Patrijarh sa Lajčakom i Palmerom: Podržavamo dijalog kojim se ne ugrožavaju interesi crkve, naroda i države

patrijarh, lajčak, Palmer
Foto: SPC

„Srpska pravoslavna Crkva podržava dijalog, ali ne u slučaju da on na bilo koji način ugrožava ili dovodi u pitanje interese Crkve, vernog naroda i države Srbije. Očekujemo da institucije u Prištini poštuju Crkvu, da ne nasrću na naše ime, naš identitet, i poreklo naših svetinja“. Patrijarh Porfirije upoznao je danas izaslanika EU, Miroslava Lajčaka i specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan, Metjua Palmera sa stavom Srpske pravoslavne crkve o dijalogu koji se vodi u Briselu.

Patrijarh se danas sastao sa međunarodnim predstavnicima u društvu više episkopa, među kojima je bio i vladika Teodosije.

Iz SPC poručuju da je je vođen dug i otvoren razgovor, te da su međunarodni zvaničnici upoznali Patrijarha i episkope sa aktivnostima koje preduzimaju radi nastavka dijaloga između predstavnika Beograda i Prištine.

Razgovaralo se i o statusu i zaštiti crkava na Kosovu, kao i drugim pitanjima vezanim za svakodnevni život Srba na KiM-u.

„(Palmer i Lajčak) su istakli da se angažuju i na rešavanju problema na nižem, opštinskom nivou, kao što je pitanje vezano za status i imovinu manastira Visoki Dečani, za zahtev Prištine da se sa liste ugroženih spomenika kulture pod zaštitom UNESCO uklone manastiri Pećka Patrijaršija, Visoki Dečani i Gračanica, kao i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu“, navodi se u saopštenju.

Iz SPC prenose da su međunarodni zvaničnici kazali da su Visoki Dečani, Gračanica i drugi manastiri, za njih „živi organizmi, a ne samo spomenici kulture i da tako treba i da ostane“.

„Naglasili su da oni ne nose nikakva gotova i unapred pripremljena rešenja ili pritiske, nego da razgovori koje vode sa Njegovom Svetošću i arhijerejima svedoče da žele pošteno i pravedno rešenje“, dodaje se u saopštenju.

Patrijarh se zajedno sa episkopima zahvalio predstavnicima EU i SAD na angažovanju koje, kako su naveli, može bitno da olakša težak život sveštenstva, monaštva i srpskog pravoslavnog naroda na KiM-u.

„Njihovu misiju, s obzirom na to da je zasnovana na dijalogu, doživljavamo kao jevanđeljsku, jer kao hrišćani, svakog čoveka vidimo kao brata, kao bližnjeg i stoga smo uvek spremni na dijalog. Za nas su Kosovo i Metohija, Republika Srpska i Crna Gora od životne važnosti“, poručio je Patrijarh.

Predstavnici SPC su, međutim, izrazili zabrinutost zbog odnosa prištinskih vlasti prema verskim objektima.

„Očekujemo da institucije poštuju Crkvu, da ne nasrću na naše ime, naš identitet, i poreklo naših svetinja“, istakao je patrijarh Porfirije i naročito ukazao da Crkvu ne čine samo parohijski i manastirski hramovi, sveštenstvo i monaštvo, već i vernici.

Kosovo i Metohija su za Srbe ono što je Jerusalim za Jevreje, a Pećka Patrijaršija za Srpsku Pravoslavnu Crkvu ono što je Vatikan za Katoličku

Kažu da Srbi sa KiM koji su izbegli, ne vide mogućnost da ostvare svoja imovinska prava, ukoliko to isto pravo ne može da ostvari manastir Visoki Dečani nad svojom imovinom, uprkos tome što postoji pravosnažna presuda kosovskog Ustavnog suda.

Sa druge strane, predstavnici SPC ocenjuju da „nije nepoznanica da Vladu u Prištini dijalog suštinski ne interesuje“, te naglasili da to upravo potvrđuju problemi sa kojima se suočava manastir Visoki Dečani, zahtev upućen UNESCO-u i svakodnevne teškoće Crkve i naroda.

Ujedno su upoznali međunarodne zvaničnike sa stavom SPC o dijalogu koji se vodi u Briselu.

Kažu da razgovore podržavaju, ali ne pod uslovom da na bilo koji način ugrožava ili dovodi u pitanje interese Crkve, vernika i države Srbije.

„Stav Srpske Pravoslavne Crkve je dobro poznat: radi se o nezakonitoj secesiji dela teritorije i ne postoji način da neko nametne takvo rešenje koje će prihvatiti nezakonitu secesiju“, precizirali su.

Patrijarh je ujedno kazao da kroz dijalog treba ići ka evropskom rešenju, koje je u duhu Evropske unije, „gde granice omekšavaju i postaju manje važne“.

Pročitajte još:

Vučić o Vašingtonskom sporazumu: Izraelsko priznanje promenilo stvari; Nema nagoveštaja o prebacivanju ambasade

Vučić: Nastavak dijaloga pitanje dana, više desetina ubijenih Srba i dalje u mrtvačnici u Prištini

Vučić nakon sastanka sa Palmerom i Lajčakom uveren da će se postići kompromisno rešenje

Selaković sa Palmerom: Zapaljiva retorika Kurtija ne doprinosi nastavku dijaloga

Lajčak o Kurtijevim izjavama: Važno je šta se kaže iza zatvorenih vrata; Određen datum sastanka u Briselu

Kurti: U Briselu će se razgovarati o narednom poglavlju dijaloga, a ne o nastavku prethodnog

Vučić: Ako Kurti neće o ZSO, a hoće o priznanju Kosova, ne moraju ni da me zovu na razgovore

Posle Prištine, Lajčak i Palmer u Beogradu

Palmer pozvao kosovsku vladu da sprovede odluku Ustavnog suda o vraćanju zemlje manastiru V.Dečani

Vladika Teodosije i Palmer o problemima SPC na KiM

Palmer: Cilj dijaloga normalizacija odnosa, ali i uzajamno priznanje; Lajčak: Godina potencijala

Kurti: Neće biti monoetničkih udruženja na Kosovu, potrebna integracija

Lajčak i Palmer u Prištini, „normalizacija odnosa sa Srbijom, ključni faktor u privlačenju američkih investicija“

Lajčak i Palmer od danas na Kosovu, Palmer već sa opozicijomPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.