11 novoinficiranih, 4 izlečeno, majka i beba stabilne i prebačene u BG, zdravstveni sistem potpuno stabilan

Registrovano je 11 novih slučajeva koronavirusa na Severu Kosova, čime je ukupan broj potvrđenih slučajeva COVID-19 u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji porastao na 69 (od kojih su dve osobe preminule), saopštio je epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, Aleksandar Antonijević. Povećan broj inficiranih je rezultat povećanog broja testiranja i praćenja kontakata, a oboleli su u stabilnom stanju. Stanje u zdravstvu na Severu je potpuno stabilno, potvrdio je v.d. zamenika v.d. direktora KBC u Kosovskoj Mitrovici dr Zlatan Elek, koji je odgovarajući na pitanja dao detalje o radu više zdravstvenih službi u gradu.

Novi slučajevi inficiranja zabeleženi su: U Zubinom Potoku 4, u Zvečanu 3, i po dva u Kosovskoj Mitrovici i u Leposaviću.

Do sada je ukupno potvrđeno 29 slučajeva inficiranja u Kosovskoj Mitrovici (jedno lice je preminulo), u Zvečanu ukupno 18, u Zubinom Potoku 13 i u Leposaviću 8 (od kojih je jedna osoba preminula), i jedan slučaj u Gračanici.

Trideset tri (33) pozitivna pacijenta smešteno je u Studentskom centru u Kosovskoj Mitrovici, a 18 pacijenata je hospitalizovano u KBC Kosovska Mitrovica. U KBC Kragujevac je 4, u KC Niš isto  4, jedna osoba je u KC Srbije,  jedna na Sajmu. Dve osobe nalaze se u KBC „Dragiša Mišović“ u Beogradu.

„Svi pacijenti su u stabilnom zdravstvenom stanju. Nisu životno ugroženi i već u toku današnjeg dana razmišljamo da određeni broj pacijenata sa infektivnog odeljenja prebacimo u karantin – u studentskom domu, gde nam se nalazi privremena bolnica i tu su pacijenti bez simptoma. Sam prebačaj sa infektivnog odeljenja znači da su oni u odličnom stanju. Samo se čeka momenat za njihovo retestiranje u dva navrata. Ukupno je četiri izlečenih pacijenata, što je uspeh i sve pacijente koje puštamo, oni su opet u dvonedeljnoj samoizolaciji posle dva uzastopna retestiranja“, saopštio je dobre vesti dr Elek. 

Do sada je uzorkovano 544, a pozitivno na ovaj virus je ukupno 69. Povećan broj pozitivnih na ovaj virus je rezutat toga jer je povećan i broj testiranja, dodao je epidemiolog Aleksandar Antonijević.

Majka i 15- dnevna beba prebačene u Beograd
Među inficiranima je i majka i njena novorođena beba, stara 15 dana. Prebačene su u stabilnom stanju u Beograd.
„One su potpuno stabilnog zdravstvenog stanja. Prebačene su u Beograd, i ovde su bile stabilnog zdravstvenog stanja, ali prema instrukcijama Vlade R. Srbije i Kriznog štaba Srbije, referentna ustanova za njihovo lečenje je Dragiša Mišović“, potvrdio je v.d. zamenika v.d. direktora KBC „Kosovska Mitrovica“ dr Zlatan Elek.
Naglasio je da je majka imala normalan porođaj, te da se iz spoljne sredine vratila po otpuštanju iz bolnice sa simptomima COVID-19.
„Porodila se bez ikakvih simptoma, napustila bolnicu posle tri dana, to je bilo 3. aprila, a onda se javila sa simptomima 14. i 15. aprila“, kazao je. 
Elek navodi, sa druge strane, da u ovom trenutku nema nijedne osobe koja je pozitivna na COVID – 19, kao nijedne druge bebe inficirane.

 

Zdravstveni sistem u srpskim sredinama na KiM – stabilan

Na pitanje našeg portala jesu li trudnice, porodilje i bebe na odeljenju ginekologije KBC KM bezbedne i kakva je situacija, Elek je odgovorio potvrdno.

„U ovom momentu potpuno je stabilno stanje na odeljenju ginekologije, potpuno stabilno stanje je u celom KBC. Sva odeljenja potpuno izvode 24-časovni kontinuirani rad, radnici su rasterećeni upravo po preporukama našeg zavoda za javno zdravlje, tako da imamo dovoljan broj radnika, dovoljne kapacitete, i na odeljenju ginekologije i ostalim odeljenjima, hirurgije, na grudnom…dok na odeljenju pedijatrije postoje zasebne jedinice za COVID pozitivne, gde postoji naše osoblje koje je adekvatno zaštićeno i kao takvo ulazi u kontakt sa osobama koje su pozitivne“.

Broj inficiranih zdravstvenih radnika u srpskim sredinama na KiM, svakako je daleko manji od broja inficiranih radnika u zdravstvenim ustanovama u centralnoj Srbiji, potvrdio je v.d. mitrovičkog KBC, dr Zlatan Elek.

„Na početku smo 4. nedelje, kasnimo dve nedelje, što ne znači da smo u hendikepu. Mere su kod nas preduzete mnogo ranije nego što su preduzete u Srbiji. Situacija je ozbiljna trenutno, ali stabilna. Apelujemo na građane da se strogo pridržavaju mera koje napominjemo svaki dan, a to je da ostanu u domovima, da drže socijalnu distancu i kod pojave prvih simptoma da se jave lekarima u nadležnim domovima zdravlja zato što svi domovi zdravlja na Severu Kosova imaju svoje COVID jedinice“.
Hitna pomoć u Domu zdravlja radi potpuno normalno, neki od radnika preventivno u dvonedeljnoj izolaciji

Na naše pitanje, kakva je situacija u Domu zdravlja u Kosovskoj Mitrovici, i da li je tačno da je 8 inficiranih zdravstvenih radnika u ovoj ustanovi koronavirusom, Elek je kazao da se radi o osobama iz kontakata, te da je situacija u Hitnoj pomoći, „potpuno normalna“

„Normalno je da lekari koji su na prvoj liniji fronta imaju određene simptome. U ovom trenutku, pretpostavljam da aludirate na hitnu pomoć, potpuno je normalna situacija u Domu zdravlja. Imamo određeni broj obolelih, kao i u svim ustanovama, ali je taj procenat mnogo manji i služba funkcioniše potpuno stabilno, kao i do sada što je radio“.

Objasnio je da su svi zdravstveni radnici koji su bili u kontaktu sa inficiranim osobama u ovoj službi, po preporukama Zavoda za javno zdravlje, nalaze se u dvonedeljnoj izolaciji

Interno odeljenje – nijedan lekar ni pacijent nije pozitivan na virus

Na pitanje o nezvaničnim informacijama u vezi sa navodnim mogućem prisustvom virusa korona na internom odeljenju, Elek je kategorično odgovorio negativno:

„U ovom momentu nemamo nijednog ‘pozitivnog’ lekara na virus. To je prva stvar. Interno odeljenje normalno funkcioniše, niti na internom odeljenju imamo bilo koga od pacijenata obolelog od korona virusa“.

Objasnio je da na grudnom odeljenju postoji odeljenje za trijažu, a po preporukama Instituta „Batut“, gde se leče „nejasni slučajevi“.

Svi jasno definisani slučajevi leče se na infektivnom odeljenju i na odeljenju fizijatrije koje je ustupljeno za te potrebe.

„Za sada postoje apsolutno dovoljan broj i lekara i kapaciteta i lekova za lečenje obolelih. Mi smo jedna od retkih bolnica u Srbiji koja daje lek hlorokin za lečenje obolelih od COVID – 19. Zahvaljujući našem ministarstvu zdravlja, Kriznom štabu Vlade RS, Kancelariji za KiM i Kriznom štabu ovde na Severu Kosova, mi smo vrlo korektno snabdeveni i što se tiče zaštitnog materijala i sve mere preduzimamo po preporukama SZO“.

I Antonijević i Elek su se složili da su testiranja na ovaj virus počela na vreme.

Pročitajte još:

Đurić: Četvoro novoinficiranih koronavirusom u srpskim sredinama, jedna osoba izlečena

Đurić: U Zubinom Potoku jedan novoinficirani

Đurić: Novoinficiranih 4 u opštinama na Severu, još jedna žrtva koronavirusa

Đurić: Druga žrtva virusa korona na Severu Kosova

Đurić: Dva nova slučaja virusa korona u Kosovskoj Mitrovici, ukupno 40 u srpskim sredinama na KiM

Tri nova slučaja koronavirusa na Severu Kosova

Nema novih slučajeva na Severu pozitivnih na koronavirus, i dalje ukupno 33

Novih 6 inficiranih koronavirusom na Severu, prve infekcije u Z. Potoku, ukupno 33

Četiri novoinficirana koronavirusom u srpskim sredinama, ukupno 27

Krizni štab KM: Pet novih slučajeva koronavirusa u srpskim sredinama, ukupno 23

Krizni štab KM: Potvrđeno 11 slučajeva virusa korona; u Zvečanu 4

Đurić: Stigli stručnjaci sa Batuta na KiM

Elek: Ukupno 12 pozitivnih na virus korona u severnim opštinama

Đurić: Lekar iz KBC Kosovska Mitrovica pozitivan na koronavirus

COVID -19 potvrđen kod još jedne osobe danas u Kosovskoj Mitrovici

Još jedna osoba zaražena virusom korona na Severu Kosova, stižu epidemiolozi

Još šest uzoraka poslato za Torlak iz Kosovske Mitrovice

KBC KM: Istražujemo sve kontakte, nema mesta panici, oko 100 osoba u izolaciji

Dvoje pozitivno na koronavirus u K. Mitrovici i Leposaviću

Đurić: Osoba sa KiM zaražena virusom korona smeštena u KC Niš, porodici naložena samoizolacija

Vučić potvrdio: Prvi slučaj koronavirusa u srpskim sredinama na Kosovu

Gračanica: Pacijentkinja zaražena koronavirusom u dobrom stanju, 20 osoba u samoizolacijiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.