Lajčak i Palmer od danas na Kosovu, Palmer već sa opozicijom

Vest je ažurirana

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara u birou za evropske i evroazijske poslove, Metju Palmer, stigao je danas na Kosovo i time započeo trodnevnu posetu. Njemu će se danas posle podne pridružiti i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, koji će na Kosovu boraviti danas i sutra.

Palmera je po dolasku, u američkoj ambasadi u Prištini primio ambasador Filip Kosnet, koji je to i potvrdio na svom Tviter nalogu.

Palmer sa predstavnicima Srpske liste

Predstavnici Srpske liste, predsednik Goran Rakić i potpresednici Dalibor Jevtić i Igor Simić sastali su se danas u Prištini sa Palmerom i Kosnetom, saopštila je Srpska lista na Fejsbuk profilu.

Na sastanku je, kako je saopšteno, razgovarano o političko – bezbednosnoj situaciji na Kosovu položaju srpskog naroda kao i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

„Posebno je naglašena potreba za poštovanjem prava srpskog naroda, ali i za nastavkom dijaloga pod pokroviteljstvom Evropske unije između Beograda i Prištine, a u svetlu primene do sada postignutih sporazuma, pre svega u vezi sa Zajednicom srpskih opština, energetici i pravosuđu“, poručuju iz SL.

Klan Kosova preneo je potom da su njih dvojica danas u sedištu američke ambasade primili lidera LDK Ljumira Abdidžikua, njegovog zamenika Ljutfija Hazirija, kao i Avdulaha Hotija, a upravo su se Kosnet i Palmer sastali i sa liderom PDK Enverom Hodžajem.

Kako prenosi ovaj medij, očekuje se da će se Palmer danas u 15:25 sastati i sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani.

Ona će biti i prvi domaćin specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslava Lajčaka, koji stiže na Kosovo danas u 14:15, a njihov sastanak se očekuje već u 15:55.

Ovaj medij prenosi da je na dnevnom redu Lajčaka i sastanak sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem danas u 16:30, a nakon toga planiran je i sastanak sa kosovskom ministarkom spoljnih poslova Donikom Gervalom – Švarc.

Očekuje se da će njih dvojica sutra u 10:45 održati zajedničku konferenciju za medije.

Za sada nije poznato da li će Miroslav Lajčak biti prisutan na Palmerovim sastancima, kao ni da li će imati zajedničke sastanke sa zvaničnicima kosovskih institucija.

Njihove posete najavljene su u petak iz Kancelarije Evropske Unije u Prištini, a oni će posetiti Kosovo neposredno pre nastavka dijaloga Beograda i Prištine, koji se, iako još uvek nema zvanične potvrde o datumu, očekuje sredinom juna.

Povezane vesti:

Palmer, Lajčak i grčki diplomata sledeće nedelje u poseti KosovuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.