Vučić o Vašingtonskom sporazumu: Izraelsko priznanje promenilo stvari; Nema nagoveštaja o prebacivanju ambasade

Atina je povisila nivo odnosa sa Prištinom, nemoj da obmanjujemo javnost, poručio je danas predsednik Srbije, Aleksandar Vučić iz srpskog predsedništva. Govoreći o prebacivanju ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim, na šta se Srbija obavezala Vašingtonskim sporazumom, kazao je da za sada nema nagoveštaja da će do toga doći, te da je Izraelsko priznanje nezavisnosti Kosova promenilo određene stvari.

Danas na Kosovu boravi grčki ministar spoljnih poslova, Nikos Dendijas odakle je poručio da njegova zemlja koja ne priznaje Kosovo ostaje pri svom stavu. Međutim, izrazio je želju da će se kroz Kancelariju opštih interesa Kosova u Atini, poboljšati odnosi Atine i Prištine.

Komentarišući posetu grčkog ministra Prištini, predsednik Srbije poručio je da je Grčka, iako ne priznaje nezavisnost Kosova – povisila nivo odnosa sa Prištinom.

Sa druge strane, izrazio je nadu da to približavanje neće dovesti do grčkog priznanja nezavisnosti Kosova.

„Zahvalni smo grčkim prijateljima što kažu da neće da priznaju nezavisnost Kosova, da neće završiti sa tim poslednjim korakom, ali oni su već tri stepenika prešli, nadamo se da taj četvrti stepenik neće preći. Molimo ih za to i verujemo našim grčkim prijateljima, ali stvari se jesu promenile“, kazao je Vučić.

Dodao je da je važno što tokom današnje posete šefa grčke diplomatije Nikosa Dendijasa Prištini nije bila istaknuta zastava Grčke.

Kada je reč o kosovskim zastavama, sa druge strane, predsednik kaže da ih na Kosovu „trpaju gde god im padne na pamet“.

„Ne možete kutiju šibica tamo da uzmete da im ne vidite zastavu da bi pokazali da imaju državu koju nemaju“, dodao je predsednik.

Nema nagoveštaja o izmeštanju ambasde

Predsednik Srbije kazao je danas često sa američkim zvaničnicima razgovara o Vašingtonskom sporazumu, ali i da je primetio da Priština nije ispunila nijednu obavezu, osim onih koje idu u njihovu korist.

Kada je reč o samom sporazumu, tvrdi da se tu dogodilo nešto što „menja određene stvari – izraelsko priznanje nezavisnosti Kosova“.

Kaže da će se razgovori o ovom sporazumu i dalje nastaviti jer „Srbija mora da se ponaša odgovorno i donosiće svoje odluke po tom principu“.

Sa druge strane, iako jedna od tačaka ovog sporazuma obavezuje Srbiju da do 1. jula ove godine prebaci svoju Ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim, predsednik, danas poručuje da nema nikakvih nagoveštaja o izmeštanju ambasade.

„Razgovaramo sa predstavnicima i EU i Amerike i kada dobijemo zajednička tumačenja i objašnjenja obratićemo vam se po tom pitanju“, kazao je predsednik.

Pročitajte još:

Patrijarh sa Lajčakom i Palmerom: Podržavamo dijalog kojim se ne ugrožavaju interesi crkve, naroda i države

Vučić: Nastavak dijaloga pitanje dana, više desetina ubijenih Srba i dalje u mrtvačnici u Prištini

Vučić nakon sastanka sa Palmerom i Lajčakom uveren da će se postići kompromisno rešenje

Selaković sa Palmerom: Zapaljiva retorika Kurtija ne doprinosi nastavku dijaloga

Lajčak o Kurtijevim izjavama: Važno je šta se kaže iza zatvorenih vrata; Određen datum sastanka u Briselu

Kurti: U Briselu će se razgovarati o narednom poglavlju dijaloga, a ne o nastavku prethodnog

Vučić: Ako Kurti neće o ZSO, a hoće o priznanju Kosova, ne moraju ni da me zovu na razgovore

Posle Prištine, Lajčak i Palmer u Beogradu

Palmer pozvao kosovsku vladu da sprovede odluku Ustavnog suda o vraćanju zemlje manastiru V.Dečani

Vladika Teodosije i Palmer o problemima SPC na KiM

Palmer: Cilj dijaloga normalizacija odnosa, ali i uzajamno priznanje; Lajčak: Godina potencijala

Kurti: Neće biti monoetničkih udruženja na Kosovu, potrebna integracija

Lajčak i Palmer u Prištini, „normalizacija odnosa sa Srbijom, ključni faktor u privlačenju američkih investicija“

Lajčak i Palmer od danas na Kosovu, Palmer već sa opozicijomPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.