Vučić nakon sastanka sa Palmerom i Lajčakom uveren da će se postići kompromisno rešenje

Lajčak, Palmer i Vučić
Foto: buducnostsrbijeav, Instagram

„Verujem u mogućnost postizanja kompromisnog rešenja“, kazao je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić nakon sastanka sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom i specijalnim predstavnikom Stejt Departmenta za Zapadni Balkan, Metjuom Palmerom.

Vučić se prvo sastao u poslepodnevnim satima sa Miroslavom Lajčakom, dok im se pola sata kasnije pridužio Metju Palmer.

Konferencije za štampu danas nije bilo, već je javnost o sastancima informisana kratkim objavama na društvenim mrežama.

Dobar razgovor sa Miroslavom Lajčakom, poručio je predsednik Srbije na Tviteru nešto ranije, a potom i na Instagramu da su se „dobri razgovori“ nastavili i kada im se pridružio Metju Palmera.

„Uskoro nastavak dijaloga sa Prištinom i verujem u mogućnost postizanja kompromisnog rešenja“, dodao je ujedno Vučić koji je u prethodnim danima slao pesimistične poruke kada je reč o dijalogu, te u više navrata izjavljivao da se na Srbiju vrši pritisak od strane zapada kako bi priznala Kosovo.

U međuvremenu, na Tviteru se oglasio i ambasador SAD u Beogradu, Entoni Godfi.

„Sjedinjene Američke Države podržavaju slobodnu i ujedinjenu Evropu i srećni smo što radimo sa našim prijateljima u EU da pomognemo Beogradu i Prištini da zajedno rade na budućnosti sa više mira i prosperiteta za narode zapadnog Balkana“, poručio je Godfri.

Metju Palmer i Miroslav Lajčak, od juče borave u Beogradu. Ranije danas, Palmer se sastao sa srpskim šefom diplomatije Nikolom Selaković i premijerkom Anom Brnabić.

Ministar spoljnih poslova Srbije, Nikola Selaković nakon sastanka sa Palmerom ocenio je kao „neprihvatljivo izbegavanje Prištine da ispuni svoje obaveze“, a pre svega formiranje ZSO, uz insistiranje samo na uzajamnom priznanju. Takođe je izrazio zabrinutost zbog, kako je naveo, učestalih napada na objekte SPC na Kosovu.

Sa druge strane, Brnabić je sa Palmerom razgovarala o stanju bilateralnih odnosa, nastavku dijaloga Beograda i Prištine, odnosima u regionu Zapadnog Balkana, kao i o ekonomskoj saradnji dve zemlje, a sastanku je prisustvovao i ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri.

Lajčak i Palmer prethodno su boravili u Prištini gde su održali više sastanaka sa prištinskim zvaničnicima, samostalno i zajedno.

Cilj posete međunarodnih zvaničnika Beogradu i Prištini je priprema za novu rundu dijaloga koji bi trebalo da se održi u toku ovog meseca.

Palmer i Lajčak prehodno su iz Prištine slali poruke o neophodnosti nastavka razgovora u Briselu s ciljem postizanja sporazuma o normalizaciji odnosa, naznačivši da je dijalog jedini put i za Beograd i za Prištinu ka Evropskoj uniji.

Palmer je, ujedno preneo stav SAD – da bi dijalog trebalo da dovede do uzajamnog priznanja.

Pred održavanje nove runde došlo je do novih nesuglasica na relaciji Beograd-Priština, a zbog odbijanja Kurtija da formira ZSO, tj, kako je rekao, „monoetničku zajednicu“.

Predsednik Srbije saopštio je juče da Beograd traži da se upravo o ZSO razgovara i optužuje Prištinu da nije spremna na kompromis.

Kosovskom premijeru kazao je da ne mora ni da dolazi u Brisel ukoliko želi samo da čuje da je „Republika Kosovo nešto što mi prihvatamo i priznajemo“, a evropskim zvaničnicima da u tom slučaju i ne moraju da ga zovu.

Pročitajte još:

Selaković sa Palmerom: Zapaljiva retorika Kurtija ne doprinosi nastavku dijaloga

Lajčak o Kurtijevim izjavama: Važno je šta se kaže iza zatvorenih vrata; Određen datum sastanka u Briselu

Kurti: U Briselu će se razgovarati o narednom poglavlju dijaloga, a ne o nastavku prethodnog

Vučić: Ako Kurti neće o ZSO, a hoće o priznanju Kosova, ne moraju ni da me zovu na razgovore

Posle Prištine, Lajčak i Palmer u Beogradu

Palmer pozvao kosovsku vladu da sprovede odluku Ustavnog suda o vraćanju zemlje manastiru V.Dečani

Vladika Teodosije i Palmer o problemima SPC na KiM

Palmer: Cilj dijaloga normalizacija odnosa, ali i uzajamno priznanje; Lajčak: Godina potencijala

Kurti: Neće biti monoetničkih udruženja na Kosovu, potrebna integracija

Lajčak i Palmer u Prištini, „normalizacija odnosa sa Srbijom, ključni faktor u privlačenju američkih investicija“

Lajčak i Palmer od danas na Kosovu, Palmer već sa opozicijomPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.