Sastanak Vučića i Kurtija u senci velikih tragedija u Beogradu i Mladenovcu

FOTO: N1

Prvog radnog dana protekle nedelje, kako je to bilo i najavljeno, u Briselu su se sastali srpski predsednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti. Usvojili su Deklaraciju o nestalima i po prvi put saslušali Upravljački tim koji je predstavio Nacrt statuta za Zajednicu srpskih opština.

Usvajanje Deklaracije o nestalima nije novina, jer su njen tekst utvrdili početkom meseca aprila glavni pregovarači Petar Petković i Besnik Bisljimi, uz najavu tada da će se on zvanično usvojiti tek na sastanku na visokopolitičkom nivou. Isto je podržala i Evropska unija. Ujedno, tekst ove Deklaracije gotovo je bio usaglašen i u leto prošle godine, kada su se ipak strane spoticale oko terminologije.

Već u prvih pola sata u utorak – Deklaracija je i usvojena, a potom objavljena i njena sadržina. Termin koji je za Beograd bio sporan, u usvojenoj Deklaraciji je adaptiran.

Nije tako bilo u nastavku ovih razgovora, kada je u prostoriju ušao Upravljački tim za Nacrt statuta za ZSO. Sastav tima za Prištinu je bio problematičan i ranije, na prvom mestu zbog toga što je njegova čelnica istovremeno i poslanica Skupštine Srbije, pa su ga tako neretko i nazivali „Vučićevim timom“.

Spočitavali su iz Prištine i to što su se članovi tima više puta oglušivali o pozive kosovske vlade za sastanke, sa kojim su, kako tvrde, i trebali da usaglase statut pre Brisela.

Shodno tome, ono što su predstavili u utorak stranama i evropskim zvaničnicima – nije naišlo na podršku Prištine. Za njih je sada i sadržina samog nacrta „nespojiva sa Ustavom Kosova“, a kosovski premijer je predložio svoj „nacrt vizije za regulisanje prava nevećinskih zajednica“. Iste večeri je svoj nacrt obelodanio.

Samo dan kasnije, Priština je odlučila da Upravljački tim, koji čine Srbi sa Kosova, razreši dužnosti. EU i Beograd naznačili su da takav postupak nije u skladu da dogovorom. 

Sa druge strane, Evropljani su predstavljanje nacrta Upravljačkog tima u utorak ocenili kao „važan korak i polaznu tačku za dalju diskusiju“, a njihova briga zapravo je trenutna situacija na Severu posle održanih izbora.

Ipak, tragedije koje su se dogodile u drugoj polovini prošle nedelje u centralnoj Srbiji – Beogradu i Mladenovcu, sve vezano za Kosovo bacile su u potpuno drugi plan.

Štaviše, vesti o dve masovne pucnjave, od kojih se jedna dogodila u beogradskoj osnovnoj školi – obišle su region i svet.

Dva dana zaredom u masovnim pucnjavama u sredu i četvrtak, poginulo je ukupno 17 ljudi – najviše dece i mladih, a 14 je ranjeno, od kojih su četiri u teškom stanju.

Brojne su međunarodne adrese sa kojih su stizale poruke podrške i saučešća nastradalima u ovim nemilim događajima.

U Srbiji je bila proglašena trodnevna žalost, a sveće za nastradale palile su se u gotovo svim gradovima, kao i u srpskim sredinama na KiM.

Žalio je i region. Osim što je Dan žalosti zbog tragedije u Beogradu proglašen i u Crnoj Gori i celoj Bosni i Hercegovini, sveće za nastradale palile su se i u Prištini i Zagrebu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.