Zvaničnici iz Prištine upućuju saučešće porodicama i prijateljima žrtava pucnjave u Beogradu

Pucnjava škola vračar
FOTO: Danas/V. Jeremić

Vest je ažurirana

Nezapamćena tragedija dogodila se jutros u osnovnoj školi „Vladislav Rubnikar“ na Vračaru u Beogradu, kada je, kako se sumnja 14-godišnji dečak ubio 9 osoba (sedam devojčica i dečak 2009. godište, i čuvara) a ranio još sedam osoba, među kojima je i nastavnica, a od kojih je nekoliko njih u kritičnom stanju. Dečak i njegov otac su uhapšeni, beogradske škole neće sutra raditi, a u Srbiji je proglašena trodnevna žalost.

Osim što je ovo glavna vest u regionu i svetu, stižu izjave saučešća iz celog sveta.

Među prvima sa Kosova saučešće je uputila kosovska predsednica Vjosa Osmani.

„Ništa nije vrednije od života deteta i ništa bolnije od gubitka tog života. Šaljem svoje najdublje saučešće svim roditeljima koji su izgubili decu u stravičnoj školskoj pucnjavi danas u Beogradu i molimo se za brz oporavak svih koji su ranjeni“, poručila je Vjosa Osmani.

I njen šef kabineta, Bljerim Velja (Blerim Vela), koji je inače danima unazad aktivan u optužbama na račun Srbije, takođe je uputio saučešće, uključujući i poruku koju je uputio na srpskom jeziku.

„Pogubne vesti iz Beograda gde su mnogi đaci ubijeni i ranjeni u besmislenoj školskoj pucnjavi. Najdublje saučešće porodicama, prijateljima i zajednici koja je pogođena ovom pucnjavom. Saučešće svim roditeljima i prijateljima đaka ubijenih u Beogradu!“ – poručio je Velja.

Saučešće žrtvama pucnjave u Beogradu, izrazio je i kosovski premijer Aljbin Kurti.

„Želeo bih da izrazim najdublje saučešće žrtvama pucnjave u školi u Beogradu i njihovim porodicama. Takođe želim brz oporavak povređenima u ovom tragičnom događaju“, poručio je Kurti.

I njegov zamenik, odnosno šef kosovske pregovaračke delegacije Besnik Bisljimi, takođe upućuje saučešće:

„Pucnjava u školi u Beogradu ovog jutra je i tragična i šokirajuća. Ništa ne može da opravda ovakve akcije. Izražavam saučešće porodicama žrtava, želeći takođe brz oporavak ranjenih“.

Saučešće je uputila i bivša kosovska ambasadorka u SAD-u Vljora Čitaku: „Tragičan dan u Srbiji. Saučešće porodicama koje su izgubile voljene“.

I kosovska ministarka spoljnih poslova, Donika Gervala Švarc, uputila je dan kasnije saučešće:

„Upućujemo najdublje saučešće porodicama devetoro ubijenih, među kojima je i osmoro dece – žrtava masovne pucnjave u školi u Beogradu. Povređenima želimo brz oporavak i nadamo se da se ovakve tragedije više nikada neće ponoviti“.

Proglašena trodnevna žalost; Milić: Maloletnik planirao napad i napravio spisak žrtava

Pucnjava u školi u Beogradu, uhapšen učenik, ubijeno osmoro dece i radnik obezbeđenjaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.