I pre totalne zabrane igara na sreću na Kosovu, počelo zatvaranje kazina

kazino ks
Foto: N1

Skupština Kosova naredne nedelje treba da donese zakon o zabrani igara na sreću u narednih 10 godina. Do takve odluke dolazi nakon dva obračuna u kockarnicama u kojima je ubijeno dvoje ljudi.

Pogledajte video prilog N1.

Nacrtom zakona, o kojem će se naredne nedelje otvoriti rasprava u Skupštini Kosova, predviđena je totalna zabrana igara na sreću, poput kladionica i kazina, izuzev lutrije Kosova, koja je javna kompanija.

Povod za takvu odluku je nedavno ubistvo dvojice mladića u kazinima u Lipljanu i Suvoj Reci. Poreska administracija Kosova je već počela zatvaranje kazina.

U Udruženju igara na sreću, ovu akciju smatraju nezakonitom, imajući u vidu da još uvek nije završeno glasanje u parlamentu.

„Smatramo da je odluka bila nezakonita i neustavna, jer mi koji se bavimo sa delatnosti igara na sreću, uložili smo i dobili licencu u skladu sa zakonom koji nam je omogućio da radimo dve godine sa licencom i da imamo radnike. Dakle, bilo je neophodno da bar imamo prelazno vreme da ukoliko ova industrija bude zatvorena, imamo jedno određeno vreme, kao što je bio slučaj sa Albanijom, gde su im pružili tri godine za tranziciju“, kaže Istref Velici, predsednik Udruženja igara na sreću.

Broj zaposlenih u oblasti igara na sreću na Kosovu je oko 4.500. Agim koji već 11 godina radi u kladionici kaže da nikada nije bilo problema i da će ukoliko ostane bez posla morati da napusti Kosovo.

„Već 11 godina radim u kladionici, nikada nije bilo nekih problema, tuče ili ubistava. Ako ostanem bez posla verovatno ću napustiti zemlju jer ovde ne mogu naći drugi posao“, navodi on.

Iz Kosovskog odbora za ljudska prava su reagovali rekavši da se odlukom o zabrani igara na sreću ne sprečava kriminal već obrnuto i da je obaveza države da reguliše pravno funkconisanje takve vrste poslovanja.

„Svi su uslovi da ćemo imati povećanje kriminala, jer ako se nešto ovako radi na javnom mestu onda se to može kontrolisati, ali kada vi ne znate gde se to dešava ne možete više da delujete preventivno, već samo da se bavite posledicama. Mi smo tražili da se ova aktivnost uvede u legalne kanale, ako neko ne ispunjava uslove za to – onda nema dozvole“, rekao je Bedžet Sala, iz Saveta za zaštitu ljudskih prava.

Na Kosovu je do sada funkcionisalo preko 470 lokala za igre na sreću, od kojih je budžet Kosova godišnje profitirao oko 20 miliona evra. Ovde se mogu već čuti glasovi da se lokali za igre na sreću neće pomiriti sa njihovim gašenjem i da će pokušati svoje delovanje da izmeste u susedne zemlje.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.