Konačno usvajanje Zakona o zabrani svih igara na sreću (ne)izvesno

Skupština Kosova
Foto: Gazeta Express

Samo nekoliko dana nakon što je Rezolucija o obustavi aktivnosti kazina i igara na sreću usvojena sa 74 glasova za, kosovska vlada je pristupila procesu izmene zakonodavstva. Prekjuče je usvojen nacrt zakona kojim se zabranjuju sve igre na sreću u narednih 10 godina iz koje je izuzeta lutrija Kosova.

Usvojeni nacrt zakona predviđa ukidanje svih igara na sreću, osim lutrije Kosova, kao i ukidanje prethodnog Zakona o igrama na sreću i podzakonskih akata za njegovo sprovođenje. Nacrt zakona prosleđen je juče Skupštini Kosova na dalju proceduru, kao i zahtev premijera Kosova Ramuša Haradinaja za zakazivanje vanredne sednice za 3. april.

U slučaju da ovaj nacrt bude izglasan od strane poslanika Skupštine Kosova, stupiće na snagu 15 dana po objavljivanju u Službenom glasniku Kosova.

Murati: Veza političara i kockarskog biznisa

Izmena zakonodavstva na Kosovu može trajati jako dugo, te tako između predavanja ovog nacrta zakona skupštini i njegovog konačnog usvajanja mogu proći i godine. Ipak, istraživač Kosovskog instituta za demokratiju, Artan Murati, za KoSSev kaže da kosovska skupština jeste generalno nefunkcionalna te da skupštinske procedure traju jako dugo, ali da izuzeci od pravila ipak postoje.

„Međutim, kao što smo videli na nekim pređašnjim primerima ove, ali i prošle godine, kada vlada zaista želi da pogura stvari, onda nađu način i da to ostvare“, rekao je Murati koji u svom radu pažljivo prati rad Skupštine Kosova.

Dodaje da će Predsedništvo Skupštine Kosova danas razmatrati zahtev premijera Haradinaja i očekuje da je moguće da će zakon biti usvojen u prvom čitanju 3. aprila ukoliko sednica bude zakazana, bez obzira na to što neke političke partije ne podržavaju ovaj zakon.

„Problem je u tome što se čini da nisu sve političke partije saglasne sa ovim zakonom, ali za javnu percepciju bi bilo loše ukoliko bi se oni otvoreno protivili ovom zakonu. To bi pokrenulo pitanje povezanosti određenih političkih figura sa ovim biznisima i niko ne želi da potvrdi ove spekulacije“, navodi Murati za KoSSev.

O ovoj inicijativi koja je bila iznenađujuća za srpsku zajednicu, pa čak i izazvala određene tenzije u ponedeljak ujutru, Murati kaže da nije bila planirana, a podseća da je čak Vlada Kosova i izradila strategiju o problemu kockanja u kom je ovaj sektor tretirala kao potencijal za radna mesta i smanjenje siromaštva.

Prošle nedelje u skladu sa pomenutom rezolucijom na čitavoj teritoriji Kosova sprovedena je operacija pretraživanja kockarskih objekata koja je rezultirala zatvaranjem 35 kladionica i kockarnica, koje nisu imale dozvolu za rad, od strane Kosovske poreske administracije, dok je Carina zaplenila 118 kockarskih aparata.

„Kosovska skupština je i u ovom slučaju reagovala naknadno, retkost je da skupština predvodi debatu o nekom procesu. Zbog dva ubistva u kazinima u Suvoj Reci i Lipljanu došlo je do inicijative opozicione LDK da se usvoji Rezolucija kojom je zabranjeno kockanje u narednih 10 godina. Ovo je rezultat reakcije na tu situaciju, i nije bila planirana“, objašnjava Murati.

Prvi glasovi protiv van političkih krugova

U kosovskoj javnosti već postoje naznake da će postojati određeni otpor prema sprovođenju zakona na način na koji sada osmišljen. Tako se povodom odluke o zatvaranju kockarskih objekata oglasio advokat Arianit Koci koji je za Kljan Kosova izjavio da to nije moguće učiniti preko noći, i da je to ilegalno, s obzirom na to da se radi o stranim investitorima koji su ulagali novčana sredstva za rad kockarskih objekata, što je bilo predviđeno zakonom.

Nakon zatvaranja objekata ovog tipa postoji osnov za podnošenje tužbe protiv Kosova, kazao je on.

„Podnećemo tužbu protiv države … strane investicije su zakonom zaštićene. One se ne mogu promeniti pravnom arbitrarnošću, postoji osnov da se tuži država. Četiri hiljade porodica će zbog toga ostati bez posla“, zaključio je Koci.

Povodom ove odluke takođe je reagovao Kosovski odbor za ljudska prava. Iz odbora su se oglasili rekavši da se odlukom o zabrani igara na sreću ne sprečava kriminal, već obrnuto, da postoje svi uslovi za njegovo povećanje i da je obaveza države da reguliše pravno funkconisanje takve vrste poslovanja, preneo je N1.

Pored toga, i vlasnici kladionica se opiru ovakvoj odluci. Kako izveštavaju kosovski mediji vlasnici kockarnica smatraju da je usvajanje nacrta besmisleno, da će se na taj način povećati nezaposlenost, kao i da su oni koji su radili u takvim objektima ostali bez jedinog izvora egzistencije.

„Ovakva odluka usledila je nakon ubistva dvojice mladića. Ovo je besmisleno. Izgubili smo ljude, a sada gubimo i posao“, rekao je za Rojters Ruždi Kosumi (Ruzhdi Kosumi), menadžer 14 kockarnica.

On je takođe rekao da će „40-oro zaposlenih u objektima kojima on rukovodi ostati bez zaposlenja“.

Pročitajte još:

I pre totalne zabrane igara na sreću na Kosovu, počelo zatvaranje kazina

Kosovska vlada usvojila nacrt zakona o zabrani igara na sreću

Kosovska policija pleni kockarske aparate u Kosovskoj Mitrovici

Usvojena Rezolucija o obustavi aktivnosti kazina i igara na sreću

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.