Zabranjene igre na sreću po ubrzanoj proceduri

Skupština Kosova
Skupština Kosova

Iako je prvobitno bila zakazana za 3. april, vanredna sednica o nacrtu Zakona o zabrani igara na sreću na Kosovu ipak je danas održana. Odlučeno je da se o zakonu poslanici izjašnjavaju po ubrzanoj skupštinskoj proceduri kako bi se oba čitanja zakona ali i izjašnjavanja u funkcionalnim odborima obavila danas. Zakon je u drugom čitanju usvojen sa 69 glasova za. 

Ukoliko kosovski predsednik potpiše ukaz o proglašenju zakona, stupiće na snagu 15 dana nakon objavljivanja u Službenom glasniku Kosova.

U toku današnje skupštinske rasprave, mogla su se čuti različita mišljenja, prenose kosovski mediji.

Poslanik NISMA-e Miljaim Zeka izjavio je da neće glasati za ovaj zakon, zato što se, prema njegovom mišljenju, time nanosi šteta budžetu i zatvaraju na hiljade radnih mesta.

Poslanik LDK Hadži Avdulji (Haxhi Avdyli) smatra da će zatvaranje kockarnica i kladionica doneti dobro Kosovu.

Ovim zakonom, kako navodi, spasiće se stotine porodica od ekonomske propasti.

„Danas možemo spasiti stotine porodica od razvoda, suicidalnih tendencija. Bio sam iznenađen izjavama nekih ljudi koji su rekli da će zatvaranje kladionica naškoditi državi“, izjavio je Avdulj.

S druge strane, Mimoza Kusari Ljilja, poslanica Alternative izjavila je da podržava zatvaranje kladionica ali ne i predlog zakona.

“Od 2011. godine pratim rad skupštine, sve što je izglasano brzo, vratilo se kao bumerang“, izjavila je Kusari Ljilja, izrazivši uverenje da „zakonom od 2-3 člana kladionice i kockarnice neće biti zatvorene“ već da će „ilegalno procvetati“.

Nacrtom zakona o zabrani kockanja, koji ima svega tri člana, predviđa se zabrana svih igara na sreću osim lutrije Kosova, kao i ukidanje prethodnog Zakona o igrama na sreću i podzakonskih akata za njegovo sprovođenje.

Njegovim izglasavanjem ukinut je prethodni Zakon o igrama na sreću.

Kosovski mediji prenose da njegovo potpuno ukidanje implicira i zatvaranje lutrije Kosova, te da se očekuje da vlada predloži novi, poseban zakon o lutriji kako bi mogla da funkcioniše.

U kosovskoj javnosti već postoje naznake da će postojati određeni otpor prema sprovođenju zakona na način na koji je sada osmišljen. Tako se povodom odluke o zatvaranju kockarskih objekata oglasio advokat Arianit Koci koji je za Kljan Kosova izjavio da to nije moguće učiniti preko noći, i da je to ilegalno, s obzirom na to da se radi o stranim investitorima koji su ulagali novčana sredstva za rad kockarskih objekata, što je bilo predviđeno zakonom.

Nakon zatvaranja objekata ovog tipa postoji osnov za podnošenje tužbe protiv Kosova, kazao je on.

„Podnećemo tužbu protiv države … strane investicije su zakonom zaštićene. One se ne mogu promeniti pravnom arbitrarnošću, postoji osnov da se tuži država. Četiri hiljade porodica će zbog toga ostati bez posla“, zaključio je Koci.

Ovom predlogu prethodila je vanredna sednica kosovske skupštine na kojoj je sa 74 glasova za, usvojena „Rezolucija o obustavi aktivnosti kazina i igara na sreću i izmenama i dopunama odgovarajućeg zakona“.

Na toj sednici učestvovala je i Srpska lista koja je od novembra prošle godine bojkotovala rad Skupštine Kosova.

Svoje prisustvo na sednici kosovske skupštine, Srpska lista je objasnila time da su samo na kratko prisustvovali ovoj sednici kako bi „ubacili kartice i sprečili da im iz proceduralnih razloga budu oduzeti poslanički mandati“. Ovaj politički subjekt saopštio je da strahuje da bi njihovi mandati bili predati „privatnim Srbima Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja“

Sednica je održana na predlog poslanika LDK Avdulaha Hotija, a nakon nedavnih tragičnih ubistava dvojice mladića u kazinima u Lipljanu i Suvoj Reci.

Istog dana, Kosovska policija u saradnji sa poreskom administracijom i Carinom Kosova sprovela je akciju na teritoriji 33 grada na Kosovu, u kojoj je pretraženo 235 kockarnica i kladionica, od kojih je njih 35 i zatvoreno dok je Carina Kosova zaplenila 118 kockarskih aparata.

Na vanrednoj konferenciji za novinare, održanoj tim povodom, saopšteno je da zatvorene kladionice i kockarnice nisu imale dozvolu za rad, što je i bio razlog da se akcija sprovede.

Neke od pretraženih kladionica u okviru ove operacije nalazile su se i u Kosovskoj Mitrovici.

Pročitajte još:

Konačno usvajanje Zakona o zabrani svih igara na sreću (ne)izvesno

I pre totalne zabrane igara na sreću na Kosovu, počelo zatvaranje kazina

Kosovska vlada usvojila nacrt zakona o zabrani igara na sreću

Usvojena Rezolucija o obustavi aktivnosti kazina i igara na sreću

Srpska lista: Nakratko se vratili da bismo ubacili kartice i sprečili da nam iz proceduralnih razloga oduzmu poslaničke mandate

Poslanici Srpske liste na sednici skupštine u Prištini

Policija Kosova: Pretraženo 235 kockarnica u 33 grada, 35 zatvoreno

Kosovska policija pleni kockarske aparate u Kosovskoj Mitrovici

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.