Priština traži priznanje od grčkog ministra; Najavljeno unapređenje statusa Kancelarije za Kosovo u Atini

Vjosa Osmani Nikos Dendijas
FOTO: Kosovsko predsedništvo

Vest je ažurirana

Priznanje Kosova od strane Grčke produbilo bi dalje bilateralne i multilateralne odnose između Prištine i Atine, jednoglasni su danas prištinski zvaničnici. Oni su danas ugostili ministra spoljnih poslova Grčke, Nikosa Dendijasa i njegovog zamenika, Kostasa Fragofijanisa.

U jeku jačanja odnosa Atine i Prištine kroz Kancelariju opštih interesa Kosova u Atini, nezvaničnih navoda da bi Grčka mogla da prizna Kosovo, bojazni predsednika Srbije da do toga ne dođe, ali i navoda iz Atine da Grčka ostaje pri svom ranijem stavu, u Prištinu je danas došao grčki ministar spoljnih poslova.

Na dnevnom redu imao je seriju sastanaka sa najvišim prištinskim zvaničnicima.

Sastao se sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem, predsednikom skupštine, Gljaukom (Glauk) Konjufcom, ali i sa kosovskom ministarkom spoljnih poslova, Donikom Gervalom i predsednicom Kosova, Vjosom Osmani.

Dendijas se prvo Gervalom.

Kosovsko ministarstvo spoljnih poslova oglasilo se nakon ovog sastanka, navodeći da je dogovoreno jačanje saradnje između Prištine i Atine u budućnosti, kroz unapređenje statusa Kancelarije za Kosovo u Atini.

„Republika Kosovo i Helenska Republika složile su se da jedan budući korak u pravcu bliske saradnje bude unapređenje statusa Kancelarije za Kosova u Atini iz jedne obične ekonomske kancelarije u kancelariju koja će imati drugi naziv – ukancelariju interesa sa ne samo ekonomskim pristupom, već i političkim“, poručili su iz kosovskog ministarstva spoljnih poslova.

Na jačanje odnosa Prištine i Atine upravo kroz unapređenje statusa ove kancelarije već danima ukazuje srpski predsednik, a o tome je govorio i na današnjoj konferenciji za štampu.

Gerva Švarc poručila je nešto kasnije da je Grčka važna država u regionu i da će Kosovo „nastaviti pregovore sa Grčkom po pitanju nezavisnosti“.

„Nezavisnost Kosova je nepromenljiva činjenica i treba je prihvatiti što je pre moguće. Potvrđujemo da ćemo nastaviti dijalog sa Grčkom i drugim partnerima po tom pitanju“, izjavila je Gervala nakon sastanka.

Dendijas je sa druge strane, nakon ovog sastanka poručio da Grčka, kroz Kancelariju opštih interesa Kosova u Atini, podržava dijalog Beograda i Prištine, a ujedno i poziva na pojačane napore da se postigne sveobuhvatno trajno rešenje.

„Uprkos našem neutralnom stavu o statusu Kosova, imamo kancelariju u Atini, koja je od 2019. godine i dalje tamo i bavi se ekonomskim pitanjima i nadamo se da će ova kancelarija biti još korisnija u našim odnosima između Grčke i Kosova“, rekao je ovaj ministar, prenosi Klan Kosova.

Kazao je i da se država koju predstavlja zalaže za liberalizaciju viznog režima za Kosovo jer su, kako dodaje, ispunjeni svi uslovi za to.

Grčka nastavlja da podržava Kosovo u vladavini zakona i borbi protiv kriminala i korupcije.

„Tu smo ako vam treba naša pomoć u ovom pogledu. Grčki zvaničnici u misiji EULEX rade na ovom pitanju“, podcrtao je.

Poziv za priznanje Kosova uputila je potom i kosovska predsednica Vjosa Osmani.

Na sastanku sa grčkim ministrom poručila je da bi priznanje Kosova od strane Grčke produbilo odnose Prištine i Atine i ujedno naglasila važnost učešća Kosova u evroatlantskim sigurnosnim mehanizmima, prenose prištinski mediji.

Kada je reč o odnosu Grčke i Kosova, kazala je da je neophodno uvećanje trgovinske i ekonomske razmene i saradnje u oblastima turzma i kulture.

A na narednom sastanku zahtev za priznanje izneo je i kosovski premijer, Aljbin Kurti.

Dendiasu se zahvalio i na ulozi grčke spoljne politike prema Kosovu i posvećenosti članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama. Kao primer je naveo Evropsku banku za obnovu i razvoj, gde je, kako je rekao, grčki glas bio presudan za pristupanje, ali i za prijem u Evropsku centralnu banku, Frankofoniju i Venecijansku komisiju.

Dendias je na sastanku sa Kurtijem kazao da je Grčka spremna da intenzivira ekonomsku i trgovinsku saradnju sa Kosovom i za nove investicije, ali i na povećanje kulturne saradnje sa Kosovom, saopšteno je iz kancelarije kosovskog premijera.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.