Bez odgovora o režimu rada prodavnica tokom praznika; Troje novoinficiranih na Severu Kosova, ukupno 72

Registrovano je 3 novih slučaja koronavirusa na Severu Kosova, čime je ukupan broj potvrđenih slučajeva COVID-19 u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji porastao na 72 (od kojih su dve osobe preminule), saopštila je dr Desanka Novaković iz Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici.

Nova dva slučaja inficiranja zabeležena su u opštini Kosovska Mitrovica, i jedan u Leposaviću.

Od novih slučaja inficiranja, dvoje njih je smešteno u Studentskom centru a jedna osoba je hospitalizovana.

Do juče je testirano ukupno 584 osobe, od kojih je 72 pozitivnih.

Do sada je ukupno potvrđen 31 slučaj inficiranja u Kosovskoj Mitrovici (jedno lice je preminulo), u Zvečanu ukupno 18, u Zubinom Potoku 13 i u Leposaviću 9 (od kojih je jedna osoba preminula), i jedan slučaj u Gračanici.

Trideset pet (35) pozitivnih pacijenata smešteno je u Studentskom centru u Kosovskoj Mitrovici, a 19 pacijenata je hospitalizovano u KBC Kosovska Mitrovica. U KBC Kragujevac je 4, u KC Niš isto 4, jedna osoba je u KC Srbije, jedna na Sajmu. Dve osobe nalaze se u KBC „Dragiša Mišović“ u Beogradu.

Spirić: Moralna obaveza poslušati preporuku Đurića

„Nema predaje niti odustajanja sa nevidljivim neprijateljem“, poručio je danas predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, dodajući da „nevidljivi neprijatelj pogađa sve i lekare i medicinsko osoblje, ali dobrim delom našom krivicom jer se ne pridržavamo pravila“.

Epidemiološku situaciju u Kosovskoj Mitrovici gde je registrovano ukupno 31 obolelih, ocenio je kao stabilnu i bez prostora za brigu, ipak poručuje „da ne smemo previše da se opuštamo i da bez preke potrebe šetamo po gradu“.

Ostanak kod kuće je jedina preventiva a “naša politika jasno definisana da sačuvamo živote i zdravlje”.

Osvrnuo se i na jučerašnji poziv direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju da se građani „pridržavaju dosledno i striktno 24-časovne zabrane izlaska i svih drugih mera koje propisuju krizni štabovi na čelu sa našim gradonačelnicima na terenu“.

Međutim, ovako eksplicitnu meru nije pominjao juče gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, kao ni danas predsednik Privremenog organa. Naprotiv, on je pozvao građane da „poslušaju preporuku“ Đurića.

„Nema polemike i moralna obaveza je, siguran sam da će većina ljudi poslušati preporuku direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, da ostanu kod kuće tokom vikenda što je opšte interesni cilj ne samo ovog vikenda nego svaki naredni dan je bitan i značajan da ostanemo kod kuće“.

Da li će raditi prodavnice tokom vikenda? – Hvala, završeno.
Bez odgovora je ostalo i pitanje koje interesuje brojne građane ali i vlasnike trgovinskih objekata, a u vezi sa odlukom Vlade Srbije da policijski čas tokom Uskrsa traje od petka do utorka – Da li će raditi prodavnice tokom vikenda?
Na pitanje novinara našeg portala da li će Krizni štab uvesti neke dodatne mere tokom vikenda, tj tokom uskršnjih praznika, i da li će prodavnice da rade tokom vikenda tj. do utorka, Spirić je najpre odgovorio:

„Puno vam želimo uspeha tokom prazničnih praznika i verujemo da isključiva i dobronamerna jeste preporuka da ostanemo kod kuće u svakom pogledu, ne samo tokom praznika ponavljam, već svaki naredni dan treba da sačuvamo ovu četvrtu i petu nedelju koja je ključna za sve nas“.

Na dodatno insistiranje novinara da odgovori na pitanje da li će raditi prodavnice, drugi odgovor je bio još kraći.

„Hvala. Završeno, odgovorio“, je Sprić.

 

Ni poslednji set mera koji je među građanima takođe izazvao zbunjenost, nije pojašnjen na vreme. Naprotiv, Krizni štab je najnovije mere ograničenog kretanja u trajanju od 90 minuta pojasnio tek na sam dan stupanja tih mera na snagu, a konferenciju o merama najavio veče pre toga, i to pola sata posle ponoći.

I dok građani nisu dobili eksplicitnu informaciju o tome kakve će mere biti na snazi u toku trajanja srpskog policijskog časa, Spirić jeste saopštio koje će to aktivnosti Kriznog štaba biti obustavljene do utorka.

Distribucija tečnosti za dezinfekciju od strane JKP “Standarda” nastavljena je danas od 10-12 a onda sledi pauza do utorka, a do utorka neće biti ni konferencija već će mediji o novim informacijama dobijati saopštenja.

Spirić se zahvalio građanima koji se pridržavaju mera. Pohvalio je i rad volontera za koje je naveo da su agilni i veoma brzi u raspodeli pomoći i vaskršnjih jaja za penzionere i socijalno ugrožene, kao i za zaposlene u institucijama.

Ukupna ocena Spirić je da je zdravstveni sistem stabilan, i da su sve mere protokola u Kosovskoj Mitrovici ispoštovane.

Pročitajte još:

11 novoinficiranih, 4 izlečeno, majka i beba stabilne i prebačene u BG, zdravstveni sistem potpuno stabilan

Đurić: Četvoro novoinficiranih koronavirusom u srpskim sredinama, jedna osoba izlečena

Đurić: U Zubinom Potoku jedan novoinficirani

Đurić: Novoinficiranih 4 u opštinama na Severu, još jedna žrtva koronavirusa

Đurić: Druga žrtva virusa korona na Severu Kosova

Đurić: Dva nova slučaja virusa korona u Kosovskoj Mitrovici, ukupno 40 u srpskim sredinama na KiM

Tri nova slučaja koronavirusa na Severu Kosova

Nema novih slučajeva na Severu pozitivnih na koronavirus, i dalje ukupno 33

Novih 6 inficiranih koronavirusom na Severu, prve infekcije u Z. Potoku, ukupno 33

Četiri novoinficirana koronavirusom u srpskim sredinama, ukupno 27

Krizni štab KM: Pet novih slučajeva koronavirusa u srpskim sredinama, ukupno 23

Krizni štab KM: Potvrđeno 11 slučajeva virusa korona; u Zvečanu 4

Đurić: Stigli stručnjaci sa Batuta na KiM

Elek: Ukupno 12 pozitivnih na virus korona u severnim opštinama

Đurić: Lekar iz KBC Kosovska Mitrovica pozitivan na koronavirus

COVID -19 potvrđen kod još jedne osobe danas u Kosovskoj Mitrovici

Još jedna osoba zaražena virusom korona na Severu Kosova, stižu epidemiolozi

Još šest uzoraka poslato za Torlak iz Kosovske Mitrovice

KBC KM: Istražujemo sve kontakte, nema mesta panici, oko 100 osoba u izolaciji

Dvoje pozitivno na koronavirus u K. Mitrovici i Leposaviću

Đurić: Osoba sa KiM zaražena virusom korona smeštena u KC Niš, porodici naložena samoizolacija

Vučić potvrdio: Prvi slučaj koronavirusa u srpskim sredinama na Kosovu

Gračanica: Pacijentkinja zaražena koronavirusom u dobrom stanju, 20 osoba u samoizolacijiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.