Vučić: Nastavak dijaloga pitanje dana, više desetina ubijenih Srba i dalje u mrtvačnici u Prištini

Srbija je spremna za razgovore o kompromisu, ali ne i o bilo kakvom poniženju, poručio je danas predsednik Srbije i naznačio da će se nova runda dijaloga u Briselu održati u narednim danima. Šta je to kompromis za Srbiju, predsednik ni danas nije želeo da otkrije, jer bi time „naneo veliku štetu“ državi. Međutim, spreman je na to da se ponovo razgovara o KiM-u u Skupštini Srbije. Razgovaraće i sa parlamentarnim i vanparlamentarnim strankama, a kako bi se dogovorili zajednički principi za budućnost.

Nakon jučerašnjih sastanaka sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom i specijalnim predstavnikom Stejt Departmenta za Zapadni Balkan, Metjuom Palmerom, predsednik Srbije obratio se danas medijima na konferenciji za štampu, ali samostalno.

Nisam osećao nelagodu i prevelike pritiske

Razgovori su bili korektni i ticali su se tema o kojima će se razgovarati u Briselu – „šta želimo mi, a šta Albanci“, kazao je Vučić.

Ujedno se razgovaralo i o tome šta se očekuje od Evropske unije i šta EU očekuje od Beograda i Prištine.

Predsednik kaže da ne želi sebi da „podiže cenu“, ali i da ovi međunarodni zvaničnici znaju o čemu mogu sa njim da razgovaraju, a o čemu ne mogu.

„Znaju oni šta je to što može, znaju oni šta to ne može, oni se trude da pronađu racionalan način za nastavak dijaloga i tu nemam šta da im zamerim“, kazao je predsednik.

Podsetio je na izjavu Palmera da se SAD zalaže za to da dijalog rezultira uzajamnim priznavanjem.

Kaže da Palmer samo zastupa ideje američke politike – da Srbija prizna Kosovo, te da je normalno da će za to da se bori.

„Isto tako kao što je naša ideja da ne priznamo nezavisno Kosovo i normalno je da se za to borimo“, podcrtao je predsednik.

Nakon serije dramatičnih najava u prethodnim danima o „snažnom pritisku sa Zapada na Srbiju da prizna Kosovo“, predsednik danas kaže da mu na sastanku sa Palmerom i Lajčakom „nije bilo tako teško“, te da nije osećao „posebnu nelagodu ili prevelike pritiske“.

U svakom slučaju, tvrdi da ništa nije jednostavno i prijatno, a pogotovu zbog toga što se zna da velike sile neće promeniti odluku o priznanju Kosova.

Vučić: Lajčak i Palmer ukazali na loše ponašanje Prištine prema crkvama

Predsednik Srbije dao je danas potvrdan odgovor na pitanje ‘da li su Lajčak i Palmer tokom boravka na Kosovu upozorili prištinske zvaničnike i ukazali na loše ponašanje prema pravoslavnim crkvama na Kosovu’.

„Jesu i u to nema nikakve sumnje. Mislim da je Met Palmer bio veoma snažan i po tom pitanju u Prištini. Razgovarali smo pre svega o Dečanima, jer su oni najugroženiji“, kazao je predsednik, podsetivši na to da kosovske vlasti već pet godina ne sprovode odluku kosovskog ustavnog suda o zemlji ovog manastira.

Predsednik je sa dvojicom međunarodnih predstavnika razgovarao i o drugim crkvama, ali i o Trafostanici Valač i energetskoj situaciji na Kosovu.

„Mislim da je moj stav bio veoma jasan, i nadam se da se neko neće igrati sa stabilnošću regiona jer bi reakcija srpskog naroda na Kosovu, ali i svuda, bila izuzetno snažna a to nikome nije potrebno. Za nas je važan mir, stabilnost, borba za ekonomski oporavak i da guramo zemlju napred“, kazao je predsednik.

Ponovio je da Srbija nije za „zamrznuti konflikt“ i da ne želi da ostavlja probleme budućim generacijama, ali i da je na sastancima tražio „razmevanje za osnovne državne i nacionalne interese Republike Srbije i srpskog naroda“.

Kaže da će dijalog biti uskoro nastavljen – „reč je o danima a ne nedeljema“, poručio je predsednik.

Ujedno tvrdi i da će se Srbija odazvati pozivu EU, da je spremna da razgovara o kompromisnim rešenjima, ali ne i o „bilo kakvom poniženju Srbije“.

Spreman za razgovore sa drugim strankama o zajedničkim principima za dijalog

Predsednik je saopštio da je odgovorio na poziv predsednika parlamenta, Ivice Dačića, ali i nekih drugh vanparlamentarnih stranaka koje su javno i nejavno tražile da se razgovara o KiM-u, kako bi se napravili zajednički principi za budućnost.

„Spreman sam, to naravno zavisi od toga u kojoj će formi biti. Uvek morate da podnesete neki akt koji skupština mora da usvoji, ali uveren sam da možemo da pronađemo način na koji bih podneo izveštaj Narodnoj skupštini o svemu onome što se zbiva u Briselu. Na narodnim poslanicima i predsedniku skupštine je da odluče da li to može i da li to treba da bude pre dijaloga ili posle nastavka dijaloga u Briselu i to je za nas od velikog značaja“, kazao je predsednik.

Kaže da bi on više voleo da izveštaj podnese skupštini nakon nove runde dijaloga, ali i da je spreman i za jedno i za drugo.

Ujedno tvrdi da je spreman da razgovara i sa predstavnicima vanparlamentarnih stranaka u opoziciji koje su izrazile interes da čuju stav rukovodstva Republike Srbije i koje žele da iskažu svoje mišljenje i svoje stavove, „a koje do sada nisu insistirale na stranom mešanju u naše unutrašnje stvari“, kazao je predsednik.

Kaže da su time što nisu tražili „strano mešanje“, pokazali da veruju srpskim inistitucijama, a ne istitucijama stranih država.

Spreman je da razgovara čak i sa onima koji su „insistirali na inostranom mešanju, ukoliko takvu zainteresovanost pokažu“, kaže, ali i dodaje da oni takvu zainteresovanost nisu do sada pokazali.

Ne mogu detaljno o kompromisu, naneo bih veliku štetu Srbiji

Predsednik je upitan da li će se u njegovom izveštaju o dijalogu konačno naći i odgovor na pitanje šta je kompromis u dijalogu za srpsko rukovodstvo.

„Ne možete da govorite o kompromisu, jer onda to ne bi bio kompromis, već bi to bio vaš cilj i onda biste dali, ja ne želim da tako da ih posmatram, Albancima kao protivničkoj strani sve argumente da vam traže da vam od toga daju mnogo manje. Ne poznajem nikoga ko je rekao želim da se dogovorim a ko je pokazao svoje krajnje karte prilikom uvodnih razmatranja, preliminarnih borbi i svega drugog, to je apsolutno nemoguće“, poručio je Vučić.

Ponovio je da je kompromis da i jedna i druga strana ne dobiju sve i da i jedna i druga strana budu jednako nezadovoljne.

„To bi bio kompromis, a da ulazim u detalje, to je zaista nemoguće i time bih naneo veliku štetu Republici Srbiji i našim nacionalnim interesima“, kazao je Vučić.

„U mrtvačnici u Prištini je i dalje više desetina ubijenih Srba“

Kada je reč o samom dijalogu, i razgovorima u Briselu, Srbija je spremna da razgovara o nestalim licima, tvrdi Predsednik.

Spremna je i za „konkretna dela“, a to je pokazala otkrivanjem grobnice u Kiževaku kod Raške i pozivanjem članove porodica Albanaca koji su, mogli tamo da dođu i polože cveće, dodao je predsednik.

Sa druge strane, Vučić traži odgovornost Prištine prema Srbima koji su ubijeni na KiM-u.

„Vi imate i dalje, ja ne mogu da kažem 350 lica, ili je to 350 zemnih ostataka od manjih broja lica, ali svakako, naša je procena da nekoliko desetina ubijenih Srba i dalje postoje u mrtvačnici u Prištini, tražimo da se konačno izvrši kompletna analiza i da možemo sami da pogledamo i da se uverimo o kojim licima je reč“, kazao je predsednik.

Podsetio je na svoju raniju izjavu o ponudi Srbije prehodnoj kosovskoj vladi s ciljem pronalaženja nestalih, a koju je, kako je i danas ponovio, Hoti odbio, i izrazio želju da će sadašnja vlada da je prihvati.

„Kažite gde mislite da postoji bilo kakva grobnica, mi smo spremni da sa vama izvršimo sva iskopavanja na tom mestu, i da se uverimo da li tu ima tela, ostataka tela ili nema. Istovremeno to tražimo i za nas, mi imamo nekoliko indikacija da su sahranjeni vojnici, ali i civili srpske nacionalnosti i verujem da je to moguće ukoliko zaista prištinsko rukovodstvo smatra da bi bilo važno da rešavamo pitanje nestalih lica“, kazao je srpski predsednik.

Podcrtao je da je Srbija spremna na svaku vrstu dogovora o ovoj temi jer je reč o humanom pitanju – važnom za porodice nestalih.

Pročitajte još:

Patrijarh sa Lajčakom i Palmerom: Podržavamo dijalog kojim se ne ugrožavaju interesi crkve, naroda i države

Vučić o Vašingtonskom sporazumu: Izraelsko priznanje promenilo stvari; Nema nagoveštaja o prebacivanju ambasade

Vučić nakon sastanka sa Palmerom i Lajčakom uveren da će se postići kompromisno rešenje

Selaković sa Palmerom: Zapaljiva retorika Kurtija ne doprinosi nastavku dijaloga

Lajčak o Kurtijevim izjavama: Važno je šta se kaže iza zatvorenih vrata; Određen datum sastanka u Briselu

Kurti: U Briselu će se razgovarati o narednom poglavlju dijaloga, a ne o nastavku prethodnog

Vučić: Ako Kurti neće o ZSO, a hoće o priznanju Kosova, ne moraju ni da me zovu na razgovore

Posle Prištine, Lajčak i Palmer u Beogradu

Palmer pozvao kosovsku vladu da sprovede odluku Ustavnog suda o vraćanju zemlje manastiru V.Dečani

Vladika Teodosije i Palmer o problemima SPC na KiM

Palmer: Cilj dijaloga normalizacija odnosa, ali i uzajamno priznanje; Lajčak: Godina potencijala

Kurti: Neće biti monoetničkih udruženja na Kosovu, potrebna integracija

Lajčak i Palmer u Prištini, „normalizacija odnosa sa Srbijom, ključni faktor u privlačenju američkih investicija“

Lajčak i Palmer od danas na Kosovu, Palmer već sa opozicijomPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.