Krizni štab KM: Pet novih slučajeva koronavirusa u srpskim sredinama, ukupno 23

Još pet osoba inficirano je koronavirusom u sredinama većinski nastanjenim srpskim stanovništvom na KiM-u, potvrđeno je danas na konferenciji za štampu kriznog štaba u Kosovskoj Mitrovici. Od ukupnog broja zaraženih tri osobe su iz Kosovske Mitrovice, a dve iz Zvečana. Svi oboleli su u stabilnom stanju, a prvih 13 pacijenata sa lakšim simptomima biće smešteno danas u Studentskom centru, preuređenim za smeštaj onih sa lakšom kliničkom slikom.

„Broj novozaraženih u opštinama sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji je sledeći – u Kosovskoj Mitrovici je tri pozitivih na virus korona, tako da je broj ukupno zaraženih u ovom gradu 14, dok su u Zvečanu novozaražene dve osobe, i ukupan broj zaraženih u ovoj opštini je 6. U Leposaviću je broj zaraženih dva (2), od kojih je jedna osoba preminula“, potvrdio je Miloš Mirković, direktor Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici.

Podsetio je na to da je na centralnom Kosovu zaražena samo jedna osoba, te dodao da je ukupan broj trenutno zaraženih u srpskim sredinama na KiM 22.

Tri pacijenta se nalaze u KBC Niš, jedan u Beogradu, dok se ostali nalaze u Kosovskoj Mitrovici ili u samoizolaciji, i u stabilnom su stanju, dodao je.

Mirković poručuje da se očekuju rezultati za nove uzorke koji su jutros upućeni na Veterinarski institut u Kraljevu.

Dodaje da je od početka pandemije do sada uzorkovano 256 osoba u srpskim sredinama, u ovaj broj ulaze osobe koje su testirane u Prištini, tačnije radnici i zatvorenici u Pritvorskoj jedinici u Severnoj Mitrovici.

On je pozvao sve one koji posumnjaju na simptome koronavirusa da se jave dežurnim epidemiolozima, a čiji su kontakti dostupni na sajtu Zavoda za javno zdravlje i Kriznog štaba.

Potvrdio je i da je u toku anketiranje osoba zaraženih koronavirusom kako bi se utvrdilo sa kim su sve one bile u kontaktu.

Objavljeni spiskovi osoba sa Severa koje se nalaze u izolaciji, Krizni štab osudio

Juče su se na društvenim mrežama ali i preko aplikacija za dopisivanje na mobilnim telefonima pojavili spiskovi sa licima na teritoriji severnog Kosova koji se nalaze u izolaciji, sa ličnim podacima, uključujući i njihove brojeve mobilnih telefona, kao i to koliko dana su obavezni da provedu u samoizolaciji. Isti spiskovi su potom osvanuli i u pojedinim kosovskim medijima.

Oštro osuđujući objavljivanje ličnih i zdravstvenih podataka, direktor Higijenskog zavoda je naveo da je ova institucija, kako je rekao, doživela pravi linč zbog toga, snažno se ogradivši da su spiskovi mogli da procure uz Higijenskog zavoda.

Kako je objasnio, oni su u obavezi da te spiskove dostave Kosovskoj policiji za šta nije mogao da preuzme dalju odgovornost o bezbednosti podataka.

Predsednici privremenih organa Zvečana i Kosovske Mitrovice Ivan Todosijević i Aleksandar Spirić su snažno osudili objavljivanje ovih podataka, ali i svaku vrstu kršenja prava na privatnost inficiranih koronavirusom, naglasivši da je solidarnost sada preko potrebna, te da svako od nas može da bude inficiran istim virusom.

„Ono što je najvažnije u ovom trenutku je to da budemo solidarni i da je bolest svačija. Ne zaboravimo da ovo što se upravo radi, pogotovu u srpskim sredinama na Severu, šerovanje zvaničnih dokumenata, biće najstrožije kažnjeno. Molim sve građane da sa ne igraju ovim stvarima. Objava i šerovanje zvaničnih dokumenata na društvene mreže biće strogo kažnjeno i za to je propisana mera do tri godine zatvora. Dakle, ljudi, uozbiljite se. Pravo na lične podatke mora da ostane tajno i svaki pojedinac ima pravo i sam zakon to nalaže, da sam kaže i da upozori okolinu na to“, kazao je Spirić.

Osobe sa blažim simptomima biće smeštene u Studentskom centru

Na predlog epidemiologa koji su nedavno posetili Sever Kosova, pacijenti sa blagim simptomima COVID – 19 biće smešteni u Studenskom domu, saopštili su iz Kriznog štaba Kosovske Mitrovice.

„Tokom današnjeg dana biće smešteno 13 lica, a kada su u pitanju doktori i struka oni su maksimalno uključeni, pre svega timovi Doma zdravlja i oni će vršiti trijažu i nadzor. A upravo u ovim momentima se vrši smeštaj tih lica“, kazao je predsednik PO Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić.

Sa druge strane, lica sa težom kliničkom slikom smeštaju se na Infektivno odeljenje u KC „Niš“ i Beograd.

Podsetio je na to da u Zavodu za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici rade na anketiranju i evidentiranju svih lica koji su bili u neposrednom kontaktu sa zaraženima, te da se njihovo stanje prati i da se poštuju propisane mere, kao što je izolacija od 28 dana.

Ponavlja da Krizni štab čini sve da se stvore najbolji mogući uslovi za brzi opravak ovih osoba.

Od nas zavisi da li ćemo pobediti u ovoj borbi 

Iz Kriznog štaba apeluju na građane da se situacija sa COVID-19 ozbiljno shvati, s obzirom na to da je Kosovska Mitrovica malo mesto i gusto naseljeno.

„Moramo da zaustavimo život dve – tri nedelje kako bi mogli da prevaziđemo ovu krizu sa kojom se suočava čitav svet“, kazao je predsednik PO Zvečan, Ivan Todosijević.

Podsetio je na novu meru a to je da prodavnice neće raditi do ponedeljka u 06:00 časova i da se nada da su se građani organizovali na najbolji mogući način.

„Nema mesta panici, ali ozbiljnosti i jedini spas za sve da ostanemo u kući“, kazao je sa druge strane Spirić.

Na pitanje KoSSeva da li mera Kriznog štaba da se rad prodavnica subotom ograniči do 13:00, a s obzirom na jutrašnju sliku sa ulica Kosovske Mitrovice na kojima su bile velike gužve i redovi ispred prodavnica – može da bude kontraproduktivna, Todosijević je podsetio su na to da je i propisana mera držanje distance od najmanje dva metra, uzdržavanje od nepotrebnog grupnog izlaska, te da je propisano da najviše dve osobe mogu da budu u grupi.

Spirić je dodao da sada sve zavisi od samih građana i njihove discipline, te da može da dođe i do dalje restrikcije mera, pomenuviši i apsolutnu obustavu kretanja kao mogućnost, ukoliko građani ne budu bili disciplinovani.

Todosijević je istakao kao pozitivni primer način na koji je Vuhan – grad u Kini u kojem se i pojavio virus, pobedio koronu.

„Od nas zavisi da li ćemo pobediti u ovoj borbi ili će ova borba da bude izgubljena. Još jednom apel i molba, ostanimo svi kod svojih kuća“, poručio je Todosijević.

Na pitanje da li je mera o karantinu doneta u skladu sa odlukom iz Beograda, ili je postojala koodinacija sa kosovskim institucijama, odnosno Prištinom, odgovor je bio: „Ovo nije političko pitanje, radi se o zdravlju“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.