Tragično stradalim učenicima iz Beograda odata počast u većinski srpskim sredinama na Kosovu

FOTO: KoSSev

Nakon tragedije koja je pre dva dana zadesila Srbiju, kada je ubijeno osam učenika i radnik obezbeđenja, a više osoba ranjeno, u srpskim sredinama na Kosovu odaje se pošta stradalima.

Nezapamćena tragedija dogodila se u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru u Beogradu, kada je, kako se sumnja učenik ubio 9 osoba (sedam devojčica i dečaka 2009. godište, i čuvara), a ranio još sedam osoba, među kojima je i nastavnica, a od kojih je nekoliko njih u kritičnom stanju.

Beogradske škole juče nisu radile, a Vlada je donela odluku da danas, sutra i prekosutra budu Dani žalosti u Srbiji.

Ovo je ujedno bila glavna vest u regionu i svetu, a izjave saučešća stizale su sa svih strana, uključujući i od najviših prištinskih zvaničnika.

U Prištini je takođe odata i pošta, a u okviru festivala „Miredita, dobar dan!“, gde su zapaljene sveće za sve porodice koje su pogođene ovom tragedijom.

Za to vreme, u većinski srpskim sredinama na Kosovu otkazani su svi događaji zabavnog karaktera u organizaciji organa lokalnih samouprava i institucija, zastave na svim institucijama spuštene su na pola koplja, dok je danas prvi čas u osnovnim i srednjim školama počeo minutom ćutanja.

Pošta stradalima odaje se širom Srbije, kao i u srpskim sredinama na Kosovu.

Građani Kosovske Mitrovice zapalili su sveće i položili cveće još u sredu u blizini spomenika Cara Lazara, dok su se dan kasnije, istim povodom, stanovnici Opštine Gračanica okupili u manastirskom dvorištu.

Danas poštu stradalim učenicima odaju njihovi vršnjaci.

Osnovci, zajedno sa nastavnicima zapalili su ovog jutra sveće u dvorištu Osnovne škole „Janko Jovićević“ u Goraždevcu. To su učinili i njihovi vršnjaci, odnosno niži razredi Osnovne škole „Kralj Milutin“ u Gračanici, a viši razredi će to učiniti u poslepodnevnim časovima.

Ujedno, pošta se u popodnevnim časovima odaje u Srednjoškolskom centru u Lapljem Selu gde će, kako prenosi Radio Kim, biti održan skup učenika i profesora Medicinske, Ekonomske škole i Gimnazije.

Počast je odata i u opštini Štrpce, kao i u okolnim selima, među kojima je i Gornje Kusce, čemu su prisustvovali osnovci, njihovi nastavnici, profesori, roditelji, radnici svih institucija  i rukovodstvo opštine.

Ovog jutra palile su se sveće i na Severu Kosova.

Pošta tragično stradalim učenicima odata je na platou Srednje Tehničke škole „Mihailo Petrović Alas“ u Kosovskoj Mitrovici. Sveće su zapalili i učenici i nastavnici STŠ Zvečan i O.Š. “Vuk Karadžić”, kao i oni u O.Š. Branko Radičević u Kosovskoj Mitrovici.

Palili su sveće i njihovi vršnjaci u srednjoj školi „Grigorije Božović“ u Zubinom Potoku, kao i rukovodstvo ove opštine.

Poštu su odali i meštani Leposavića, paljenjem sveća ispred Osnovne škole „Leposavić“ i Srednje škole „Nikola Tesla“.

Pročitajte još:

Gračanica: Sveće u znak podrške roditeljima stradale dece i povređenima

Veće ministara donelo odluku: Sutra Dan žalosti u celoj BiH

„Mirëdita, dobar dan“: Odata počast stradalima u Beogradu. Kroz bol se nekad možemo videti bolje

Zvaničnici iz Prištine upućuju saučešće porodicama i prijateljima žrtava pucnjave u Beogradu

Kako se izveštava o tragediji? NUNS: Profesija na iskušenju

U srpskim sredinama na KiM zbog tragedije u BG otkazani svi događaji zabavnog karaktera, zastave na pola koplja, a u školama minut ćutanja

Proglašena trodnevna žalost; Milić: (Osumnjičeni) maloletnik planirao napad i napravio spisak žrtavaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.