Kosovska vlada usvojila nacrt zakona o zabrani igara na sreću

Vlada Kosova 74 sednica
foto: FB profil Ramuš Haradinaj

Kosovska vlada usvojila je danas nacrt zakona kojim se zabranjuju sve igre na sreću u narednih 10 godina. Od ove zabrane izuzeta je jedino lutrija Kosova, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Nacrtom zakona o zabrani kockanja, predviđa se zabrana svih igara na sreću osim lutrije Kosova, kao i ukidanje prethodnog Zakona o igrama na sreću i podzakonskih akata za njegovo sprovođenje. Ukoliko ovaj nacrt zakona bude usvojen u skupštini, stupiće na snagu 15 dana nakon objavljivanja u Službenom glasniku Kosova.

Krajem prošle nedelje, na vanrednoj sednici kosovske skupštine, sa 74 glasova za, usvojena je „Rezolucija o obustavi aktivnosti kazina i igara na sreću i izmenama i dopunama odgovarajućeg zakona“. Na toj sednici učestvovala je i Srpska lista.

Ovom rezolucijom naloženo je kosovskoj vladi da započne zakonske procedure za prekid aktivnosti svih vrsti igara na sreću, do izmene zakona ,ali i dat mandat skupštinskom Odboru za budžet i finansije da inicira procedure za sastavljanje novog zakona, koji zabranjuje rad kazinima i objektima u kojima se održavaju igre na sreću u periodu od deset godina.

Sednici na kojoj je doneta Rezolucija o obustavi aktivnosti kazina i igara na sreću i izmenama i dopunama zakona prisustvovala je i Srpska lista, koja je od novembra prošle godine bojkotovala rad Skupštine Kosova.

Svoje prisustvo na sednici kosovske skupštine, Srpska lista je objasnila time da su samo na kratko prisustvovali ovoj sednici kako bi „ubacili kartice i sprečili da im iz proceduralnih razloga budu oduzeti poslanički mandati“. Ovaj politički subjekt saopštio je da strahuje da bi njihovi mandati bili predati „privatnim Srbima Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja“

Sednica je održana na predlog poslanika LDK Avdulaha Hotija, a nakon nedavnih tragičnih ubistava dvojice mladića u kazinima u Lipljanu i Suvoj Reci.

Istog dana, Kosovska policija u saradnji sa poreskom administracijom i Carinom Kosova sprovela je akciju na teritoriji 33 grada na Kosovu, u kojoj je pretraženo 235 kockarnica i kladionica, od kojih je njih 35 i zatvoreno.

Na vanrednoj konferenciji za novinare, održanoj tim povodom, saopšteno je da zatvorene kladionice i kockarnice nisu imale dozvolu za rad, što je i bio razlog da se akcija sprovede.

Neke od pretraženih kladionica u okviru ove operacije nalazile su se i u Kosovskoj Mitrovici.

Pročitajte još:

Usvojena Rezolucija o obustavi aktivnosti kazina i igara na sreću

Srpska lista: Nakratko se vratili da bismo ubacili kartice i sprečili da nam iz proceduralnih razloga oduzmu poslaničke mandate

Poslanici Srpske liste na sednici skupštine u Prištini

Policija Kosova: Pretraženo 235 kockarnica u 33 grada, 35 zatvoreno

Kosovska policija pleni kockarske aparate u Kosovskoj Mitrovici

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.