Tri nova slučaja koronavirusa na Severu Kosova

Konferencija za medije Kriznog štaba u KM

Posted by Kosovo Sever portal on Wednesday, April 8, 2020

U opštinama sa većinski srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji, potvrđena su tri nova slučaja inficiranja koronavirusom. Svi su sa Severa, te je ukupan broj inficiranih 36, od čega je sa Severa 35. Infektolozi i epidemiolog sa Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici od sutra se pridružuju timu KBC Kosovska Mitrovica, potvrđeno je danas.

Podatke je na konferenciji za medije kriznog štaba saopštio epidemiolog dr Aleksandar Antonijević.

Od 23 uzoraka, koliko je juče sa Severa Kosova poslato na Institut za veterinu u Kraljevu, tri osobe su pozitivne na koronavirus, od toga dve su iz Kosovske Mitrovice, te je ukupan broj zaraženih u ovom gradu 20, i jedna iz Zvečana – ukupno 10.

Rukovodilac KBC KM dr Zlatan Elek

Direktorica Doma zdravlja u Kosovskoj Mitrovici i poslanica u kosovskoj skupštini, Miljana Nikolić, potvrdila je da u ovom trenutku KBC-om upravlja vršilac dužnosti direktora KBC, dr Zlatan Elek.

Koliki je broj inficiranih zdravstvenih radnika?

Na pitanje koliko je zdravstvenih radnika KBC-a inficirano koronavirusom, Nikolić nije imala precizne podatke, objasnivši da će oni uskoro biti poznati javnosti jer se prikupljaju.

„Biće poznati kada se završi sa procesom anketiranja i obrade ostalih podataka“, kazala je.

Podsetimo, direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, potvrdio je nedavno da je jedan lekar mitrovičkog KBC inficiran virusom korona.

Epidemiolog dr Aleksandar Antonijević ujedno je juče na konferenciji za štampu potvrdio da je i njegov kolega koji je kao prvi smešten na KBC „Niš“, u dobrom stanju, te da će ubrzo izaći iz bolnice.

Na Severu Kosova koronavirusom inficiran je još jedan medicinski radnik. U pitanju je osoba iz Severne Mitrovice koja radi kao medicinski tehničar u Pritvorskoj jedinici u ovom gradu.

Situacija u tzv. Korona domu

U studentskom centru koji je pretvoren u karantin za one sa lakšim simptomima COVID 19, trenutno je smešteno 19 pacijenata, od kojih dva lica imaju blago povišenu temperaturu, dok su ostali sa dobrim nalazima na plućima, bez znakova respiratornih infekcija i bez drugih simptoma koji ukazuju na pogoršanje bilo kakve bolesti, kazala je Nikolić.

„U slučaju da se desi bilo kakva promena u toku noći ili dana, tu je ekipa koja alarmira mobilnu jedinicu koja tog pacijenta vodi u bolnicu radi daljeg tretmana”, kazala je dr Nikolić.

Kakva je procedura za prijem inficiranih?

Miljana Nikolić potvrdila je da u Kosovskoj Mitrovici funkcionišu mobilne jedinice koje se sastoje od lekara, medicinske sestre i vozača.

Kada je pacijent pozitivan, tada se mobilne jedinice aktiviraju i pacijenta vode u matičnu ustanovu gde se rade krvne analize. Potom, tvrdi Nikolić, pacijent se vodi kod infektologa koji donosi odluku u zavisnosti od kliničke slike.

„Pacijenti koji su bez simptoma upućuju se u karantin odnosno Studentski centar gde miruju i gde su pod medicinskim nadzorom 24 časa“.

Međutim, ukoliko se utvrdi da postoji potreba da pacijent bude zadržan na infektivnom odeljenju – kada su u pitanju teži slučajevi, onda pacijent tu ostaje i pod strogim nadzorom je infektologa, dodaje Nikolić.

Do sada je za Institute u centralnoj Srbiji poslato i obrađeno 238 uzoraka, a danas je ujedno testirano još 30 osoba na koronavirus.

Ukupan broj hospitalizovanih pacijenata u Studentskom domu u Kosovskoj Mitrovici je 19, dva pacijenta nalaze se na Klinici u Beogradu, tri u Nišu i osam na infektivnom odeljenju u Kosovskoj Mitrovici.

U Leposaviću je do sada registrovano tri slučaja koronavirusa (ukupno dvojica muškaraca i jedna žena, sa jednim letalnim ishodom), a nedavno su potvrđena i prva dva slučaja u Zubinom Potoku – dvojica muškaraca.

Antonijević navodi da je juče uzorkovano još 29 pacijenata, te da će rezultati pristići večeras.

Potvrdio je da za sada niko od pacijenata nije na respiratorima i da nije životno ugrožen.

On je dodao da se trenutno obavlja obuka tehničara koji će učestvovati u uzorkovanju lica kada bude počelo masovno testiranje. Tehničke stvari su završene, te će nakon završetka obuke – u narednim danima, početi masovno testiranje na Severu, tvrdi Antonijević.

Spirić: Zabrinjavajuće da u Kosovskoj Mitrovici ima 20 pozitivnih

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica poručio je građanima da je u ovom trenutku najbitnije da se svi zaštite.

„Jer očigledno ne shvatamo ozbiljnost, opustili smo se i tokom jučerašnjeg dana, ali i danas“.

Tvrdi da je zabrinjavajuće da u Kosovskoj Mitrovici ima 20 pozitivnih na koronavirus te da je to jako opasno.

Još jednom je zamolio građane da poštuju propisane mere i ostanu kod kuće – „sve što radimo je u interesu svakog čoveka“.

„Možemo da kažemo da je situacija pod kontrolom. Ali ako budemo bili neodgovorni i dalje u većem broju budemo po ulicama, to je u ovom momentu jako velika greška“.

Infektolozi i Epidemiolog sa Prištinskog univerziteta (sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici) stigli u Kosovsku Mitrovicu

Spirić je podsetio da su juče u mitrovičkom KBC došla dva infektologa i jedan epidemiolog sa Prištinskog univerziteta smeštenog u Kosovskoj Mitrovici, kako bi pomogli zdravstvenom osoblju u borbi protiv pandemije.

„Oni su juče stigli i kreću od sutra maksimalno da rade, pridružuju se timu Antonijevića, Higijenskom zavodu i naravno nacelnici Infektivnog odeljenja“.

Podsetio je da Kancelarija za KiM svakodnevno pomaže, te da su danas stigli lekovi za Infektivno odeljenje za obolele, ali i da se pomaže dostavljanjem medicinske opreme.

Gradi se osam stambenih jedinica u Mitrovici – radovi manjeg obima

Poručuje da opština gleda kako da omogući preduzetnicima da nastave sa sprovođenjem projekata koji se finansiraju iz budžeta Vlade Srbije.

„U ovoj godini gradi se osam stambenih jedinica u Mitrovici, radovi se odvijaju, ali su radovi manjeg obima zbog situacije sa korona virusom i usvojenim merama“, kaže Spirić.

Još jednom je pozvao mlade da se prijave za volontiranje, kako bi se pomoglo starijim i najugroženijim sugrađanima. A one koji nisu u mogućnosti da sebi obezbede osnovne životne namirnice i lekove da pozovu Krizni štab na brojeve: 028/421-140 i 028/421-141; kao i na broj za gluva i nagluva lica 064/852-37-15.

Kosovska Mitrovica (severni deo grada) i Zvečan, su u karantinu od petka u 18 časova, prema odluci kriznih štabova dve opštine, a kako je potvrđeno u Prištini, uključujući i ministra zdravlja Arbena Vitiu, odluka je doneta u „punoj koordinaciji“ Prištine sa lokalnim rukovodstvima na Severu, i ta koordinacija se nastavlja. 

Od juče je obustavljeno kretanje između opština Severna Mitrovica i Zvečan, a u skladu sa odlukom o karantinu – kriznih štabova Mitrovice i Zvečana.

Povezani članci:

Nema novih slučajeva na Severu pozitivnih na koronavirus, i dalje ukupno 33

Novih 6 inficiranih koronavirusom na Severu, prve infekcije u Z. Potoku, ukupno 33

Četiri novoinficirana koronavirusom u srpskim sredinama, ukupno 27

Krizni štab KM: Pet novih slučajeva koronavirusa u srpskim sredinama, ukupno 23

Krizni štab KM: Potvrđeno 11 slučajeva virusa korona; u Zvečanu 4

Đurić: Stigli stručnjaci sa Batuta na KiM

Elek: Ukupno 12 pozitivnih na virus korona u severnim opštinama

Đurić: Lekar iz KBC Kosovska Mitrovica pozitivan na koronavirus

COVID -19 potvrđen kod još jedne osobe danas u Kosovskoj Mitrovici

Još jedna osoba zaražena virusom korona na Severu Kosova, stižu epidemiolozi

Još šest uzoraka poslato za Torlak iz Kosovske Mitrovice

KBC KM: Istražujemo sve kontakte, nema mesta panici, oko 100 osoba u izolaciji

Dvoje pozitivno na koronavirus u K. Mitrovici i Leposaviću

Đurić: Osoba sa KiM zaražena virusom korona smeštena u KC Niš, porodici naložena samoizolacija

Vučić potvrdio: Prvi slučaj koronavirusa u srpskim sredinama na Kosovu

Gračanica: Pacijentkinja zaražena koronavirusom u dobrom stanju, 20 osoba u samoizolacijiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.