Srpska lista: Nakratko se vratili da bismo ubacili kartice i sprečili da nam iz proceduralnih razloga oduzmu poslaničke mandate

Srpska lista
Srpska lista

“Mnogo kockarskih aktivnosti u maloj državi Kosovo”, rekla je poslanica Duda Balje na upravo završenoj sednici kosovske skupštine, na kojoj je sa 74 glasova (73 glasa elektronska i jedan bez kartice) usvojena rezolucija o “obustavi aktivnosti kazina i igara na sreću i izmenama i dopunama odgovarajućeg zakona“.

Za srpsku javnost, međutim, vest koja je privukla pažnju jeste iznenadno vidljivo prisustvo vodeće stranke kosovskih Srba – Srpske liste, koja, kako je više puta zvanično isticala, bojkotuje rad kosovske skupštine, kao i vlade, prvo od 26. marta prošle godine, a potom i nakon uvođenja taksi od prošlog novembra.

Poslanici prethodno nisu objavili da se vraćaju u skupštinske klupe, ali jesu neposredno nakon završetka sednice objasnili zašto su to učinili.

Pred samo isticanje šestomesečnog roka za verifikaciju mandata ovih poslanika “Republike Kosovo” nastalo upravo zbog bojkota, oni saopštavaju da su, “nakratko prisustvovali sednici kosovske skupštine, kako bi ubacili kartice i sprečili da im iz proceduralnih razloga budu oduzeti poslanički mandati”.

„Privatni Srbi“

Na poslednjim kosovskim vanrednim parlamentarnim izborima, koji su održani 2017. godine, Srpska lista imala je 20 kandidata, od kojih su 9 i osvojili poslanički mandat. U slučaju prekida mandata njihovih stranačkih kolega, preostalih 11 kandidata Srpske liste za poslanike u kosovskoj skupštini bi dobili mandat i to redosledom najviše osvojenih glasova posle poslanika čiji mandati prestaju. Osim broja glasova, uslov je i da novi poslanici budu istog pola kao i oni koji su izgubili mandat, što je u skladu sa članom 112 kosovskog zakona o opštim izborima.

“Naši poslanici su time ispunili svoju formalnu obavezu da ne odsustvuju sa sednica duže od šest meseci”, navodi Srpska lista u saopštenju.

Važna im je formalna obaveza, ali im nije stalo do poslaničkih mandata.

“Naglašavamo da nama nije stalo do samih poslaničkih mandata, već da smo, kao nosioci demokratski izražene volje srpskog naroda na Кosovu i Metohiji, dužni da sprečimo da na naša mesta budu dovedeni ‘privatni Srbi’ Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja” – saopštava koalicioni partner za formiranje vlade koju predvodi Ramuš Haradinaj.

Tvrde da su upravo najnovijom verifikacijom svojih poslaničkih mandata, “sprečili” da se ponovi “scenario” postavljanja  “nepoznatih osoba bez ikakve političke težine i uporišta u srpskom biračkom telu” na ministarska mesta.

“Današnjim pojavljivanjem na sednici sprečili smo da srpski poslanički mandati budu dodeljeni Slobodanu Petroviću, čoveku čiji je najveći politički domet i dostignuće to što po Prištini nasrće na Srbe” – razlog je današnje skupštinske akcije Srpske liste.

Verifikovali su tako mandate za narednih šest meseci, ali devet poslanika nastavljaju da se “vaninstitucionalno bore” za Srbe, uverava javnost Srpska lista:

“Srpska lista nastaviće da se vaninstitucionalno bori za ostvarivanje srpskih prava i zaštitu naših nacionalnih interesa na КiM, ne praveći nikakve tajne pogodbe sa ljudima koji sve otvorenije i smelije prete opstanku Srba na ovim prostorima”.

Podsetimo, prošle nedelje je Srpska lista tvrdila da je neko od njihovih kolega u skupštini „namerno ili nenamerno“ zloupotrebio poslaničku karticu poslanika Slavka Simića, a nakon što je naš portal objavio vest da su poslanik Simić, a kako će se ispostaviti, i poslanici Bontić, Milosavljević i Mitrović, bili registrovani kao prisutni na više sednica Skupštine Kosova od početka ove godine.

Povezani članci:

Srpska lista o „lažima“ Petrovića, šta se dogodilo u kosovskoj skupštini

Srpska lista ukazuje na zloupotrebu poslaničke kartice Slavka Simića, ali elektronski registrovano još 3 poslanika SL

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.