Još jedna osoba zaražena virusom korona na Severu Kosova, stižu epidemiolozi

Aleksandar Spirić
Foto: KoSSev

Jedan od zatvorskih radnika u Kosovskoj Mitrovici je zaražen virusom korona, saopštio je predsednik Privremenog opštinskog organa Aleksandar Spirić i potvrdio da u Kosovsku Mitrovicu danas stiže tim epidemiologa iz centralne Srbije. Ovo je ukupno četvrta osoba u srpskim sredinama na KiM pozitivna na COVID – 19.

KoSSev saznaje da je u pitanju muškarac (1983), zdravstveni radnik u pritvorskoj jedinici u Severnoj Mitrovici, a s obzirom na to da se radi o ustanovi u kosovskom sistemu, njegov uzorak slat je u Prištinu. On se dobro oseća a lekarima se javio nakon što je njegov kolega bio gost na događaju za koji se sumnja da je na njemu došlo do zaraze jednog od prethodnih slučaja, a on sam dobio simptome gripa praćene povišenom temperaturom. Trenutno se nalazi na odeljenju mitrovičkog Kliničkog centra.

Na konferenciji za medije u Mitrovičkom dvoru predsednik Privremenog organa, Aleksandar Spirić, potvrdio je da će radnik pritvorske jedinice u Kosovskoj Mitrovici, kod koga je konstatovan COVID-19, biti transportovan u Klinički centar Niš.

„Situacija na Severu Kosova i Metohije je izuzetno zabrinjavajuća. Potvrđeno je da je oboleo jedan od zatvorskih radnika, još sedam ih ima ista simptome. Danas ih testira ekipa iz Prištine pošto je reč o njihovoj zatvorskoj službi. Pozitivan na COVID -19 će biti prebačen za Niš i preliminarno svi oboleli su bili gosti na svadbi 14. 3. Ono što je sada najneophodnije jeste da se svi sa simptomima jave što pre epidemiologu“.

Rezultati sedam indikovanih slučaja se očekuju do kraja dana, saopštio je takođe. Svi uzeti uzorci su takođe od radnika u zatvoru.

Spirić je potvrdio da će u toku dana u Kosovsku Mitrovicu stići tim epidemiologa iz centralne Srbije i da će tek nakon rada sa njima, biti utvrđen detaljan plan organizacije bolnice i pratećih smeštajnih kapaciteta za (eventualni) prijem novozaraženih virusom korona, odnosno način na koji će se oni lečiti.

Za sada, kaže, ima dovoljan broj lekara, medicinskog osoblja, a infektivno odeljenje je pripremljeno za prijem većeg broja obolelih koji se očekuje

Spirić je apelovao na sve građane Kosovske Mitrovice da se odgovorno ponašaju u ovoj situaciji i poštuju mere zaštite stanovništva.

„Molimo sve da poštuju mere koje sprovodi Krizni štab kako bismo vas zaštitili. Budimo maksimalno odgovorni i bez potrebe ne izlazite iz kuće. Ostati kod kuće jedina je preventiva kako bismo sačuvali zdravlje i naš grad.“

Poseban apel uputio je onima koji su bili u kontaktu sa osobama pozitivnim na COVID – 19:

„Bitno je da se svi koji su bili u kontaktu sa ljudima, kod kojih je potvrđen COVID-19, što pre jave epidemiolozima. Mole se svi, koji su imali bilo kakve kontakte sa ljudima koji su bili na svadbi 14. marta, da se jave epidemiologu ukoliko imaju bilo kakve simptome“.

Krizni štab Kosovske Mitrovice je 24 časa dnevno sa volonterima dostupan građanima, a nastavlja se i distribucija pomoći i životnih namirnica svim penzionerima. Na raspolaganju ovim osobama je trenutno 174 volontera, ali je Spirić uputio nov poziv:

„Pozivamo mlade ljude iznad 18 godina da se jave u što većem broju na 028 421 140 i 421 141. Mi nastavljamo sa distribucijom hrane ugroženim porodicama i pojedincima i penzionerima. Nastavljamo sa dezinfekcijom grada. Sada čekamo na epidemiologe i kako ćemo dalje da postupamo, zavisi od njih.“

Do sada su u srpskim sredinama na Kosovu i Metohijii zabeležena tri slučaja COVID-19.
Prvi slučaj koronavirusa zabeležen je prošlog petka u jednom selu u blizini Gračanice. U pitanju je 62-godišnja žena koja je takođe smeštena u KC Niš.

Na Severu Kosova u nedelju zabeležena su prva dva slučaja koronavirusa i ti pacijenti se sada nalaze u KBC Niš nakon što su prethodno bili na lečenju u KBC Kosovska Mitrovica. U pitanju je 43-godišnji pacijent koji je bio smešten na infektivnom odeljenju, iz Kosovske Mitrovice, a drugi je 48-godišnjak, inače bubrežni bolesnik, iz opštine Leposavić, koji je na dijalizi već godinu dana u Kosovskoj Mitrovici.

Sa druge strane, uzorci šest osoba za koje se sumnja da su zaražene koronavirusom, od kojih su tri prisustvovale masovnom događaju održanom u opštini Zvečan gde se, kako se sumnja, prethodno zarazila osoba sa Severa Kosova, poslati su juče iz mitrovičkog KBC-a za Torlak, dok rezultati za četiri osobe testirane prošle nedelje, još uvek nisu stigli, potvrdio je za KoSSev epidemiolog Aleksandar Antonijević.

Još šest uzoraka poslato za Torlak iz Kosovske Mitrovice

KBC KM: Istražujemo sve kontakte, nema mesta panici, oko 100 osoba u izolaciji

Dvoje pozitivno na koronavirus u K. Mitrovici i Leposaviću

Đurić: Osoba sa KiM zaražena virusom korona smeštena u KC Niš, porodici naložena samoizolacija

Vučić potvrdio: Prvi slučaj koronavirusa u srpskim sredinama na Kosovu

Gračanica: Pacijentkinja zaražena koronavirusom u dobrom stanju, 20 osoba u samoizolaciji

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.