Đurić: Lekar iz KBC Kosovska Mitrovica pozitivan na koronavirus

Marko Đurić
Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Ukupno šest osoba zaraženo je koronavirusom u većinski srpskim sredinama na Kosovu, a među novoobolelima je i jedan lekar KBC Kosovska Mitrovica, potvrdio je direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić.

„Situacija u srpskim sredinama na KiM, posebno na Severu, ubrzano se pogoršava. Među danas potvrđenim obolelima je jedan lekar KBC Kosovska Mitrovica. Svo osoblje koje je bilo u kontaktu sa obolelim danas se testira“, saopštio je Đurić.

Dodaje i da je 11 osoba u Zvečanu u samoizolaciji.

Đurić tvrdi da su na Severu Kosova ipak potvrđena tri nova slučaja, čime je ukupan broj zaraženih u srpskim sredinama šest.

Epidemiolog KBC Kosovska Mitrovica, dr Aleksandar Antonijević, potom je ponovo potvrdio za KoSSev da je rezultat za obolelog zdravstvenog radnika u KBC Kosovska Mitrovica stigao jutros, a da je poslat za Torlak u petak.

Ranije danas, epidemiolog nije mogao da potvrdi saznanja KoSSeva da se radi o zdravstvenom radniku.

Antonijević ujedno navodi da ostali rezultati uzoroka koji su prethodno poslati za Torlak još uvek nisu stigli, te da su iz ovog instituta za sad potvrđena samo četiri slučaja koronavirusa – tri sa Severa Kosova i jedan iz okoline Gračanice.

On je podsetio i da je danas u Prištini potvrđen nalaz kod zatvorskog medicinskog tehničara u Kosovskoj Mitrovici, a da je sedam drugih radnika zatvora prijavilo slične simptome  kao i neki članovi njihovih porodica.
⠀⠀⠀
Potvrdio je i da je danas u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici boravila ekipa iz Prištine koja je nad svim zaposlenim licima, kao i svim zatvorenicima, sprovela testiranje.

Od jutros se uzorci sa Severa na COVID-19 testiraju i u Prištini, preciznije, u pritvorskoj jedinici koja na Severu funkcioniše u okviru kosovskog sistema.

U međuvremenu i kosovski institut za javno zdravlje potvrdio je večeras da je dvoje pozitivno na COVID-19 sa Severa.

U izveštaju direktora Kancelarije za KiM se navodi i da su u toku pripreme sportskih sala za koje je juče na republičkom štabu definisano da treba da budu bolnice za lakše pacijente.
⠀⠀⠀
Na području Kosovske Kamenice i Udruženje “Jefimija“ počelo je sa šivenjem zaštitnih maski, dok u Štrpcu postoji problem sa snabdevanjem lekovima, i radi se na prebacivanju jednog kontigenta.

U većinski albanskim sredinama potvrđeno je ukupno 108 obolelih, a na virus su pozitivne i 3 medicinske sestre koje rade na Klinici za infektivne bolesti u Prištini, dodaje se u izveštaju.

Pročitajte još:

COVID -19 potvrđen kod još jedne osobe danas u Kosovskoj Mitrovici

Još jedna osoba zaražena virusom korona na Severu Kosova, stižu epidemiolozi

Još šest uzoraka poslato za Torlak iz Kosovske Mitrovice

KBC KM: Istražujemo sve kontakte, nema mesta panici, oko 100 osoba u izolaciji

Dvoje pozitivno na koronavirus u K. Mitrovici i Leposaviću

Đurić: Osoba sa KiM zaražena virusom korona smeštena u KC Niš, porodici naložena samoizolacija

Vučić potvrdio: Prvi slučaj koronavirusa u srpskim sredinama na Kosovu

Gračanica: Pacijentkinja zaražena koronavirusom u dobrom stanju, 20 osoba u samoizolacijiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.