U jučerašnjoj pucnjavi u beogradskoj Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” nastradalo je osmoro dece i radnik obezbeđenja, a ranjeno još sedam. Osumnjičeni maloletnik, inače učenik iste škole je priveden, kao i njegovi roditelji. Tragičan slučaj je hitna svetska vest, saučešća porodicama pristižu sa mnogih svetskih adresa. Tokom jučerašnjeg i današnjeg dana mediji, uz zvaničnike institucija, masovno krše medijske, odnosno institucionalne kodekse i pravila privatnosti i zaštite. 

Danas se oglasio NUNS, i njihovo saopštenje prenosimo u celosti:

Nakon dosad nezabeležene tragedije u Srbiji, masovnog ubistva osmoro učenika Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu i čuvara te škole, te ranjavanja šestoro dece i njihove nastavnice, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izražava duboko saučešće porodicama žrtava.

Pozivamo koleginice i kolege da svojom profesionalnošću i iskazivanjem visokog stepena odgovornosti i istinske empatije učine da posledice tragedije dodatno ne uznemiravaju porodice žrtava kojima je u ovim trenucima najteže.

Namera nam je da ovim apelom ukažemo na to kako je moguće časno obavljati naš posao i u trenucima u kojima je profesija pred velikim izazovom, kao i da je izuzetno važno u izveštavanju o ovakvim događajima koji uključuju lični bol i šok da novinarska pitanja odražavaju duh saosećanja i diskrecije.

Podsećamo da su osnovne odredbe i smernice Kodeksa novinara Srbije u ovako tragičnim događajima povezane sa zaštitom privatnosti, pogotovu što su svedoci tragedije maloletnici. Kodeks utemeljuje našu obavezu da zaštitimo privatnost, kao i identitet sagovornika, što ne podrazumeva samo zaštitu imena (označavanje osumnjičenog inicijalima), već i zaštitu drugih podataka koji bi mogli da upute na njegov identitet.

„Žrtve i osumnjičeni često nisu svesni moći medija. Novinar je obavezan da to uzme u obzir, te da ne zloupotrebljava neznanje svojih sagovornika; Ukoliko žrtva nekog krivičnog dela pristane na razgovor, novinar ne sme da na osnovu tog razgovora otkrije identitet žrtve ili eventualnog počinioca“, predviđa naš Kodeks, kao i to da je novinar obavezan da „poštuje privatnost, dostojanstvo i integritet ljudi o kojima piše“.

U Kodeksu novinara Srbije piše i da „novinar mora da ima svest o moći medija, odnosno o mogućim posledicama po žrtvu ili počinioca ukoliko se otkrije njihov identitet“.

Tragedija u Beogradu, sada je već izvesno, prerasla je u svetsku temu i utoliko je značajnije poštovati norme propisane Kodeksom. Jedna od njih kaže da „čak i ukoliko nadležni državni organi objave podatke koji spadaju u domen privatnosti počinioca ili žrtve, mediji tu informaciju ne smeju da prenose“.

„Greška državnih organa ne podrazumeva ‘dozvolu’ za kršenje etičkih principa profesije“, propisuje Kodeks i ukazuje na to da „novinari i urednici naročito treba da izbegavaju spekulacije i prenošenje nedovoljno proverljivih stavova u izveštavanju o nesrećama i tragedijama u kojima ima stradalih ili su teško pogođeni materijalni i drugi interesi građana“.

Ovo su neke od smernica koje otklanjaju dileme u vezi sa etičkim pristupom poslu, čime NUNS podržava dosadašnji profesionalni pristup svojih članica i članova i podseća na obavezu da se dosledno poštuju. Time naše članstvo, kao i druge kolege koje se bave novinarskim poslom, mogu da pokažu privrženost zanatskim okvirima, u trenucima teškim za društvo u celini, kada se na tragičan način pojavljuju pukotine urušenog sistema.

Proglašena trodnevna žalost; Milić: Maloletnik planirao napad i napravio spisak žrtava

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.