KOHA: Racija Specijalne policija u Karačevu, demolirane kockarnice, uhapšeno 33, među njima i policajci

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

1:20 – Demolirane su i kockarnice, javlja Koha
00:24U Karačevu uhapšeno 33 – zbog šverca ljudi, oružja i opojnih droga

Osnovno tužilaštvo u Gnjilanu, Policijski inspektorat i Kosovska policija saopštavaju da su uveče 18. septembra 2020. godine, pripadnici Kosovske policije, Kosovski policijski inspektorat i druge agencije koje sarađuju, postupili po nalogz za pretres u selu Karačevo, opština Kamenica, u regionu Prištine, kao i na drugim lokacijama.

Operacija je započela kao rezultat skoro jednogodišnje istrage koju je vodilo Osnovno tužilaštvo u Gnjilanu zbog navoda o nezakonitim aktivnostima, uključujući nezakonito kockanje, trgovinu ljudima, trgovinu oružjem, trgovinu drogom, šverc robe i druge kriminalne aktivnosti. 

„Do izdavanja ovog saopštenja, uhapšeno je ukupno 33 osumnjičenih u vezi sa slučajem, među njima 10 policajaca, koji će se u zakonskom roku pojaviti pred pretpretresnim sudijom, zaplenjeni su automati za kockanje, oko 120 grla stoke, kao i razni predmeti poput materijalnih dokaza za koje se sumnja da su korišćeni u kriminalnim aktivnostima“, navodi se u saopštenju.

Dalje se navodi da je ova operacija, koja je najveća operacija ove vrste na Kosovu, primer saradnje tužilaštva, policije i policijskog inspektorata.

„Osnovno tužilaštvo u Gnjilanu, u saradnji i koordinaciji sa kosovskom policijom i policijskim inspektoratom, preduzima sve potrebne radnje u vezi sa slučajem, gde ćemo vas o dodatnim detaljima i informacijama i dalje obaveštavati nakon zajedničke akcije“, kaže se u saopštenju.

23:23 – Do sada je u Karačevu uhapšeno 12 civila i 10 policajaca

KOHA je saznala od izvora u kosovskoj policiji da je tokom policijske akcije protiv kriminala i korupcije u Karačevu, gde se kockanje u kazinima odvija nezakonito, uhapšeno 12 civila i 10 policajaca. Nema nikog od službenika na visokim položajima.

Zakon o zabrani rada kockarnica, koji je odobrila Skupština Kosova u martu 2019. godine, ignoriše se u Karačevu. Mnogo kockarnica je ilegalno poslovalo na ovom području Karačeva, koji KFOR nadgleda.

23:11 – U pograničnom području Karačeva u Kamenici izvršena je racija u mnogim kockarnicama.

Sa lica mesta, ekipa Kohe saopštila je da je na ulazu u selo Karačevo provereno svako vozilo.

U delu u kojem ima mnogo kockarnica koje rade ilegalno, izvršena je racija i započelo je njihovo rušenje. Među uhapšenima su i policajci koji nisu na visokim položajima.

Pored policije, sarađuje i policijski inspektorat, a akcija se odvija u koordinaciji sa Državnim tužilaštvom.

Koha saznaje da su na mestu događaja i direktor policije Rašit Ćaljaj (Rashit Qalaj) i gradonačelnik Kamenice Ćendron (Qëndron) Kastrati.

22:23 – Osam policajaca uhapšeno

Osam policajaca uhapšeno je večeras u akciji protiv kriminala i korupcije koja se odvija u Karačevu, saznaje KOHA od izvora u kosovskoj policiji.

KOHA saznaje da su srpski i albanski policajci uhapšeni.

Kosovska policija još uvek nije pružila informacije o slučaju.

21:31 Anti-kriminalna operacija – Specijalna jedinica Kosova ulazi u pogranično područje u Karačevu

U pograničnom području Karačevo u toku je policijska operacija protiv kriminala i korupcije.

Meštanin Karačeva potvrdio je za Kohu policijsku akciju, rekavši da se kosovska policija nalazi na ulazu u selo.

Kosovska policija nije odgovorila na pozive Kohe nakon interesovanja da pruži detalje o akciji.

Danas tokom dana, u Skupštini Kosova, ministar unutrašnjih poslova Agim Veljiu ocenio je situaciju u Karačevu mirnom.

KoSSev: Tokom današnjeg zasedanja kosovske skupštine vodila se polemika između kosovskog ministra policije Agima Veljiua, i Redžepa Seljimija iz Samoopredeljenja upravo o slučaju Karačevo, u kojoj su se spominjale kockarnice, ali i incident s početka avgusta, kada su, kako su tada listom saopštavali mediji u Prištini, u selo ušli vojnici Srbije, objavljujući video sa navodnim prolaskom ovih vojnika. Danas je Veljiu potvrdio da je „odstupanje od granične linije nastalo usled padavina“ . O tome opširnije u: Slučaj Karačevo, Veljiu: „Zatražili smo od KFOR-a da ne dozvoli srpskoj vojsci da silazi daleko ispod granice“

Aljbin Kurti je Agima Veljiua i Avdulaha Hotija ranije optužio da su, dok su bili na poziciji ministra unutrašnjih poslova, odnosno potpredsednika vlade, planirali specijalnu policijsku akciju u Karačevu i Zubinom Potoku, a što on, dok je bio na poziciji kosovskog premijera nije odobrio i to dva puta. Upravo je njih dvojicu smenio. O tome čitajte u: Kurti: Otkazao sam policijske akcije u Zubinom Potoku i Karačevu, bila je to Tačijeva igra

Prema Kumanovskom sporazumu, Kosovska policija ne sme da ulazi u takozvani zeleni pojas oko administrativnih linija. Selo Karačevo se nalazi upravo u ovoj pograničnoj zoni između Kosova i centralne Srbije, u opštini Kosovska Kamenica, dok se deo puta ka ovom selu nalazi na teritoriji centralne Srbije, a koji, prema ovom sporazumu, nadzire KFOR. Podsetite se vesti o Karačevu iz avgusta:

Kosovski mediji ponovo o Karačevu i srpskoj žandarmeriji, oglasili se Hoti i PDK, Haradinaj na licu mesta

KFOR o Karačevu: Zajednička patrola srpske vojske i KFOR-a

Posle patrole s Vojskom Srbije, KFOR u zajedničkoj patroli i sa Kosovskom policijom

Haradinaj Stubla: KFOR nema mandat za zajedničke akcije sa Srbijom

Srpska žandarmerija fotografisana duboko u Karačevu; srpska strana: Stoka prelazi sa Kosova

Gazeta Express: U selu Karačevo u Kamenici kockarnice rade bez problema

Indeksonline: Sve veći broj ilegalnih kockarnica u pograničnom deluPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.