Đurić: Osoba sa KiM zaražena virusom korona smeštena u KC Niš, porodici naložena samoizolacija

Direktor kancelarije za KiM, Marko Đurić
FOTO: Kancelarija za KiM

Prva osoba zaražena koronavirusom u većinski srpskim sredinama smeštena je u Kliničkom centru „Niš“ dok je njenoj porodici naložena samoizolacija, potvrdio je direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić. On je u dnevnom izveštaju o situaciji na Kosovu objavljenom na Fejsbuku izlistao aktivnosti Vlade Srbije koje su preduzete širom KiM u borbi protiv virusa korona.

Predsednik Srbije potvrdio je sinoć da je u srpskim sredinama zabeležen prvi slučaj korona virusa. Direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, u objavi na Fejsbuku potom je saopštio da je reč o 62-godišnjoj osobi iz okoline Lipljana koja je 24. marta primljena u izolacionu sobu KBC Priština u Gračanici, a odakle je transportovana u KC Niš.

„Porodici pacijentkinje, odmah po njenom prijavljivanju u Dom zdravlja, naložena je samoizolacija uz nadzor, kao i medicinskom osoblju koje je uz mere zaštite bilo u kontaktu sa zaraženom osobom. Sve prostorije gde je boravila pacijentkinja su dezinfikovane. Pacijentkinji je u Nišu uzet uzorak i rezultati da je pozitivna na COVID-19 su stigli danas“, saopštio je sinoć Đurić.

U dnevnom izveštaju o situaciji na Kosovu, Đurić je saopštio da je 10 pumpi za dezinfekciju obezbeđeno za srpske opštine južno od Ibra, ali i da 832 paketa sa sredstvima za higijenu uskoro stižu socijalno najugroženijim stanovnicima opština Kosovska Mitrovica i Leposavić.

U opštini Leposavić obezbeđeni su paketi pomoći za penzinere čija su primanja manja od 15.000 dinara. Za ovu opštinu obezbeđeno je još 760 zaštitnih maski za višekratnu upotrebu i 5.000 pari zaštitnih rukavica, poručuje Đurić.

Đurić dodaje da će u Kosovskoj Mitrovici volonteri koji pružaju asistenciju građanima imati besplatan prevoz od strane fime „Red taksi“, te je podsetio da se nastavlja sa dezinfekcijom javnih ustanova i stambenih zgrada širom KiM, ali i da je prethodno u Kosovskoj Mitrovici, na ulazu u Dom zdravlja, postavljen improvizovani objekat (kontejner) za prijem i testiranje pacijenata na koronavirus.

Navodi i da je u laboratoriji Tehničke škole u Kosovskoj Kamenici počela proizvodnja alkohola i sapuna za lokalne potrebe.

„Preko humanitarnog udruženja „Zdravlje-Božuri“ iz Beograda za Dom zdravlja u Ranilugu, obezbeđeni su novi inhalatori, glukometri, aparati za merenje krvnog pritiska i zaštitne maske i rukavice. Domu zdravlja u Štrpcu isporučene su zaštitne maske, a Dom kulture „Sveti Sava“, otpočeo je izradu zaštitnih maski“, dodaje se u saopštenju.

Poručuje da su u opštini Obilić obezbeđene zaštitne maske, rukavice i dezinfekciona sredstva, da je rešen problem nedostatka Brašna u Orahovcu, te da je u Vitini obezbeđeno jedno novo vozilo za potrebe ambulanti u Klokotu i Vrbovcu.

„U opštini Srbica su monahinjama u manastiru Devič dostavljeni paketi hrane, a za penzionere sa malim penzijama obezbeđuju se paketi pomoći i kontinuirano se prikupljaju zdravstvene knjižice pacijenata radi organizovane nabavke lekova“, dodaje se u saopštenju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.