Proglašena trodnevna žalost; Milić: (Osumnjičeni) maloletnik planirao napad i napravio spisak žrtava

U Vladi Srbije u toku je konferencija za medije povodom pucnjave u OŠ „Vladislav Ribnikar“ u kojoj je stradalo osam učenika. Sedam devojčica i jedan dečak, svi godište 2009, uz radnika obezbeđenja, ubijeni su jutros u OŠ Vladislav Ribnikar na Vračaru, a osumnjičeni je đak te škole. Još sedam osoba je povređeno, među njima i nastavnica, a stanje više njih je u kritičnom stanju. Konferencija je započela minutom ćutanja. Beogradske škole sutra neće raditi.

Vlada Srbije donela je odluku da 5, 6. i 7. maj budu dani žalosti u Srbiji.

„Potrebno da dozvolimo porodicama da najmilije isprate na miru i da svi oni koji u ovom vide, a ja ću nazvati to političkim lešinarenjem, da se pogledaju u ogledalo i porazmisle i dozvole barem jedan decentan rok da se ovakva tragedija sagleda iz svih aspekata i da čitav sistem pokaže ima li, a siguran sam da ima, potencijal da da odgovore na sve ove izazove“, rekao je ministar obrazovanja Branko Ružić.

Istovremeno je, međutim, kazao i ovo:

„Evidentan je poguban uticaj video igrica i tzv. zapadnih vrednosti i svima nam je jasno da je potreban krupan preokret pooštravanja mera i sistemskog rešavanja“, rekao je ministar.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je saučešće roditeljima koji su decu danas izgubili i zahvalila radnicima Hitne pomoći koji su izašli na teren.

Šestoro dece i nastavnica zbrinuti su u zdravstvenim ustanovama u Beogradu – troje dece u Tiršovoj, četiri pacijenta u Urgentnom centru.

Dva dečaka koja su u Tiršovoj zadobila su povrede donjih ekstremiteta, stabilno su i van životne opasnosti, dok je devojčica koja je zadobila prostrelnu povredu glave kritično.

„Urađeno je sve što je moglo da se učini, ali oštećenje je veliko i za njen život se još bore“, rekla je ministarka.

U Urgentnom centru je troje dece, devojčica sa prostrelnom povredom trbuha i povredama ruku. Ona je u stabilnom stanju. Dečak koji je zadobio povredu noge je u operacionoj sali.

„Dečak koji je zadobio prostrelnu ranu kroz grudni koš i vrat ima povredu kičme, 5. i 6. vratnog pršljena i on je najteže povređen. Još traje operacija, moraće više intervencija da ima, nešto sada, nešto kasnije“, rekla je ministarka.

Nastavnica je u kritičnom stanju. Ona ima povrede karlice i ruku i još je u sali.

Institut za mentalno zdravlje objaviće broj telefona na koji će moći da se jave svi kojima bude potrebna psihološka pomoć, rekla je ministarka.

„Za 40 godina radnog staža ovo je možda najstrašnije moje iskustvo kao lekara i čoveka“, rekla je Grujičićeva.

Načelnik beogradske policije Veselin Milić, koji je izneo puno ime i prezime lica koje ih je pozvalo da ih obavesti da je navodno izvršio ovo krivično delo, rekao je da su policijski službenici na licu mesta lišili slobode navodnog napadača (2009) i pronađeno je oružje, odnosno dva pištolja, kojim je izvršeno krivično delo i da je osumnjičeni počinilac mesec dana planirao zločin.

Inače prethodno je policiju jutros oko 8.40 dežurnu službu policije pozvala zamenik direktora škole Ivanka Jovanović i rekla da je dete u školu ušlo sa vatrenim oružjem i da nasumično puca. Odmah su upućene patrole policije.

„Prema do sada prikupljenim saznanjima, dete K. K. je u dužem vremenskom periodu planirao izvršenje ovog krivičnog dela. Motiv još uvek nije utvrđen, niti nam je saopštio. Dana 3. 5. 2023. izabrao je iz razloga što je učionica istorije bila u blizini ulaza u školu, a prvi čas je imalo njegovo odeljenje VII-2. Vatreno oružje, pištolj koji je za sada nađen, kalibra 9 mm sa tri okvira, kao i malokalibarski pištolj je uzeo iz stana svoga oca, ostavio u torbu, gde je pripremio i poneo četiri Molotovljeva koktela“, rekao je Milić.

Dodao je da je počinilac odmah po dolasku u školu izvadio pištolj i pucao u radnika obezbeđnja D. V. nakon čega se okrenuo ka deci i A. B koja je bila dežurna i ničim kriva sedela za stolom.

„B. A. koja je takođe stajala pored stola, kao i S. N. koja je bila pored klavira, pucao prema njima i lišio ih života. Zatim je nastavio hodnikom ka učionici istorije, gde je usput zamenio okvir, ušao je u učionicu i odmah sa vrata pucao ka učiteljici i ostalim učenicima. Zatim izlazi iz učionice, odlazi do dvorišta škole, gde vadi okvir iz oružja, poziva policiju i nakon toga ga lišavamo slobode“, rekao je Milić.

Načelnik policije je čak pokazao i spisak dece koji je počinilac navodno sastavio i plan škole na kojem je pisalo „prioritetne mete“, te o tome na koji način da uđe u odeljenja sa brojem dece koji je navodno planirao da ubije u svakom odeljenju.

Milić je kazao da su nemi pred ogromnom ljudskom tragedijom koja izaziva tugu i bol i pripadnike MUP-a obavezuje da informiše o realnom činjeničnom stanju.

Ministar policije Bratilav Gašić rekao je da je otac dečaka za kojeg se sumnja da je izvršio zločin, uhapšen.

Tvrdio je da je oružje držao zaključanim i da je za to imao odgovarajuće legalne dozvole, rekao je Gašić.

Ministar policije potvrdio je da su pronađena oba pištolja za koja su izdate legalne dozvole 2016. i 2017. godine, kao i da je dete očigledno imalo šifru sefa.

On navodi nezvanične informacije da je dete sa ocem išlo u streljanu.

Pročitajte još:

Pucnjava u školi u Beogradu, uhapšen učenik, ubijeno osmoro dece i radnik obezbeđenjaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.