Kurti: Neće biti monoetničkih udruženja na Kosovu, potrebna integracija

Kurti
FOTO: Koha

Vest je ažurirana

Građanima je potrebna integracija, a ne monoetničko udruženje, poručio je danas kosovski premijer, Aljbin Kurti iz Prizrena. Poruku šalje svega sat vremena nakon što je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara, Metju Palmer, kazao u Prištini da bi Zajednica srpskih opština (ZSO) trebalo da se formira u skladu sa dogovorom dve strane.

„Šta će biti sa Asocijacijom, konstantovano je i u peticiji i tadašnjim akcijama opozicije i presudom Ustavnog suda. Ne možemo imati etničko udruženje na Kosovu. Neophodno je integrisati sve građane bez obzira na etničku pripadnost“, kazao je sadašnji kosovski premijer, koji je u vreme potpisivanja Briselskog sporazuma, kao predstavnik opozicije, bio najveći protivnik uspostavljanja ZSO.

Kurti je, kako prenose prištinski mediji, ujedno govorio i o mogućim pritiscima zapada u vezi sa nastavkom dijaloga.

„Nema pritisaka, postoje diskusije, dijalog će biti principijelan i pošten, gde Kosovo neće biti predmet za stolom, već strana u razgovorima i sa našim znanjem i programom i sa savešću i odgovornošću koju imamo predstavljaćemo Kosovo i interese Kosova“, kazao je Kurti.

U međuvremenu, oglasili su se iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

„Danas je postalo kristalno jasno da je čitava navodna želja Aljbina Kurtija za dijalogom najobičnija laž i obmana, jer čini sve da opstrukcijama i ucenama poništi i svaku mogućnost pregovora i dogovora“, poručio je direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

Kaže i da zvanični Beograd neće pristati ni na kakva jednostrana tumačenja ili pokušaje revidiranja Briselskog sporazuma, „što je danas iza leđa Miroslavu Lajčaku i Metjuu Palmeru najavio Aljbin Kurti“.

Dodao je i da će Beograd dosledno insistirati na formiranju Zajednice srpskih opština, onako kako je dogovoreno u Briselu.

Petković se i zapitao: „Kako je moguće da se postigne bilo kakav novi sporazum sa Prištinom, ako danas svedočimo otvorenom kršenju i negiranju svih do sada postignutih dogovora?“

Istakao je i da Beograd ostaje posvećen dijalogu, ali da neće biti nemi učesnik u monologu jedne pregovaračke strane, već će kako navodi Petković, „argumentovano i snažno insistirati na ispunjenu svega do sada dogovorenog, kao preduslovu daljih razgovora sa Prištinom“.

Za razliku od kosovskog premijera, budući pregovarač sa suprotne strane stola, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, u poslednje vreme, kada god pomene reč dijalog, nju prati reč „pritisak“.

Vučić je sinoć poručio da Zapad vrši pritisak na Srbiju da prizna Kosovo, međutim, kako kaže, to su „samo pripreme“ za ono što će uslediti od oktobra do marta meseca sledeće godine.

Vučić je prošle nedelje ujedno kazao da neće da potpiše priznanje nezavisnosti Kosova.

O pritiscima danas je na zajedničkoj konferenciji sa izaslanikom EU za dijalog, Miroslavom Lajčakom, u Prištini govorio i Metju Palmer.

„Izvor pritisaka na strane je zapravo njihova želja i ambicija da napreduju na njihovom evropskom putu, to će iziskivati rešavanje ovih pitanja. Verujem da to stvara inacijativu za strane kako bi se pozabavile izazovima, identifikovale kompromise koji će biti neophodni i popločale put napred“, kazao je Palmer.

Dvojica međunarodnih zvaničnika boraviće i u poseti Beogradu, najavio je sinoć predsednik Srbije.

Kaže da mu Metju Palmer „neće ništa novo reći“, već da će kroz pritisak sprovoditi svoju politiku, kao i Lajčak koji „mora da sluša kada mu Berlin i Pariz kažu da Kosovo mora da bude nezavisno“.

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou najavljen je za jun mesec. Još uvek nije poznat tačan datum održavanja nove runde dijaloga.

Povezane vesti: 

Palmer: Cilj dijaloga normalizacija odnosa, ali i uzajamno priznanje; Lajčak: Godina potencijala

Lajčak i Palmer u Prištini, „normalizacija odnosa sa Srbijom, ključni faktor u privlačenju američkih investicija“

Lajčak i Palmer od danas na Kosovu, Palmer već sa opozicijomPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.