Palmer: Cilj dijaloga normalizacija odnosa, ali i uzajamno priznanje; Lajčak: Godina potencijala


Nije na Sjedinjenim Državama, niti EU, da identifikuju kompromise koji će biti neophodni. Parametri dijaloga i konačan ishod ostaju u rukama Prištine i Beograda, saglasni su izaslanik EU, Miroslav Lajčak i zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara, Metju Palmer. Dijalog bi trebalo da dovede do normalizacije odnosa, i oko toga se slažu, međutim, američki zvaničnik tvrdi i da je za SAD cilj uzajamno priznanje.

Izaslanik EU za dijaloga Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, boravio je juče i danas u četvrtoj zvaničnoj poseti Prištini.

Nakon serije sastanaka sa prištinskim zvaničnicima koje je zajedno sa Metju Palmerom održao tokom jučerašnjeg dana – krenuvši od kosovskog premijera, pa sve do predsednice i predsednika Skupštine, Lajčak je danas, takođe u društvu Palmera, sumirao utiske na konferenciji za štampu.

Iz sedišta EU u Prištini poručio je da je ova poseta posebna iz dva razloga – prvi je taj što je u Prištinu došao zajedno sa Palmerom, a drugi – zbog toga što se govorilo o dijalogu koji bi uskoro trebalo da se nastavi.

Novinari srpskih redakcija koji su pratili konferenciju za štampu ukazali su na to da nije bilo obezbeđeno dovoljno uređaja za prevod usled čega je pojedinim novinarima bilo uskraćena da čuju ili snime izlaganja međunarodnih zvaničnika na srpskom jeziku.

Kaže da je saradnja EU sa SAD-om na odličnom nivou i da ne može biti bolja, a to, tvrdi, pokazuje zajednički program posete.

„Drago mi je da je transatlantska saradnja o dijalogu i Zapadnom Balkanu odlična. Takođe, druga stvar koja čini ovu posetu posebnom je ta da je glavni cilj posete priprema prvog sastanka Kurtija i Vučića, koji će biti održan za nekoliko dana u Briselu“, kazao je Lajčak.

Tvrdi da su sastanci sa prištinskim zvaničnicima bili plodonosni i da će pomoći u vidu pripreme za održavanje sastanka na visokom nivou u Briselu.

„Nadamo se da će sastanak biti uspešan. Moja poslednja tačka je da ova godina ima dobar potencijal za odnose Evropske unije i Zapadnog Balkana. Postoji povećan interes u regionu među liderima, bila je diskusija među 27 ministara spoljnih poslova pre nekoliko dana, biće još jedna diskusija 27. juna, biće samit u oktobru i sve ove platforme treba iskoristiti kako bi se unapredila agenda Evropske unije za region, uključujući i to da Kosovo krene napred i nadam se da će dijalog biti jedan od dobrih primera dešavanja u regionu i da ćemo napredovati u normalizaciji odnosa Kosova i Srbije“, kazao je Lajčak.

Konačan ishod dijaloga u rukama Beograda i Prištine

Lajčak je danas ponovo upitan o svojoj prošlogodišnjoj izjavi o izmenama ustava usled postizanja dijaloga, a koja je u Prištini protumačena kao priprema terena za formiranje ZSO, te izazvala polemike i protivljenje.

Kaže da na Kosovu postoji „tradicija“ stavljanja reči u usta koje nije izgovorio.

„Ja sam govorio o uobičajenoj praksi da, kada se sklopi obični međunarodni sporazum, onda vi te obaveze koje proističu iz sporazuma unosite u svoje nacionalno zakonodavstvo. Nisam nikada rekao da to mora da se uradi zbog ovog ili onog pitanja, ja sam rekao na šta strane koje pregovaraju s ciljem zaključenja sporazuma moraju biti spremne da urade. Da li će se to desiti i do koje mere i u pogledu kojih pitanja, to će ostati na dijalogu“, poručio je Lajčak.

Podcrtao je da parametri dijaloga i konačan ishod istog ostaju u rukama Prištine i Beograda.

Lajčak je nakon ove konferencije održao sastanak sa ambasadorima na Kosovu.

Palmer: Rešenje uzajamno priznavanje

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara, Metju Palmer, je u svom uvodnom izlaganju kazao da SAD snažno podržavaju dijalog u kojem posreduje EU i ponovio stav SAD povodom ishoda dijaloga.

„Cilj dijaloga je potpuna normalizacija odnosa. Za SAD cilj je uzajamno priznanje – to bi svakako stavilo ovo pitanje iza strana i otvorilo put napred – učlanjenje u EU kako za Srbiju, tako i za Kosovo“, poručio je Palmer.

Naglasio je da SAD nisu strana u dijalogu, već partner.

„Mi se aktivno angažujemo između Beograda i Prištine, radimo zajedno sa Miroslavom Lajčakom i ekipom i podržavmo sporazum koji ima za cilj potpunu normalizaciju odnosa“.

Cilj angožovanja SAD je ubrzanje evropskih i evroatlantskih integracija regiona, poručio je Palmer.

„Ovo je dugoročni cilj Sjedinjenih Država, decenijama smo posvećeni ovome i to je naša vizija za region i vizija regiona za njegovu budućnost“, poručio je Palmer.

Kaže da se raduje bliskoj saradnji sa Lajčakom, kao i sa kosovskom i srpskom vladom kako bi se ubrzao proces i postigao sporazum o normalizaciji.

Povodom nedavne izjave predsednika Srbije koji je rekao – „nema šanse da im priznam Kosovo“, Palmer je upitan „da li će biti napravljen pritisak kako bi predsednik Srbije promenio mišljenje“.

„Izvor pritisaka na strane je zapravo njihova želja  i ambicija da napreduju na njihovom evropskom putu, to će iziskivati rešavanje ovih pitanja. Verujem da to stvara inicijativu za strane kako bi se pozabavile izazovima, identifikovale kompromise koji će biti neophodni i popločale put napred“, kazao je Palmer.

Palmer je govorio i o „kompromisnom rešenju“.

„Nije na Sjedinjenim Državama da identifikuju kompromise koji će biti neophodni, ni parametre pregovora. Nije ni na mom prijatelju Miru, to je na stranama. Ovo nije dijalog kojim upravlja SAD ili EU, već strane, EU samo posreduje uz pomoć SAD, dakle, na stranama je da uobliče, identifikuju, uobliče, dogovore se oko parametara dijaloga i pomognu u napredovanju procesa“, precizirao je Palmer.

Još jednom je podcrtao da će jedino uzajamno priznanje „staviti pitanje u prošlost“ i otvoriti put ka Evropi.

Palmer je kratko govorio i o uspostavljanju Zajednice srpskih opština na Kosovu.

Iako dve strane – Beograd i Priština, različito tumače to kakva bi ovlašćenja trebalo da ima ovo telo, Palmer kaže da bi oblik u kom ona treba da se osnuje trebalo da bude onakakav kako je to dogovoreno.

Povezane vesti: 

Kurti: Neće biti monoetničkih udruženja na Kosovu, potrebna integracija

Lajčak i Palmer u Prištini, „normalizacija odnosa sa Srbijom, ključni faktor u privlačenju američkih investicija“

Lajčak i Palmer od danas na Kosovu, Palmer već sa opozicijomPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.