Svetske agencije o ostavci Branka Ružića posle masovnih ubistava

FOTO: KoSSev/Beograd

Svetske agencije javile su sinoć neposredno po neopozivoj ostavci Branka Ružića da je ministar prosvete Srbije podneo ostavku posle dva masovna ubistva od kojih jedan u osnovnoj školi, u kojima je ukupno stradalo 17, kao i da je vlada zemlje pozvala građane da predaju svo neregistrovano oružje ili rizikuju zatvorske kazne.

Agencija AP navodi da je ministar obrazovanja Branko Ružić prvi srpski zvaničnik koji je podneo ostavku, zbog oružanih napada uprkos rasprostranjenim pozivima da i drugi visoki zvaničnici podnesu ostavke posle dva krvoprolića koja su se dogodila dan za danom u sredu i četvrtak.

Agencija Frans pres takođe javlja da je ministar obrazovanja Srbije Branko Ružić podneo ostavku četiri dana posle oružanog napada u školi u kojem je 13-ogodišnji dečak osumnjičen da je ubio osam đaka i jednog člana obezbeđenja.

Ružić je naveo „katastrofalnu tragediju koja je zahvatila našu zemlju“ u obrazloženju svoje odluke o ostavci, piše AP.

AP ukazuje da je ubrzo posle prvog napada u osnovnoj školi u Beogradu Ružić brzo optužio „kancerogeni perfidni uticaj interneta, video igara, takozvanih zapadnih vrednosti“, dodajući da je takva kritika uobičajena u toj balkanskoj zemlji gde su proruska i antizapadna osećanja cvetala poslednjih godina.

Frans pres takođe podseća da je Ružić koji je istaknuti član Socijalisčke partije Srbije, partnera u vladajućoj koaliciji, optužio internet,video igrice i „zapadne vrednosti“ za taj oružani napad bez presedana u Srbiji.

Francuska agencija ukazuje na to da su opozicione stranke i grupe za odbranu ljudskih prava odmah posle tragedije pozivale na njegovu ostavku.

AP navodi da je ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo da pojedinci mogu da predaju ilegalno oružje koje imaju narednih mesec dana bez ikakvih posledica, a onima koji budu ignorisali to naređenje prete višegodišne zatvorske kazne.

Policija je, kako ukazuje AP, navela da se amnestija odnosi na puške, granate, municiju i drugo oružje.

U trećem obraćanju naciji od ubistava predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da očekuju da će na taj način dobiti milione metaka, navodi AP i dodaje da je „populistički vođa“ kritikovao opoziciju zbog planiranja protesta protiv njegove vlade oko načina sa kojim se suočila sa krizom, navodeći da je Vučić rekao da se to „ne radi nigde u svetu“ ; i da je „loše za zemlju“.

Frans pres takođe navodi da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao da će pokrenuti opsežan plan razoružanja.

AP prenosi i da su održane sahrane tokom vikenda za oružane napade u školi u Beogradu u sredu i ruralnoj oblasti južno od glavnog grada u četrtak uveče, dodajući da je nasilje u kome je takođe ranjena 21 osoba šokiralo i uznemirilo „tu balkansku zemlju“.

Srbija je preplavljena oružjem i na evropskom je vrhu registrovanog oružja po glavni stanovnika i nisu joj strane krizne situacije posle ratova 1990-ih koji su pratili raspad Jugoslavije, piše AP.

Najskorije prethodno masovno ubistvo bilo je 2013. kada je ratni veteran ubio 13 ljudi, podseća AP. „Napadač u prvom masovnom ubistvu u školi u zemlji bio je 13-ogodišnji dečak koji je otvorio vatru na svoje drugare đake, ubivši sedam devojčica, jednog dečaka i školskog čuvara“, navodi AP, dodajući:

„Sledećeg dana 20-ogodišnjak je nasumice pucao u dva sela u centralnoj Srbiji i ubio osam ljudi. I on i dečak u napadu u osnovnoj školi su privedeni, podseća AP“ i potom ističe:

„Srbija je odbila da se u potpunosti suoči sa ulogom u ratovima 1990-i, a ratni zločinci se uvelikoj meri posmatraju kao heroji dok manjinske grupe redovno trpe maltretiranje i ponekad fizičko nasilje“ – navodi ova američka agencija.

Branko Ružić podneo ostavku

Karađorđevići: Jedni na krunisanju britanskog kralja, jedni na Oplencu

Ministarka Grujičić o stanju povređenih u zločinima kod Mladenovca i u Beogradu

Vučić najavio nove mere nakon masovnog ubistva u Mladenovcu: Razoružaćemo Srbiju

Uhapšen osumnjičeni za ubistvo osam i ranjavanje 14 osoba kod Mladenovca, pronađen arsenal oružja

Poslanici opozicije u Srbiji pozvali na protest u ponedeljak

Trajković: Policija će pojačati prisustvo u školama na centralnom Kosovu

Usvojene mere za sprečavanje masovnih zločina: Sednica Vlade Srbije počela minutom ćutanja

U nedelju Dan žalosti i u Crnoj Gori

Tragično stradalim učenicima iz Beograda odata počast u većinski srpskim sredinama na Kosovu

Gračanica: Sveće u znak podrške roditeljima stradale dece i povređenima

Veće ministara donelo odluku: Sutra Dan žalosti u celoj BiH

„Mirëdita, dobar dan“: Odata počast stradalima u Beogradu. Kroz bol se nekad možemo videti bolje

Zvaničnici iz Prištine upućuju saučešće porodicama i prijateljima žrtava pucnjave u Beogradu

Kako se izveštava o tragediji? NUNS: Profesija na iskušenju

Usvojene mere za sprečavanje masovnih zločina: Sednica Vlade Srbije počela minutom ćutanja

U srpskim sredinama na KiM zbog tragedije u BG otkazani svi događaji zabavnog karaktera, zastave na pola koplja, a u školama minut ćutanja

Proglašena trodnevna žalost; Milić: (Osumnjičeni) maloletnik planirao napad i napravio spisak žrtavaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.