Selaković sa Palmerom: Zapaljiva retorika Kurtija ne doprinosi nastavku dijaloga

Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

„Neprihvatljivo je izbegavanje Prištine da ispuni svoje obaveze, pre svega formiranje Zajednice srpskih opština, uz insistiranje samo na uzajamnom priznanju“, oglasio se danas ministar spoljnih poslova Srbije, Nikola Selaković, nakon sastanka sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara, Metjuom Palmerom.

Selaković je, tokom sastanka, izrazio i zabrinutost zbog učestalih napada na objekte Srpske pravoslavne crkve u proteklom periodu i podsetio na to da je nedavno manastir Visoki Dečani uvršten, od strane organizacije „Evropa Nostra“, na listu sedam najugroženijih spomenika kulture u Evropi.

Pre odlaska za Beograd, Palmer je boravio u trodnevnoj poseti Kosovu, tokom koje je razgovarao sa kosovskim zvaničnicima, a ujedno i posetio manastir Visoki Dečani.

Palmer je tada pozvao kosovsku vladu i opozicione lidere da sprovedu odluku Ustavnog suda o 14 hektara zemlje koja pripada ovom manastiru.

Selaković mu se danas na tome i zahvalio, kao i na susretu sa episkopom raško-prizrenskim Teodosijem i igumanom Savom Janjićem.

Ministar je tokom sastanka takođe kazao da je dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, jedini pravi put za postizanje održivog dogovora dve strane.

On je još jednom kazao da je ključan kompromis koji podrazumeva odgovoran i ozbiljan pristup i rekao da će Srbija nastaviti da učestvuje u razgovorima u dobroj veri i da je spremna za nastavak dijaloga.

Takođe, ministar je rekao da je dogovor o normalizaciji ekonomskih odnosa iz Vašingtona komplementaran sa aktivnostima EU i da je korak u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Selaković je poručio da je unapređenje svih oblasti saradnje sa SAD jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije i ukazao da je Srbija opredeljena za što intenzivniju saradnju sa aktuelnom američkom administracijom.

On je istakao i jubilej koji se proslavlja ove godine, a to je 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i SAD i izrazio nadu da će, u skladu s uslovima pandemije, ova važna godišnjica biti adekvatno obeležena, kao i da bi poseta na visokom nivou bila demonstracija opredeljenosti američke strane za unapređenje odnosa sa Srbijom.

Kada je u pitanju ekonomska saradnja, ministar je istakao opredeljenje za njeno intenziviranje, naročito imajući u vidu potencijale za unapređenje privrednih aktivnosti.

Šef srpske diplomatije je rekao da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje mira i stabilnosti u regionu i orijentacija regiona ka što intenzivnijoj ekonomskoj saradnji i, u tom smislu, istakao je da unapređenje dobrosusedskih i uzajamno korisnih odnosa predstavlja temeljno i nepromenjivo polazište ukupne spoljne politike Srbije.

Metju Palmer i izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, nakon posete Prištini, od juče borave u Beogradu. Ranije danas, Palmer je održao sastanak sa srpskom premijerkom Anom Brnabić, a u poslepodnevnim satima najavljeno je da će dvojica meunarodnih zvaničnika održati i zajednički sastanak sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučić.

Brnabić je sa Palmerom danas razgovarala o stanju bilateralnih odnosa, nastavku dijaloga Beograda i Prištine, odnosima u regionu Zapadnog Balkana, kao i o ekonomskoj saradnji dve zemlje , a kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, sastanku je prisustvovao i ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri.

Premijerka je takođe rekla, da je dijalog sa institucijama u Prištini u fokusu vlade, ali da je neophodno da se stvari koje su ranije dogovorene u okviru dijaloga, pre svega Zajednica srpskih opština, sprovedu u delo.

„Beograd je ispunio sve svoje obaveze i očekujemo da vidimo i to sa druge strane, kako bi dijalog imao smisla. Jedna od njih je i pitanje pronalaženja i identifikacije nestalih lica i u potpunosti smo posvećeni potpunom rešavanju tog pitanja. Nastavićemo da se zalažemo za postizanje održivog kompromisa u dijalogu sa Prištinom, uz zaštitu interesa tamošnjih Srba, kao i očuvanje državnih i nacionalnih interesa naše zemlje“, kazala je ona.

Palmer je podvukao da SAD snažno podržavaju dijalog koji se vodi pod okriljem EU i ulogu specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka i pohvalio je okrenutost Beograda i predsednika Vučića razgovorima sa Prištinom.

Pročitajte još:

Lajčak o Kurtijevim izjavama: Važno je šta se kaže iza zatvorenih vrata; Određen datum sastanka u Briselu

Kurti: U Briselu će se razgovarati o narednom poglavlju dijaloga, a ne o nastavku prethodnog

Vučić: Ako Kurti neće o ZSO, a hoće o priznanju Kosova, ne moraju ni da me zovu na razgovore

Posle Prištine, Lajčak i Palmer u Beogradu

Palmer pozvao kosovsku vladu da sprovede odluku Ustavnog suda o vraćanju zemlje manastiru V.Dečani

Vladika Teodosije i Palmer o problemima SPC na KiM

Palmer: Cilj dijaloga normalizacija odnosa, ali i uzajamno priznanje; Lajčak: Godina potencijala

Kurti: Neće biti monoetničkih udruženja na Kosovu, potrebna integracija

Lajčak i Palmer u Prištini, „normalizacija odnosa sa Srbijom, ključni faktor u privlačenju američkih investicija“

Lajčak i Palmer od danas na Kosovu, Palmer već sa opozicijom

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.