Lajčak o Kurtijevim izjavama: Važno je šta se kaže iza zatvorenih vrata; Određen datum sastanka u Briselu

Lajčak
FOTO: KoSSev

Datum održavanja nove runde dijaloga u Briselu na najvišem nivou je određen i uskoro će ga saopštiti šef spoljne politike Evropske unije, Žozep Borelj, potvrdio je izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak u intervjuu za Euronews.

Lajčak je ponovio da jedini put do Evropske unije za Beograd i Prištinu vodi kroz dijalog.

„Ne postoji način da se zaobiđe dijalog i za Srbiju i za Kosovo. Njihov evropski put prolazi kroz dijalog. Ovo je bitno. Gospodin Kurti to zna, gospodin Vučić to zna“, kazao je Lajčak.

Optimista je da je promena vlasti u Prištini, uvećala šanse za uspešne razgovore dve strane.

„Imamo novu vladu, novog premijera sa vrlo jakim političkim mandatom… ovo je dobar preduslov za ozbiljan proces“, kazao je.

Međutim, sadašnji kosovski premijer, Aljbin Kurti, prema viđenju zvaničnog Beograda urušava proces dijaloga odbijanjem da se razgovara o kompromisu, i od skorije, odbijanjem stvaranja „monoetničkog udruženja“, što je u Beogradu protumačeno kao odbijanje formiranja Zajednice srpskih opština.

Osim toga, Kurti je najavio tužbu protiv Srbije za genocid, traži izvinjenje, ali i ratnu odštetu.

Na pitanje Euronews-a o nedavnim postupcima i komentarima kosovskog premijera, Lajčak poručuje da je važnije ono što Kurti kaže iza zatvorenih vrata.

„Ono što je zaista važno je šta se govori na sastanku, o čemu dve strane koje sede zajedno pričaju. Očigledno daju mnogo javnih izjava… ali ono što je zaista važno je šta se kaže na sastancima“, kazao je Lajčak, prenosi Euronews.

Isti odgovor ima i kada se pomene pitanje „genocida“.

„Očigledno je da je bilo izjava za javnost, za medije, ali ono što je važno je zvanični stav koji će biti predstavljen na sastanku. Stalno ponavljam našim partnerima da je i njihova odgovornost da stvore atmosferu koja pogoduje procesu pozitivnog dijaloga i da se uzdrže od jednostranih akcija ili izjava koje imaju tendenciju da pogoršaju neprijateljstvo“, kazao je Lajčak.

Na pitanje o Vašingtonskom sporazumu koji su septembra prošle godine potpisali Vučić i bivši kosovski premijer, Avdulah Hoti, a uz posredovanje izzaslanika američkog predsednika Donalda Trampa, Ričarda Grenela, Lajčak je poručio da „on ne predstavlja sporazum“, te da „Međunarodni legitimitet ima samo dijalog kojim posreduje EU“.

Miroslav Lajčak, od juče boravi u Beogradu zajedno sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnim predstavnikom za Balkan, Metju Palmerom.

Očekuje ih više sastanaka u narednim danima, a između ostalih, već danas i sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem – s ciljem priprema za najavljenu rundu dijaloga.

Lajčak i Palmer prethodno su boravili u Prištini gde su održali više sastanaka sa prištinskim zvaničnicima, samostalno i zajedno, a povodom nastavka dijaloga.

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou najavljen je za jun mesec. Još uvek nije poznat tačan datum održavanja nove runde, kao ni teme o kojima će se razgovarati.

Predsednik Srbije saopštio je juče da Beograd traži da se razgovara o formiranju Zajednice srpskih opština.

Kosovskom premijeru koji je prethodno kazao da „neće biti monoetničkih udruženja na Kosovu“ poručio je da ne mora ni da dolazi u Brisel ukoliko želi samo da čuje da je „Republika Kosovo nešto što mi prihvatamo i priznajemo“, a evropskim zvaničnicima da u tom slučaju i ne moraju da ga zovu.

Kurti, sa druge strane, kaže da će se ovog meseca u Briselu održati sastanak na kome će se razgovarati o tome kako će izgledati naredno poglavlje pregovora, kao i da to neće biti nastavak prethodnog dijaloga.

Pročitajte još:

Kurti: U Briselu će se razgovarati o narednom poglavlju dijaloga, a ne o nastavku prethodnog

Vučić: Ako Kurti neće o ZSO, a hoće o priznanju Kosova, ne moraju ni da me zovu na razgovore

Posle Prištine, Lajčak i Palmer u Beogradu

Palmer pozvao kosovsku vladu da sprovede odluku Ustavnog suda o vraćanju zemlje manastiru V.Dečani

Vladika Teodosije i Palmer o problemima SPC na KiM

Palmer: Cilj dijaloga normalizacija odnosa, ali i uzajamno priznanje; Lajčak: Godina potencijala

Kurti: Neće biti monoetničkih udruženja na Kosovu, potrebna integracija

Lajčak i Palmer u Prištini, „normalizacija odnosa sa Srbijom, ključni faktor u privlačenju američkih investicija“

Lajčak i Palmer od danas na Kosovu, Palmer već sa opozicijomPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.