Usvojena Rezolucija o obustavi aktivnosti kazina i igara na sreću

Skupština Kosovoa
Foto: Gazeta Express

Kosovska skupština održala je danas vanrednu sednicu na kojoj je sa 74 glasova za usvojena Rezolucija o obustavi aktivnosti kazina i igara na sreću i izmenama i dopunama odgovarajućeg zakona. Sednica je održana na predlog poslanika LDK Avdulaha Hotija, a nakon tragičnih ubistava dvojice mladića u kazinima u Lipljanu i Suvoj Reci koja su se dogodila u poslednjih sedam dana.

Sednici su na početku prisustvovali i poslanici Srpske liste, koji su ubrzo napustili salu. 

Poslanici Srpske liste ne prisustvuju sednicama Skupštine Kosova od novembra meseca prošle godine, odnosno, od kada je kosovska vlada donela odluku o uvođenju takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH.

Više o tome čitajte u odvojenoj vesti:

Srpska lista: Nakratko se vratili da bismo ubacili kartice i sprečili da nam iz proceduralnih razloga oduzmu poslaničke mandate

Poslanici Srpske liste na sednici skupštine u Prištini

Usvojenom rezolucijom nalaže se kosovskoj vladi da započne zakonske procedure za prekid aktivnosti svih vrsti igara na sreću, do izmene zakona. Ovom rezolucijom takođe se daje mandat skupštinskom Odboru za budžet i finansije da inicira procedure za sastavljanje novog zakona koji zabranjuje rad kazinima i objektima u kojima se održavaju igre na sreću u periodu od deset godina, prenose kosovski mediji.

Kosovska policija Tehnička škola
Foto: KoSSev

U vreme odoržavanja ove sednice, kako Radio Kontakt plus saznaje, inspektori uz asistenciju Kosovske policije, pokušali su danas u Severnoj Mitrovici da uruče rešenja, koja se tiču rada kockarnica i kazina, vlasnicima ovdašnjih kladionica.

Sve se dešavalo oko podneva u ulici Lole Ribara, kada je veće prisustvo Kosovske policije u ovoj ulici privuklo pažnju građana.

U to vreme, kako prenosi Radio Kontakt plus, kladionice u ovoj ulici, bile su zatvorene.

Istovremeno, u glavnoj ulici, kako se ekipa KoSSeva uverila, nije bilo većeg prisustva Kosovske policije dok su kladionice bile otvorene i uobičajeno su radile.

Za usvajanje ove Rezolucije glasalo je 74 poslanika, dok glasova uzdržanih i protiv nije bilo.

Nacrt rezolucije podržao je prethodno i kosovski premijer Ramuš Haradinaj.

U objavi na Fejsbuku, Haradinaj je napisao da je pre nekoliko dana tražio iniciranje neophodnih procedura koje bi dovele do zatvaranja i suspenzije aktivnosti kazina i igara na sreću.

„S obzirom na ovu situaciju, nećemo dozvoliti da ova mesta budu arena kriminala i oduzimaju ljudske živote. Izvršne vlasti i institucije bezbednosti su već mobilisani da reaguju i spreče dalju degradaciju“, napisao je Haradinaj.

Predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji, zatražio je od kosovske vlade da odmah započne primenu ove rezolucije i od Kosovske policije da primeni sve mere.

„Sreća građana nisu igre na sreću, već ekonomski razvoj“, poručio je Veselji, navodeći da Kosovo neće dozvoliti da mladi ljudi i čitavo društvo postane žrtva prevara.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.