Vladika Teodosije i Palmer o problemima SPC na KiM

Foto: Eparhija raško-prizrenska, Tviter

Episkop raško-prizrenski Teodosije primio je danas u manastiru Visoki Dečani Specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Metjua Palmera sa saradnicima.

Vest je potvrdila sama eparhija. Kako su naveli u kratkom saopštenju, vladika je Palmera upoznao sa problemima sa kojima se eparhija suočava.

Posebno je govorio o najnovijim incidentima i odbijanju kosovskih institucija da izvrše odluku Ustavnog suda o zemlji manastira Visoki Dečani.

Vladika je izrazio stav da je Crkva uvek bila otvorena za dijalog, ali i da on „podrazumeva da lokalne institucije na KiM moraju da poštuju odluke sudova i vladavinu prava“.

Palmer je u dvodnevnoj poseti Kosovu od juče i to zajedno sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Oni su danas održali konferenciju za medije nakon niza sastanaka koji su imali sa kosovskim i međunarodnim zvaničnicima na Kosovu, dok se Palmer susreo i sa opozicijom.

Povezane vesti: 

Palmer: Cilj dijaloga normalizacija odnosa, ali i uzajamno priznanje; Lajčak: Godina potencijala

Kurti: Neće biti monoetničkih udruženja na Kosovu, potrebna integracija

Lajčak i Palmer u Prištini, „normalizacija odnosa sa Srbijom, ključni faktor u privlačenju američkih investicija“

Lajčak i Palmer od danas na Kosovu, Palmer već sa opozicijom

Eparhija raško-prizrenska nedavno suspendovala komunikaciju sa kosovskim vlastima dok se ne sprovede odluka Ustavnog suda o povraćaju zemlje manastiru Visoki Dečani.

Pitanje crkvene imovine i kulturne baštine se u javnosti posebno aktuelizovalo početkom aprila kada je Evropa Nostra  uvrstila Visoke Dečane na listu 7 najugroženijih spomenika kulture Evrope za 2021. godinu.

To je pokrenulo talas oštrog protivljenja kosovskih zvaničnika ovoj odluci. Tako su, između ostalih aktivnosti, objavljivana skenirana pisma najviših zvaničnika iz Prištine Evropi Nostri, UNESCO-u, zapadnim državama, ali i srpskom ministru kulture i Narodnom muzeju u kojem su zatražili povratak eksponata u prištinski muzej. UNESCO-u su se kosovski zvaničnici obratili sa zahtevom da Visoke Dečane i još tri manastira uklone sa liste ugroženog svetskog nasleđa na Kosovu, uklone Srbiju kao odgovornu državu za njih, a dodaju Kosovo. Ujedno su zatražili i da se Kosovo primi u UNESCO, za koje su se pohvalili kako brine o raznolikosti života i pravima svih.

Ovo pismo izazvalo je seriju negativnih reakcija Eparhije raško-prizrenske, igumana Visokih Dečana, kao i beogradskih zvaničnika, naglašavajući da su imovina SPC i vernici na udaru već godinama i navodeći konkretne primere.

Kosovski zvaničnici tvrde da su međunarodne institucije netačno informisane i obmanut sa srpske strane, dok je Kurti je zatražio pred dolazak delegacije Evrope Nostre na Kosovo, da ga primi iguman manastira o. Sava Janjić koji je posebno na udaru dela kosovske politike i medija.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.