Poslanici Srpske liste na sednici skupštine u Prištini

Foto: RTK2

U Skupštini Kosova u toku je vanredna sednica sa jedinom tačkom dnevnog reda „Usvajanje rezolucije o obustavi aktivnosti kazina i igara na sreću i izmenama i dopunama odgovarajućeg zakona“, a sednici prisustvuju i poslanici Srpske liste, koji su od novembra prošle godine bojkotovali rad Skupštine Kosova, što potvrđuju i mediji koji u Prištini prate ovu sednicu.

13:30 – Rezolucija je usvojena, a sednica kosovske skupštine je završena. U međuvremenu Srpska lista potvrdila je svoj povratak, ali kažu da su  samo na kratko prisustvovali ovoj sednici kako bi „ubacili kartice i sprečili da im iz proceduralnih razloga budu oduzeti poslanički mandati“.

Ovaj politički subjekt strahuje da bi njihovi mandati bili predati „privatnim Srbima Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja“.

Međutim, Srpska lista je kao politička partija na poslednjim parlamentarnim izborima osvojila devet mandata i ove mandate do raspuštanja skupštine ne može preuzeti ni jedna druga stranka.

Više o tome čitajte u posebnoj vesti:

Srpska lista: Nakratko se vratili da bismo ubacili kartice i sprečili da nam iz proceduralnih razloga oduzmu poslaničke mandate

Poslanici Srpske liste prethodno nisu saopštili da su prekinuli bojkot. Štaviše, prošle nedelje su naveli da je neko od kolega u skupštini „namerno ili nenamerno“ zloupotrebio poslaničku karticu poslanika Slavka Simića nakon što je naš portal objavio vest da su poslanik Simić, a kako će se ispostaviti, i poslanici Bontić, Milosavljević i Mitrović bili registrovani kao prisutni na više sednica Skupštine Kosova od početka ove godine.

Prema poslovniku o radu Skupštine Kosova, poslanik gubi mandat ukoliko u šestomesečnom periodu ne učestvuje na sednicama skupštine.

Iako su svoje učešće, između ostalih zahteva uslovljavali i ukidanjem taksi, one su i dalje na snazi.

Srpska lista je koalicioni partner u Vladi koju predvodi Ramuš Haradinaj i formirana je pretprošle godine upravo glasovima Srpske liste. Nakon što su specijalne jedinice kosovske policije usred skupa Srpske liste, visokih državnih predstavnika iz Beograda i rukovodilaca institucija sa Severa i juga, u Kosovskoj Mitrovici 26. marta prošle godine uhapsile direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, Marka Đurića, i zavezanog ga sprovele centralnim ulicama Prištine, Srpska lista je zvanično saopštila da je zamrzla svoje učešće u Vladi Kosova. Ipak su viđani u prostorijama vlade na svojim radnim mestima, kao i da obavljaju svoje aktivnosti. Njihov odgovor je prošle godine, mešutim, bio da deluju „opoziciono“. Vlada Ramuša Haradinaja nije srušena.

Povezani članci:

Srpska lista o „lažima“ Petrovića, šta se dogodilo u kosovskoj skupštini

Srpska lista ukazuje na zloupotrebu poslaničke kartice Slavka Simića, ali elektronski registrovano još 3 poslanika SL

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.