Kurti: U Briselu će se razgovarati o narednom poglavlju dijaloga, a ne o nastavku prethodnog

Aljbin Kurti
FOTO: KoSSev

Ovog meseca u Briselu će se održati sastanak o tome kako će izgledati naredno poglavlje dijaloga, on neće biti nastavak prethodnog, poručio je danas kosovski premijer, Aljbin Kurti, nakon što je juče, govoreći o Zajednici srpskih opština, najavio da neće formirati „monoetničko udruženje“.

Kosovski premijer sastao se danas sa kosovskom predsednicom, Vjosom Osmani, nakon čega se obratio medijima.

Podsetio je da je prošle nedelje razgovarao o procesu dijaloga sa dvojicom predsednika opozicionih stranaka – Ramušem Haradinajem iz AAK, i Ljumirom Abdidžikuem iz LDK.

Najavio je i da će se o „prošlom“ dijalogu razgovarati i u kosovskoj skupštini, kako bi se videlo dokle se stiglo sa prethodnim sporazumima – njihovom uticaju i primeni.

Govoreći o novoj rundi dijaloga najavljenoj za jun mesec u Briselu, gde će prvi put sesti preko puta predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, Kurti kaže da ona neće predstavljati nastavak dijaloga.

„To je prvi sastanak na kojem se očekuje da ću se prvi put suočiti sa predsednikom Srbije, sa kojim se nikada u životu nisam susreo, ako izuzmemo sastanak sa 30 ljudi za stolom u februaru 2020. godine, na Bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, Nemačkoj”, kazao je Kurti, prenosi prištinska Koha.

Kurti dodaje da će se na sastanku sa Vučićem razgovarati o tome kako će izgledati naredno poglavlje dijaloga.

„To je sastanak za naredni dijalog, a ne nastavak prethodnog dijaloga“ kazao je Kurti novinarima.

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou najavljen je za jun mesec. Još uvek nije poznat tačan datum održavanja nove runde dijaloga, kao ni teme o kojima će se razgovarati.

Predsednik Srbije saopštio je danas da Beograd traži da se razgovara o formiranju Zajednice srpskih opština.

Kosovskom premijeru koji je juče kazao da „neće biti monoetničkih udruženja na Kosovu“ poručio je da ne mora ni da dolazi u Brisel ukoliko želi samo da čuje da je „Republika Kosova nešto što mi prihvatamo i priznajemo“, a evropskim zvaničnicima da u tom slučaju i ne moraju da ga zovu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.