Karađorđevići: Jedni na krunisanju britanskog kralja, jedni na Oplencu

FOTO: Princ Filip

U Vestminsterskoj opatiji u Londonu, Čarls (Charles) Treći krunisan je juče za kralja Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske. U pitanju je tradicija, odnosno verski obred star hiljadu godina.

Ceremonija je započela u 11 sati po londonskom vremenu, da bi vrhunac bio trenutak kada je Kenterberijski nadbiskup položio krunu Sv. Edvarda na glavu kralja.

Brojne zvanice prisustvovale su ceremoniji, među njima i lideri iz regiona, poput kosovske predsednice Vjose Osmani sa suprugom, te odlazećeg crnogorskog predsednika Mila Đukanovića.

Srpski predsednik je odustao od odlaska usled dva masovna ubistva u Srbiji, kada je za 24 sata u dva zločina ubijeno 16 osoba, mahom dece, a više od 20 ranjeno, među kojima većina je u kritičnom stanju.

Na krunisanju su bili srpski prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i njegova supruga Katarina, što je naišlo na deo snažnih kritika u delu srpske javnosti, upravo zbog dana žalosti u Srbiji.

Inače, preminula kraljica Elizabeta, Čarlsova majka, bila je kuma na krštenju princa Aleksandra, sa svojim ocem kraljem Džordžom VI.

Krštenje je obavljeno upravo u Vestminsterskoj opatiji 24. oktobra 1945, a obred je obavio patrijarh Gavrilo V.

Potpuno suprotno njima, poneo se njegov sin Princ Filip sa suprugom Princezom Danicom.

„Danas mi je važnije da budem u Srbiji u slavu zadužbine kralja Petra Prvog nego na krunisanju kralja Čarlsa u Londonu“, poručio je mladi princ. O tome opširnije u posebnoj vesti.

Prestolonaslednik Filip Karađorđević sa suprugom princezom Danicom i sinom princom Stefanom prisustvovao je u subotu liturgiji u hramu Sv. Đorđa na Oplencu, gde su zajedno sa Episkopom šumadijskim Jovanom prelomili kolač povodom slave Oplenačkog hrama, inače Zadužbine kralja Petra I Karađorđevića.

Zajedno sa kneževskim parom Liturgiji su prisustvovali i princ Mihailo Karađorđević, sin kralja Tomislava, Vladimir Radojković, predsednik opštine Topola i Dragan Reljić, upravnik Zadužbine kralja Petra I.

Prestolonaslednik Filip rekao je da je srećan što posle decenija života u inostranstvu sada sa suprugom princezom Danicom i sinom princom Stefanom živi u Srbiji među svojim narodom.

„Ponosan sam što, kao direktni potomak kralja Petra I, sa suprugom i sinom provodim Đurđevdan na Oplencu. Ovo je za nas značajan praznik jer je danas i hramovna slava crkve Sv. Đorđa, čiju je gradnju započeo moj pradeda Kralj Petar I kao svoju zadužbinu, a u kojoj počivaju svi članovi porodice Karađorđević“ – rekao je princ Filip.

Na novinarsko pitanje da prokomentariše ceremoniju krunisanja kralja Čarlsa, princ Filip je odgovorio da u ovom trenutku čin krunisanja za njega nema toliki značaj.

„Danas mi je važnije da budem u Srbiji za slavu Zadužbine kralja Petra Prvog nego za krunisanje kralja Karla u Londonu. Slavu smo proslavili, sa prijateljima, našim narodom i episkopom šumadijskim Jovanom, kako je primereno tragičnom trenutku u kome se naša zemlja nalazi. Pričati o krunisanju britanskog kralja u danima kada je toliko mladih života tragično okončano za mene je neprimereno“, rekao je princ Filip.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.