Novih 6 inficiranih koronavirusom na Severu, prve infekcije u Z. Potoku, ukupno 33

U opštinama sa većinski srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji, potvrđeno je 6 novih slučajeva inficiranja koronavirusom, svi su sa Severa, te je ukupan broj inficiranih 33, od čega je sa Severa 32. Prva dva slučaja registrovana su i u opštini Zubin Potok. U toku dana biće postavljen mobilni objekat za testiranje na ulazu u bolnicu, pored već postojećeg ispred Doma zdravlja, a od sutra testiranje započinje i u Domu zdravlja u Zubinom Potoku.

Podatke je na konferenciji za medije kriznog štaba potvrdio epidemiolog dr Aleksandar Antonijević, uz predsednika PO Kosovska Mitrovica, Aleksandra Spirića i gradonačelnika Zubinog Potoka, Stevana Vulovića.

U Kosovskoj Mitrovici registrovan je jedan novi slučaj i sada je ukupno 18 inficiranih u ovoj opštini, od kojih je 14 muškaraca i četiri žene. U Zvečanu su registrovana dva nova slučaja (ukupno 9 od kojih petorica muškaraca i četiri žene), u Leposaviću jedan novi slučaj (ukupno dvojica muškarca i jedna žena). Danas su po prvi put potvrđene i prve infekcije u Zubinom Potoku – dvojica muškaraca. Na jugu je i dalje jedan slučaj – kod ženske osobe iz Dobrotina, koja je registrovana kao prvi inficiran slučaj.

Pacijenti su svi dobrog opšteg stanja. Na odeljenju Infektivne klinike smešteno je 8 pacijenata, 5 pacijenata transportovano je u KBC Niš i dva pacijenta u Beograd KC Srbije, dok se njih 17 sa lakšom kliničkom slikom nalazi u Studentskom centru. Do sada je bio jedan letalan ishod, ali nijedan od ovih pacijenata nije na respiratoru.

U međuvremenu su testirane još 25 osobe i rezultati se očekuju sutra.

Od sutra testiranje u Zubinom Potoku

Od sutra u Domu zdravlja u Zubinom Potoku, započinje testiranje na korona virus, te svi kod kojih se bude posumnjalo na prisustvo ovog virusa, uz proveru krvne slike – imaće i ovo testiranje, potvrdio je gradonačelnik Zubinog Potoka Srđan Vulović, izrazivši ipak nadu da neće biti više od ova dva slučaja.

Kada su u pitanju dodatne mere koje bi mogle da se preduzmu u Zubinom Potoku, Vulović navodi da je Studentski dom u ovom gradu sa ukupno 60 ležajeva već osposobljen za prijem inficiranih, ali:

„Ovog momenta još uvek smo stabilni i nema potrebe niti za bilo kakvom panikom niti za nekim daljim preduzimanjem radikalnijih mera“.

Vulović je pozvao građane u svim opštinama da se stroko pridržavaju mera koje su propisale zdravstvene vlasti.

Upozorivši na to da se infekcija širi i prema drugim opštinama, predsednik PO Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić naglasio je da je neophodno da se građani pridržavaju mera za zaštitu, a to podrazumeva i da se obustavi nepotrebno kretanje između dve opštine.

„Veoma, veoma bitne stvari su preporuke – da ostanemo kod kuće. Moramo da budemo pre svega solidarni i da razumemo u kakvoj se situaciji nalazi Kosovska Mitrovica, kao i sve srpske sredine“, kazao je.

Montažni objekat za testiranje  u toku dana i na ulasku u KBC Kosovska Mitrovica

Spirić je naglasio prioritet očuvanja zdravstvenog sistema. Da bi se zaštitili kapaciteti i bezbednost Infektivne klinike sa jedne strane, a sa druge građanima olakšalo testiranje, u toku dana na ulazu u bolnicu biće postavljen još jedan montažni objekat za testiranje poput onog što je urađeno ispred Doma zdravlja.

Posao za 70 lekara i 200 medicinskih sestara

Spirić je najavio i zapošljavanje 70 lekara i 200 medicinskih sestara u tri sredine nastanjene većinski srpskim stanovništvom – Kosovskoj Mitrovici, Gračanici i Gnjilanu.

Kosovska Mitrovica (severni deo grada) i Zvečan, su u karantinu od petka u 18 časova, prema odluci kriznih štabova dve opštine, a kako je potvrđeno u Prištini, uključujući i ministra zdravlja Arbena Vitiu, odluka je doneta u „punoj koordinaciji“ Prištine sa lokalnim rukovodstvima na Severu, i ta koordinacija se nastavlja. 

Od jutros je obustavljeno kretanje između opština Severna Mitrovica i Zvečan, a u skladu sa odlukom o karantinu – kriznih štabova Mitrovice i Zvečana.

Spirić je podsetio na dostupnost volontera za sve one osobe koje nisu u prilici i stanju da se kreću, pre svega kada su u pitanju starije osobe. Oni se mogu dobiti pozivom na brojeve 028/421 140 i 028/421 141.

Povezani članci:

Četiri novoinficirana koronavirusom u srpskim sredinama, ukupno 27

Krizni štab KM: Pet novih slučajeva koronavirusa u srpskim sredinama, ukupno 23

Krizni štab KM: Potvrđeno 11 slučajeva virusa korona; u Zvečanu 4

Đurić: Stigli stručnjaci sa Batuta na KiM

Elek: Ukupno 12 pozitivnih na virus korona u severnim opštinama

Đurić: Lekar iz KBC Kosovska Mitrovica pozitivan na koronavirus

COVID -19 potvrđen kod još jedne osobe danas u Kosovskoj Mitrovici

Još jedna osoba zaražena virusom korona na Severu Kosova, stižu epidemiolozi

Još šest uzoraka poslato za Torlak iz Kosovske Mitrovice

KBC KM: Istražujemo sve kontakte, nema mesta panici, oko 100 osoba u izolaciji

Dvoje pozitivno na koronavirus u K. Mitrovici i Leposaviću

Đurić: Osoba sa KiM zaražena virusom korona smeštena u KC Niš, porodici naložena samoizolacija

Vučić potvrdio: Prvi slučaj koronavirusa u srpskim sredinama na Kosovu

Gračanica: Pacijentkinja zaražena koronavirusom u dobrom stanju, 20 osoba u samoizolaciji

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.