Tužilaštvo zatražilo jednomesečni pritvor za 30 ljudi uhapšenih u Karačevu

karačevo
FOTO: Gazeta Express

Vest je ažurirana

Osnovno tužilaštvo u Gnjilanu zatražilo je od Osnovnog suda u ovom mestu izricanje pritvora u roku od 30 dana za 30 osumnjičenih lica koja su pre dve noći uhapšena u Karačevu, javila je kasno sinoć prištinska Koha.

Osnovno tužilaštvo u Gnjilanu, Policijski inspektorat Kosova i Kosovska policija sproveli su u petak akciju hapšenja i rušenja ilegalnih kockarnica u pograničnom području u selu Karačevo.

Kako je odmah nakon akcije saopšteno, uhapšeno je 33 lica, od čega su desetorica pripadnici Kosovske policije. Uhapšeni se terete za nezakonito kockanje, trgovinu ljudima, trgovinu oružjem, trgovinu drogom, šverc robe i druge kriminalne aktivnosti.

Međutim, prema pisanju prištinske Kohe, u akciji je uhapšeno 35 ljudi, među kojima i 12 policajaca.

Ovaj medij navodi da je Osnovno tužilaštvo u Gnjilanu obezbedilo dovoljno dokaza koji ukazuju na krivicu osumnjičenih.

Pozivajući se na navode ovog tužilaštva, Koha javlja da su osumnjičeni za šverc u sklopu ovog slučaja, krijumčarili robu iz centralne Srbije.

U pitanju je stoka koja se potom navodno slala u klanice i fabrike za proizvodnju mesnih prerađevina na Kosovu.

Ovaj medij ujedno navodi da se pojedinim osumnjičenim licima stavlja na teret „ugrožavanje javne bezbednosti“, a zbog toga što se sumnja da je među životinjama koje su ilegalno uvežene bilo i „bolesne stoke“.

Podsetimo, Osnovno tužilaštvo u Gnjilanu potvrdilo je u petak da je osim aparata za kockanje u sklopu akcije, zaplenjeno i oko 120 grla stoke, kao i drugi materijalni dokazi za koje se sumnja da su korišćeni u kriminalnim aktivnostima.

Zahtev za određivanje pritvora

Gazeta Express je u međuvremenu prenela saopštenje Tužilaštva o zahtevu upućenom Osnovnom sudu u Gnjilanu za određivanje pritvora.

Prema ovom zahtevu, jedan od osumnjičenih F. L. je u svojstvu policajca, a s ciljem nezakonitog pribavljanja imovine, kontinuirano pomagao, skrivao i nije sprečavao izvršenje krivičnih dela osumnjičenih koji su ilegalnim prelaskom izbegli carinsku kontrolu i na taj način švercovali raznu robu.

Njemu se na teret stavlja krivičn delo „Krijumčarenje robe“, ali i „Organizovanje piramidalih šema i ilegalnog kockanja“ zbog toga što je, kako se sumnja, u svom baru u Karačevu kontinuirano organizovao vršenje ovih aktivnosti koje su od prošle godine zabranjene zakonom.

Za sticanje ilegalne imovine, i organizovanje kockanja sumnjiče se i U. F., R. G., N. Ć. i L. G.

Ostalih 11 policajaca osumnjičeni su da su s ciljem sticanja profita pomagali i omogućavali, prikrivali i nisu sprečavali vršenje krijumčarenja.

Na teret im se stavlja krivično delo „krijumčarenje robe“.

Sumnja se da su D.S., F.S., N.K., S.D., E.K., A.S., B.S., A.TH., Š.S., F.S., B.S., F.S., V.S. i A.S., počinili krivična dela „šverc robe“, jer su sarađivajući međusobno i sa osumnjičenim policajcima kontinuirano izbegavali carinsku kontrolu i švercovali robu na nezakonit način.

Očekuje se da će saslušanje u vezi sa određivanjem pritvora biti održano danas.

Podsetimo, kockanje je na Kosovu zabranjeno od maja prošle godine kada je stupio na snagu Zakon o zabrani igara na sreću. Njegovim stupanjem na snagu zatvoreno je preko 400 kladionica i lokala sa kockarskim aparatima. Međutim, ove aktivnosti nastavljene su u pojedinim delovima Kosova, a mediji su često izveštavali upravo o Karačevu kao oblasti u kojoj je uz prelaze sa Srbijom, niklo najviše kockarskih objekata.

Pročitajte još:

Kurti: U Karačevu je samo rep organizovanog kriminala, glava mu je u Prištini

Hoti: Akcija u Karačevu početak povratka u normalnost u svakom polju

KOHA: Racija Specijalne policija u Karačevu, demolirane kockarnice, uhapšeno 33, među njima i policajci

Slučaj Karačevo, Veljiu: „Zatražili smo od KFOR-a da ne dozvoli srpskoj vojsci da silazi daleko ispod granice“

Otkazao sam policijske akcije u Zubinom Potoku i Karačevu, bila je to Tačijeva igra

Zakon koji nije zaustavio kockanje

Zakon o zabrani igara na sreću stupio na snagu

Zakon o zabrani igara na sreću stupa na snagu za dve nedelje

Konačno usvajanje Zakona o zabrani svih igara na sreću (ne)izvesno

I pre totalne zabrane igara na sreću na Kosovu, počelo zatvaranje kazina

Kosovska vlada usvojila nacrt zakona o zabrani igara na sreću

Usvojena Rezolucija o obustavi aktivnosti kazina i igara na sreću

Srpska lista: Nakratko se vratili da bismo ubacili kartice i sprečili da nam iz proceduralnih razloga oduzmu poslaničke mandate

Poslanici Srpske liste na sednici skupštine u Prištini

Policija Kosova: Pretraženo 235 kockarnica u 33 grada, 35 zatvoreno

Kosovska policija pleni kockarske aparate u Kosovskoj Mitrovici

Zabranjene igre na sreću po ubrzanoj proceduri

Uskoro stupa na snagu Zakon o zabrani igara na srećuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.