Slučaj Karačevo, Veljiu: „Zatražili smo od KFOR-a da ne dozvoli srpskoj vojsci da silazi daleko ispod granice“

Izvor: Klan Kosova (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Ministar unutrašnjih poslova Agim Veljiu (Veliu) na današnjem zasedanju Skupštine izjavio je da je bilo nekih zahteva KFOR-u u vezi sa zajedničkim patroliranjem sa srpskom vojskom na graničnoj liniji.

Veljiu je poslanicima kazao da su od KFOR-a zatražili da srpskoj vojsci ne dozvoli da siđe predaleko ispod granične linije.

„Zatražili smo da, koliko je to moguće, srpska vojska ne sme da silazi daleko ispod granične linije, te da se unapred koordinišemo za takve akcije“, rekao je on i dodao da je na dan kada je nastao snimak (navodna patrola VS koja prolazi Karačevom, prim.red.), do odstupanja od granične linije došlo usled padavina.

„Tokom ovih akcija može doći do odstupanja od granične linije, poput tog dana kada je padala kiša“, rekao je on.

Agim Veljiu: Aljbin Kurti me razrešio, ali smo razrešeni svi

Izvor: Klan Kosova (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Ministar unutrašnjih poslova Agim Veljiu (Veliu) danas se ponovo u Skupštini vratio na temu svoje smene od strane bivšeg premijera Kurtija.

Obraćajući se poslanicima Samoopredeljenje, rekao je da su njegovim razrešenjem, razrešeni svi, izveštava Kljan Kosova. „Tačno je da me je Kurti razrešio, ali svi smo razrešeni. Rasprava se ovde nije završila.

Redžep Seljimi (Rexhep Selimi) iz LVV kazao mu je da je njegova smena bila jedna od najboljih stvari koju je vlada Kurtija učinila, rekavši mu i da je nesposoban takođe.

„Razrešeni ste, ne zbog brkova koje nosite, već zato što ste bili nesposobni. Vaše otpuštanje je jedna od najboljih stvari koju je Kurti uradio.“

Veljiu je ponovo iskoristio govornicu da odgovori Seljimiju.

„Imam brkove, ali nisam tako drzak kao ti.

Primedbe su započele na temu kockarnica u selu Karačevo, za koje je Veljiu rekao da su radile tokom (trajanja) cele vlade.

„Tačno je da jedan broj kockarnica radi u Karačevu. Određen broj njih takođe je izgrađen tokom Kurtijeve vlade. U februaru sam zamolio vašeg šefa da sprovede operaciju u Karačevu kako bi zaustavio ovu aktivnost. Pitanje graničnog pitanja sa Srbijom je pitanje koje datira iz 1999. godine i uticalo je na sve prethodne vlade, a ne od 7. avgusta pa nadalje. Bezbednosni mandat na granici sa Srbijom je i dalje mandat KFOR-a“.

U međuvremenu, u vezi sa ulaskom srpskih vojnika u selo Karačevo, Veljiu je rekao da su se takvi problemi događali mnogo puta.

„Incident na ovoj granici nije jedini. Od 1. januara 2008. do 14. avgusta 2020. bilo je 19 takvih slučajeva raznih prekršaja u vezi sa graničnom linijom.

KoSSev: Aljbin Kurti je Agima Veljiua i Avdulaha Hotija ranije optužio da su, dok su bili na poziciji ministra unutrašnjih poslova, odnosno potpredsednika vlade, planirali specijalnu policijsku akciju u Karačevu i Zubinom Potoku, a što on, dok je bio na poziciji kosovskog premijera nije odobrio i to dva puta. Upravo je njih dvojicu smenio. O tome čitajte u: Kurti: Otkazao sam policijske akcije u Zubinom Potoku i Karačevu, bila je to Tačijeva igra

Prema Kumanovskom sporazumu, Kosovska policija ne sme da ulazi u takozvani zeleni pojas oko administrativnih linija. Selo Karačevo se nalazi upravo u ovoj pograničnoj zoni između Kosova i centralne Srbije, u opštini Kosovska Kamenica, dok se deo puta ka ovom selu nalazi na teritoriji centralne Srbije, a koji, prema ovom sporazumu, nadzire KFOR. Podsetite se vesti o Karačevu iz avgusta:

Kosovski mediji ponovo o Karačevu i srpskoj žandarmeriji, oglasili se Hoti i PDK, Haradinaj na licu mesta

KFOR o Karačevu: Zajednička patrola srpske vojske i KFOR-a

Posle patrole s Vojskom Srbije, KFOR u zajedničkoj patroli i sa Kosovskom policijom

Haradinaj Stubla: KFOR nema mandat za zajedničke akcije sa SrbijomPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.