„Mirëdita, dobar dan“: Odata počast stradalima u Beogradu. Kroz bol se nekad možemo videti jasnije

Večeras je u Prištini otvoren festival „Miredita, dobar dan!“ Festival je započeo odavanjem pošte minutom ćutanja za žrtve tragedije u Beogradu, a sa festivala je i pokrenuta ideja da se u Prištini zapale sveće za sve porodice koje su pogođene tragedijom u Beogradu.

„Festival je započeo sa stvaranjem prostora za saradnju i diskusiju dva naroda sa teškom prošlošću i nimalo lakim političkim okruženjem“, kazano je večeras na otvaranju festivala.

Organizatori su, kazali su, svesni duboko ukorenjenih pitanja koja dele dva društva, ali veruje da kulturna razmena i saradnja mogu da budu moćno oružje u promovisanju pomirenja i izgradnji mirne budućnosti

Izvršnji direktor Integre, jedan od organizatora festivala, Kuštrim Kolići (Kushtrim Kolliqi), napomenuo je na samom početku da jubilarno – 10. izdanje festivala započinje u vanrednim okolnostima.

Sa festivala je potekla ideja da se večeras ispred Narodnog pozorišta u Prištini zapale sveće kao odavanje pošte žrtvama jučerašnje tragedije u Beogradu u kojoj je ubijeno osmoro dece i čuvar u osnovnoj školi a sedmoro ranjeno.

„2014. smo imali prvo izdanje ovog festivala kojim smo započeli ovo putovanje sa ciljem uspostavljanja novih veza između Kosova i Srbije u oblasti kulture, medija i civilnog društva. Nakon skoro jedne decenije, pored toga što se politički izazovi nastavljaju, i mi isto nastavljamo da radimo sa istim ciljem“, kazao je Kolići na otvaranju.

Bez obzira na ne baš dobru situaciju, naglasio je dalje, obuvatajući trenutne odnose u dijalogu, istakao je da ovaj festival i dalje ostaje jedna od retkih platformi koja nudi prostor za promociju i kulturnu razmenu i dijalog o pitanjima i temama – „o kojima se inače ne govori, ili čak, i kada se o njima govori, one se zloupotrebljavaju“.

Podsećajući se Bekima Fehmiua kao, kako je naglasio, inspiracije od prvog izdanja festivala do danas, pozvao je građane Kosova da se pridruže festivalu u narednim danima.

Kroz bol se možemo videti jasnije, jer tuga ima snagu i da približi ljude

Izvršna direktorka Inicijative mladih za ljudska prava Srbije Sofija Todorović, kazala je da je izmenila svoju pozdravnu reč nakon tragedije u Beogradu, ali da ipak želi da u prvi plan istakne svu snagu festivala i ono što on sa sobom nosi.

„Naš zadatak je uvek bio da spajamo ljude u teškim vremenima i da stvaramo prostor za solidarnost. U ovom regionu ne postoji porodica koja ne nosi traumu nepreboljenog gubitka. Kroz bol se nekada možemo videti jasnije, jer tuga ima snagu i da približi ljude. Jučerašnja tragedija nas je sve naterala da se duboko zagledamo u sebe i da prigrlimo još čvršće sve ono što nam je vredno, uz iskreno saosećanje sa onima koji su pogođeni stravičnim činom nasilja, koji se dogodio po prvi put u našem regionu, u Beogradu“.

Ovaj region, dodala Todorović, povezan je više nego ikad neraskidivim vezama.

„I moramo više nego ikada stajati rame uz rame“, istakla je ona.

„Nekada možemo objasniti kako je do zločina došlo, a nekada tragediju uopšte ne možemo da razumemo. Ono što možemo je da uradimo sve što je u našoj moći da se nasilje više nikada ne ponovi. To možemo postići jedino kontinuiranim zajedničkim radom na suzbijanju uzroka nasilja i pozivanjem institucija na odovornost“.

„Zbog svega ovoga pozivam vas da iskoristite ovaj festival da se zagledate u sebe, da se pitate, da pitate i da otkrijete šta je ono što svako od vas može da uradi kako bismo podstakli ljudskost, nežnost i empatiju i onda kada nas okolnosti navode na drugi put“, zaključila je svoj pozdravni govor.

Ona se zahvalila Valjonu Arifiju (Valon Arifi) na inicijativi paljenja sveća za porodice koje su pogođene strašnim zločinom koji se juče dogodio u Beogradu.

Sveće će učesnici festivala zapaliti nakon promocije višestruko nagrađivanog filma Radivoja Andrića „Kako sam naučio da letim“ u kino sali ABK, gde je, inače, festival i otvoren.

Sveće za žrtve u Beogradu upaliće se ispred Narodnog pozorišta nakon projekcije filma.

Jubilarno deseto izdanje festivala „Mirëdita, dobar dan!“, koji se od 2014. tradicionalno organizuje u Beogradu i Prištini, traje do 6. maja. Kako je prošle godine bio organizovan u srpskoj prestonici, ove godine je u Prištini.

Ovogodišnji festival u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava, Građanskih Inicijativa i organizacije Integra sa Kosova, predstavljaće moderne umetničke, kulturne i društvene scene Srbije i uz pokretanje važnih pitanja koja se tiču kako prošlosti tako i budućnosti u vremenima koja predstavljaju veliki izazov za kosovsko i srpsko društvo.

„Građani i građanke Prištine imaće priliku da detaljnije upoznaju kulturnu scenu Srbije, muzičare, filmske i književne autore i autorke“, najavljuju organizatori.

Prištinska publika će, najavljeno je, imati priliku da se upozna sa radom i muzikom ženskog romskog benda “Pretty Loud”, koje kroz svoje pesme na romskom, srpskom i engleskom jeziku govore o stereotipima, socijalnoj pravdi, rasi ali i o svojim izazovima i nadanjima.

Pesnikinja Mirjana Narandžić i pesnik Đorđe Simić će u formi poetske večeri imati priliku da pričaju o svom pesničkom radu, svojim zbirkama i da svoje pesme predstave publici.

Inspiracija za festival “Mirëdita, dobar dan” je Bekim Fehmiju, poznati albanski, kosovski, beogradski i jugoslovenski glumac koji „predstavlja simbol jedinstva“.

Ulaz za sva dešavanja je slobodan.

Prošlogodišnji festival, koji je održan u Beogradu, kao i svake godine u srpskoj prestonici pratio je okupljanja i proteste pripadnika desno orjentisanih organizacija i stranaka.

Nekoliko sati uoči otvaranja izložbe, omladina Demokratske stranke Srbije organizovala je protestni skup pod nazivom „Mirdita, laku noć“. Održavanje festivala obeležile su i dve lažne dojave o bombama.

Ipak, održan je planiranim tokom i bez incidenata.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Mirëdita, dobar dan festival (@mireditadobardan)

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.