Nema novih slučajeva na Severu pozitivnih na koronavirus, i dalje ukupno 33

Spirić i Antonijević
Foto: KoSSev

Mirna noć je bila za epidemiologe na Severu. Od 25 testiranih građana, nijedan nije pozitivan, upravo je saopštio epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, Aleksandar Antonijević.

Od kada je ovaj Zavod započeo sa slanjem uzoraka za testiranje na koronavirus, prvo na Torlak, a potom i u Kraljevo na Institut za veterinu – 12. marta, pa zaključno sa jučerašnjim danom, testirano je ukupno 210 osoba, a danas još 30 novih.

I dalje je, dakle, 33 pozitivnih na koronavirus u sredinama sa većinski srpskim stanovništvom, od čega je samo jedan sa juga.

U Kosovskoj Mitrovici je ukupno 18 inficiranih, od kojih je 14 muškaraca i četiri žene. U Zvečanu ukupno 9, od kojih petorica muškaraca i četiri žene, u Leposaviću ukupno dvojica muškarca i jedna žena, sa jednim letalnim ishodom.

Juče su po prvi put potvrđene i prve infekcije u Zubinom Potoku – dvojica muškaraca. 

Ključna saradnja sa Kriznim štabom u obezbeđivanju zdravstvene opreme

Antonijević je, odgovarajući na pitanje našeg portala o tome ima li dovoljno zaštitne opreme za zdravstvene radnike, te da li su u obavezi da je nose u svim sektorima, kazao je da problema ima, ali da je sa druge strane, Krizni štab pritekao u pomoć, i ta saradnja daje rezultate.

„Ne znam da li bismo mogli da sprovodomo išta od toga, bilo bi upitno (da nije Kriznog štaba) Imamo odličnu saradnju. Uigrali smo se, sve to funkcioniše, rad laboratorije nije nikada bio doveden u pitanje, kao što vidite uzimamo uzorke i šaljemo materijal“, kazao je Antonijević.

Kaže i da veliki broj problema rešavaju u hodu, te da se snalaze na razne načine“.

Na pitanje našeg portala koji kriterijumi se primenjuju kada se vrši trijaža pacijenata za slanje u Niš, odnosno Beograd, Antonijević navodi:

„Slanje se vrši u zavisnosti od toga gde u tom trenutku ima više mesta, a ne od toga u kakvog su zdravstvenog stanja“.

Jedan od pacijenata koji je kao prvi smešten na KBC „Niš“, kako je Antonijević rekao, njegov kolega, u dobrom je stanju, a biće otpušten najverovatnije danas ili ovih dana.

Sa druge strane, u međuvremenu su pojedini pacijenti sa Infektivnog odeljenja na KBC Kosovska Mitrovica premešteni u Studentski dom zbog toga što se njihovo stanje poboljšalo.

Antonijević dodaje da još uvek nije zaživeo masovno testiranje u punom kapacitetu, ali i dodaje da su već odrađene pojedine pripreme, te da će javno saopštiti kada se počne sa primenom ovakvog načina testiranja.

Spirić: „Ne smemo da se opuštamo“

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić, kazao je da je trenutna situacija pod kontrolom, ali i da „ne smemo da se opuštamo“.

Dodao je, da građani nisu u potpunosti shvatili ozbiljnost situacije, kao i da je zabeleženo veće kretanje po gradu i na relaciji Kosovska Mitrovica – Zvečan, „što je naravno nedopustivo“.

Podsetio je da je i dalje na snazi mera karantina i zabrana kretanja između opština Kosovska Mitrovica i Zvečan.

Spirić je ponovio da je neophodna disciplina i pridržavanje svih propisanih mera te je zamolio građane da ostanu kod kuće.

„Imaće vremena i za šetnju i za druženje, dajte da ovo vreme iskoristimo unutar porodice“, poručio je Spirić.

Podseća da je sinoć postavljen kontejner ispred infektivnog odeljenja KBC „Kosovska Mitrovica“ gde će svi građani koji posumnjaju da su inficirani ovim virusom moći da se testiraju, te da će od sutra biti funkcionalan.

Nakon prošlonedeljnog dolaska stručnjaka iz Beograda, Spirić je najavio da u KBC Kosovska Mitrovica danas dolaze po jedan epidemiolog i infektolog sa prištinskog Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, kako bi pomogli zdravstvenom osoblju u borbi protiv pandemije.

Građani koji imaju problem sa nabavkom lekova na recept da se jave volonterima

Na pitanje šta da rade građani koji lekove podižu u Raški a preko lekarskog recepta, a koji zbog novonastale situacije nisu više u mogućnosti tamo da odu, Spirić je kazao da je potrebno da se jave kriznim štabovima.

„Sve što građane zanima uputite ih naravno na na naše kol centre i rešavamo u potpunosti“.

Kaže da su u toku današnjeg dana obezbeđeni za osobe sa invaliditetom slušni aparati, insulin i ostali lekovi, te da se aktivnosti obavljaju u koordinaciji sa Kancelarije za KiM „bez čije pomoći Privremeni organ ne bi mogao da funkcioniše“.

Podsetio je da su volonteri spremni da pomognu svima onima koji nisu u mogućnosti da na drugi način nabave namirnice, lekove, da se obrate kriznom štabu preko kol centra na brojeve 028/421-140 i 028/421-141.

Spirić: Građani u obavezi da odrade tehnički pregled

S obzirom na to da su nam se građani žalili da na Severu Kosova nema ovlašćenih servisa koji mogu da izdaju registarske nalepnice i time produže registraciju svojih vozila upitali smo Spirića da li je neki servis ovlašćen u Kosovskoj Mitrovici da produži registraciju na KM tablice tokom vanredno stanja?

„Propisano je pravilo, dakle isključivo šta je najneophodnije u ovom momentu jeste da se odradi tehnički pregled, a registracija biće odložena. Postoji i takva uredba iz ministarstva i Vlade. Ali je svakako u obavezi da se odradi tehnički pregled i on može da se vrši – u Zvečanu ima veći broj agencija koje rade tehnički pregled i AMSS u Kosovskoj Mitrovici.

Podsetimo, AMSS saopštio je 26. marat da su svi vozači kojima ističe registracija u obavezi da istu produže i pored toga što je na snazi vanredno stanje, te da AMSS raspolaže tehničkim pregledima koji su ovlašćeni da izdaju registracione nalepnice, te će se registracija, kako putničkih, tako i teretnih vozila obavljati uobičajenom procedurom.

„Neophodno je samo da vozilo bude tehnički ispravno i na licu mesta moći će da se izda registraciona nalepnica“, poručeno je tada iz AMSS.

Kosovska Mitrovica (severni deo grada) i Zvečan, su u karantinu od petka u 18 časova, prema odluci kriznih štabova dve opštine, a kako je potvrđeno u Prištini, uključujući i ministra zdravlja Arbena Vitiu, odluka je doneta u „punoj koordinaciji“ Prištine sa lokalnim rukovodstvima na Severu, i ta koordinacija se nastavlja. 

Od juče je obustavljeno kretanje između opština Severna Mitrovica i Zvečan, a u skladu sa odlukom o karantinu – kriznih štabova Mitrovice i Zvečana.

Povezani članci:

Novih 6 inficiranih koronavirusom na Severu, prve infekcije u Z. Potoku, ukupno 33

Četiri novoinficirana koronavirusom u srpskim sredinama, ukupno 27

Krizni štab KM: Pet novih slučajeva koronavirusa u srpskim sredinama, ukupno 23

Krizni štab KM: Potvrđeno 11 slučajeva virusa korona; u Zvečanu 4

Đurić: Stigli stručnjaci sa Batuta na KiM

Elek: Ukupno 12 pozitivnih na virus korona u severnim opštinama

Đurić: Lekar iz KBC Kosovska Mitrovica pozitivan na koronavirus

COVID -19 potvrđen kod još jedne osobe danas u Kosovskoj Mitrovici

Još jedna osoba zaražena virusom korona na Severu Kosova, stižu epidemiolozi

Još šest uzoraka poslato za Torlak iz Kosovske Mitrovice

KBC KM: Istražujemo sve kontakte, nema mesta panici, oko 100 osoba u izolaciji

Dvoje pozitivno na koronavirus u K. Mitrovici i Leposaviću

Đurić: Osoba sa KiM zaražena virusom korona smeštena u KC Niš, porodici naložena samoizolacija

Vučić potvrdio: Prvi slučaj koronavirusa u srpskim sredinama na Kosovu

Gračanica: Pacijentkinja zaražena koronavirusom u dobrom stanju, 20 osoba u samoizolacijiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.