Kosovska policija pleni kockarske aparate u Kosovskoj Mitrovici

policija
Foto: RTK

21:07 – U današnjoj operaciji Kosovske policije, sprovedenoj u saradnji sa poreskom administracijom i Carinom Kosova na teritoriji 33 grada na Kosovu, pretraženo je 235 kockarnica i kladionica od kojih je njih 35 i zatvoreno. Carina je danas zaplenila 118 kockarskih aparata, saopšteno je večeras na vanrednoj konferenciji za medije Kosovske policije u Prištini. Kako je saopšteno, zatvorene kladionice i kockarnice nisu imale dozvolu za rad, što je i razlog bio da se akcija sprovede. 

Opširnije čitajte u: Policija Kosova: Pretraženo 235 kockarnica u 33 grada, 35 zatvoreno

19:00 – Nakon što su se pre oko dva sata povukli iz ulice Lole Ribara, pripadnici interventne jedinice Kosovske policije ponovo su se vratili na lice mesta. Parkirani su policijski džipovi, vozilo kosovske carine.

zatvoren lokal

17:00 – Pripadnici Kosovske policije se povukli, građani su se razišli, mirno je

16:55 – Rakić: Situacija mirna ali napeta. Ne želimo da štitimo kriminalce i mir nam je prioritet

„Situacija je mirna ali napeta, pokušavamo da održimo stvari pod kontrolom, ne želimo da štitimo niti kriminalce, niti one koji se bave nelegalnim radnjama, ali želimo da bude mirna situacija. To nam je prioritet i mislim da ćemo u tome uspeti“, u izjavi za KoSSev rekao je gradonačelnik Severne Mitrovice u ostavci Goran Rakić koji se nalazi na samom terenu.

Na pitanje da potvrdi da li ova akcija ima veze sa današnjim donošenjem rezolucije o obustavi aktivnosti kazina i igara na sreću i izmenama i dopunama odgovarajućeg zakona, rekao je da će kasnije dati izjavu.

Takođe odbio je da odgovori o čemu su on, Simić i Petrović, a kasnije im se pridružio i Bojić, razgovarali sa Policijom Kosova.

Bojić: Region Sever ne izvodi operaciju, već obezbeđuje asistenciju

Istovremeno, šef operative Kosovske policije za region Sever Željko Bojić odbio je da da izjavu za KoSSev, rekao je da ne može da komentariše situaciju zato što, region Sever „ne vodi operaciju“, već „obezbeđuje asistenciju“.

Predstavnik privrednika sa Severa Radoš Petrović, koji se pridružio Rakiću i Simiću, nije hteo da komentariše o čemu su razgovarali izdvojeni u obližnjem lokalu pored kladionice „Milenium“.

KoSSev pokušava u više navrata da od Kosovske policije, uključujući i glavnu kancelariju u Prištini, dobije zvaničnu potvrdu o tome šta se događa u Severnoj Mitrovici.

„Kadija te tuži, kadija ti saudi“

„Čuli smo da je naredio Haradinaj da se zatvore sve kladionice. Prvo, s kojim pravom na severnom delu dok se ne reši pravno pitanje, s kojim pravom, ko? Ko je to naložio? Ne razumem. To može na njegovoj strani da radi, kada bude rešeno to da je srpski deo šiptarski, neka rade šta hoće, ali ovo je još uvek srpsko“, rekla nam je radnica u jednom od obližnjih lokala kada smo je pitali šta se dogodilo na samoj ulici.

„Inače, ja držim lokal tu i čekam da zatvore naš lokal kao što su zatvorili i sve ovo, znači, može im se, kadija te tuži, kadija ti sudi“, rekla je naša sagovornica pod zahtevom da ostane anonimna

16:50 – Stigao Željko Bojić

U ovim trenucima stigao je i šef operative Kosovske policije za Sever Željko Bojić, koji se pridružio Goranu Rakiću, Igoru Simiću i Radošu Petroviću. Oni se svi nalaze u jednom lokalu odmah pored kladionice „Millenium“ i razgovaraju sa dva pripadnika Policije Kosova, od kojih je jedna žena, ali i provode vreme u telefoniranju.

Obližnje kladionice „Arena“ i „Pinnbet“ koje se takođe nalaze u ulici Lole Ribara su zaključane.

16:40 – Danas nešto nako 16 časova, pripadnici Policije Kosova, uz asistenciju carine kosova, započeli su akciju zaplene pokerskih aparata u severnom delu Kosovske Mitrovice. Međutim, još uvek nema zvanične potvrde ove informacije. Oni se trenutno nalaze u ulici Lole Ribara, ispred kladionice „Millenium“.

Više od deset pripadnika Kosovske policije, među kojima se nalaze i pripadnici interventne jedinice, više policijskih automobila, kao i jedan kombi kosovske carine, nalaze se ispred kladionice „Millennium“ u ulici Lole Ribara, na raskrsnici ka Tehničkoj školi u  Kosovskoj Mitrovici. Ispred kladionice prisutno je i nekoliko desetine građana a između njih i policije je razdaljina od nekoliko metara.

Iako još uvek nema zvanične potvrde Kosovske policije o ovoj akciji, prema nezvaničnim informacijama sa terena, u toku je akcija zaplene poker i drugih kockarskih aparata.

Na licu mesta nalaze se i gradonačelnik Severne Mitrovice u ostavci, Goran Rakić, zajedno sa potpredsednikom Srpske liste, Igorom Simićem.

Rakić je do sada vodio razgovor sa predstavnicima policije na terenu, a u međuvremenu mu se pridružio i Radoš Petrović, predstavnik privrednika sa severa KiM-a.

Građani se trenutno okupljaju u neposrednoj blizini  oko kladionice, a nalaze se i prekoputa.

Naša ekipa nalazi se na licu mesta.

Ranije danas, u kosovskoj skupštini usvojena je „Rezolucija o obustavi aktivnosti kazina i igara na sreću i izmenama i dopunama odgovarajućeg zakona“.

Usvojenom rezolucijom nalaže se kosovskoj vladi da započne zakonske procedure za prekid aktivnosti svih vrsti igara na sreću, do izmene zakona. Ovom rezolucijom takođe se daje mandat skupštinskom Odboru za budžet i finansije da inicira procedure za sastavljanje novog zakona koji zabranjuje rad kazinima i objektima u kojima se održavaju igre na sreću u periodu od deset godina, prenose kosovski mediji.

Ovoj sednici prisustvovala je i Srpska lista, koja od novembra prošle godine bojkotuje rad Skupštine Kosova.

Svoje današnje prisustvo na sednici kosovske skupštine, Srpska lista je objasnila time da su danas samo na kratko prisustvovali ovoj sednici kako bi „ubacili kartice i sprečili da im iz proceduralnih razloga budu oduzeti poslanički mandati“. Ovaj politički subjekt strahuje da bi njihovi mandati bili predati „privatnim Srbima Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja“

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.