Četiri novoinficirana koronavirusom u srpskim sredinama, ukupno 27

U opštinama sa većinski srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji, četvoro je novoinficirananih koronavirusom, svi na Severu, potvrdio je danas podatke za poslednja 24 sata epidemiolog dr Aleksandar Antonijević na konferenciji za štampu kriznog štaba u Kosovskoj Mitrovici. Ukupan broj inficiranih je 27, od čega je sa Severa 26.

U Kosovskoj Mitrovici za poslednja 24 sata, tri su nova slučaja (ukupno 14 muškaraca, tri žene), a jedan iz Zvečana (ukupno četiri muškaraca i tri žene), sa ranija dva u Leposaviću (muške osobe), uz jednu ženu sa juga, iz Dobrotina, koja je regustrovana kao prvi inficiran slučaj.

Na infektivnoj klinici KBC Kosovska Mitrovica, smešteno je osam pacijenata, tri su transportovana u Niš, jedan je transportovan u Beograd, na institut za pulmologiju, a 13 pacijenata sa lakšom kliničkom slikom nalaze se u Studentskom domu u Kosovskoj Mitrovici.

„Trinest osoba je sa lakšom kliničkom slikom, i one se nalaze u Studentskom centru, kako bi pre svega zaštitili svoje porodice ali i sve druge građane. Oni su pod 24-časovnim nadzorom. Njima su simptomi već na zalasku, imali su i temperaturu, ali sada se već to sve smiruje“, dodao je Antonijević.

Pacijenti poslati za Niš i Beograd u stabilnom su stanju i niko od njih nije na respiratorima, dodaje.

Antonijević poručuje da je danas uzorkovano 24 lica, te da će ovi rezultati biti poslati na Institut za veterinu u Kraljevu.

Naglašava da više nema većeg čekanja za rezultate, te da oni pristižu već narednog dana nakon slanja.

Konferenciji je pristustvovao i predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić, koji je još jednom apelovao na građane da budu odgovorni, da poštuju usvojene mere, kao i da budu umereni prilikom trošenja električne energije.

Ujedno je upozorio da ukoliko se situacija pogorša, biti uvedene strožije mere kada je u pitanju izolacija.

„Naš zajednički interes je da sačuvamo život svakog u gradu“, dodao je.

Kaže da je ono što je vrlo značajno to što je Vlada Srbije usvojila odluku o zapošljavanju 70 lekara kao i 200 medicinskih sestara u tri bolnice na prostoru KiM, u srpskim sredinama.

Dodaje da ujedno Vlada Srbije obezbeđuje sve neophodne namirnice kao i medicinski materijal.

Spirić je pozvao sve uključujući i roditelje dece sa posebnim potrebama, da se jave kol-centru, ukoliko im je pomoć potrebna.

Sa druge strane, pozvao je i mlade ljude od 18 do 25 godina da se jave i da kao volonteri pomognu opštini u borbi protiv virusa korona.

Predsednik Privremenog organa opštine Zvečan, Ivan Todosijević, koji je takođe prisustvovao konferenciji, ocenjuje da je sedam zaraženih u opštini Zvečan veliki broj u odnosu na broj stanovnika. Sa druge strane, ono što ga plaši je sutrašnji dan:

„I kako ćemo se mi ponašati kada bude prestala mera zabrane kretanja“.

Sa druge strane, zahvalio se građanima svoje opštine zbog toga što su poštovali sve mere koje su Krizni štabovi propisali.

Zamolio je građane da od sutra ne bude više od dve osobe u grupi kada idu u kupovinu i da postoji distanca od dva metra između građana.

Ujedno se zahvalio svim volonterima koji su, kako kaže, odradili dobar posao.

„Obišli smo na stotine starih lica, podelili na stotine paketa hrane i hemije i negde oko 350 recepata doneli i podelili lekove starima i nemoćnima i taj posao nastavljamo i narednih dana“, poručio je.

U severnim opštinama na snazi je danas policijski sat, prema istom rasporedu kao i u Beogradu, od juče u 13 časova do sutra u 6 ujutru, a sve trgovinske radnje su zatvorene.

Kosovska Mitrovica (severni deo grada) i Zvečan, su u karantinu od petka u 18 časova, prema odluci kriznih štabova dve opštine, a kako je juče tokom dana u Prištini potvrdilo više zvaničnika vlade, uključujući i ministra zdravlja Arbena Vitiu, odluka je doneta u „punoj koordinaciji“ Prištine sa lokalnim rukovodstvima na Severu, i ta koordinacija se nastavlja. U kojoj je meri ovo odluka iz Prištine, odnosno iz Beograda, predsednici privremednih organa juče nisu hteli da komentarišu rekavši da to nije političko pitanje, već da se radi o zdravlju.

Krizni štab KM: Pet novih slučajeva koronavirusa u srpskim sredinama, ukupno 23Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.