Kurti: Otkazao sam policijske akcije u Zubinom Potoku i Karačevu, bila je to Tačijeva igra


Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti saopštio je da je otkazao nove operacije specijalnih jedinica u Zubinom Potoku i Karačevu koje se nalazi između Kosova i centralne Srbije, a koje ne nadzire Kosovska policija, već KFOR. Akcije su prethodno zatražili bivši ministar policije Agim Veljiu i sadašnji kandidat LDK za novog premijera, a prethodno zamenik premijera – Avdulah Hoti. Obojica su smenjeni.

Kurti je u sinoćnjom intervju u poznatoj emisiji „Život na Kosovu“, autorke Jete Džare (Jeta Xharra) otkrio da je bivši ministar unutrašnjih poslova, Agim Veljiu (Veliu), kojeg je potom smenio, dva puta od Kurtija zatražio da sprovede policijske operacije u tim oblastima, ali takođe i potpredsednik bivše kosovske vlade, a sada mandatar za novog premijera Kosova – Avdulah (Avdullah) Hoti, kojeg je takođe smenio.

„Dva puta, bivši ministar unutrašnjih poslova sa zamenikom premijera Avdulahom Hotijem zatražili su da dobiju moju saglasnost za policijske akcije protiv kriminala i korupcije; rekli su da su dobro pripremljene, a da se od mene samo očekivala neka vrsta saglasnosti za policijsku akciju koja je studiozno i dugo pripremana. Pitao sam ih gde je ta akcija, rekli su mi da je jedna u Zubinom Potoku i jedna u Karačevu, na onom delu teritorije za koju,, na osnovu Kumanovskog sporazuma, možda nije jasno da li je to na Kosovu ili u Srbiji, ali znamo da je deo Kosova. Zatim sam zatražio pojašnjenje da bih imao nekakvu analizu u formi teksta zašto bi ove operacije bile uspešne jer nemamo dobro iskustvo u intervencijama u ovim oblastima. A kad sam zatražio pisano kao dokaz, nikada mi nije dato, tako da sam bio prisiljen da kažem to … „, rekao je Kurti, preneo je Kallxo.

Ni kada je od Veljiua zatražio detalje za ove akcije, nikada ih nije dobio, tvrdi, osim da se akcija odnosila na kriminal i korupciju, ali da mu ništa detaljno nije predočeno, te da je bilo isključivo usmenim putem.

„(…) Bio sam prinuđen da kažem da je najveći broj korumpiranih i kriminalaca po kvadratnom metru u ekonomskom aspektu (…) Radi se o tome da je najveći broj kriminalaca u glavnom gradu“, kazao je Kurti.

Postavio je pitanje kako može da se obračunava sa kriminalom i korupcijom u delovima gde se „dodiruje sa Srbijom“, a da se nema plan o tome kako se nastavlja akcija.

„Nema samo spektakularnih neuspeha, već i katastrofalnih neuspeha. Ti možeš da uhapsiš četiri osobe, ali ako se postavi 40 barikada za četiri osobe, ponovo si bezuspešan“, dodao je Kurti.

Kurti je takođe napomenuo da takve policijske intervencije koje su došle kao ideja od strane Veljiua su u stvari bile igre Hašima Tačija.

Kurti je kao premijer obojicu smenio. Smena Veljiua bila je povod za izglasavanje nepoverenja Kurtijevoj vladi, a smena Hotija sa mesta potpredsednika vlade prvi potez Aljbina Kurtija po izglasavanju nepoverenja.

Pre skoro godinu dana, u široj policijskoj akciji na Kosovu protiv organizovanog kriminala i korupcije, u Zubinom Potoku je akcija primenjena uz silu jer su na putevima postavljene barikade, dok je više građana povređeno, a njihova imovina oštećena. Dok se policija požalila na otpor, meštani su se požalili na prekomernu upotrebu sile. Takođe je akcija u ovom mestu i internacionalizovana zbog privođenja ruskog diplomatskog člana Ujedinjenih Nacija i lokalnog prevodioca, uz izveštaje da je i prema njima primenjena sila.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.