Gračanica: Pacijentkinja zaražena koronavirusom u dobrom stanju, 20 osoba u samoizolaciji

KONFERENCIJA ZA NOVINARE KLINIČKO-BOLNIČKOG CENTRA GRAČANICA I OPŠTINE GRAČANICA 28.03.2020

Nadležni u Opštini Gračanica i predstavnici Kliničko-bolničkog centra u Gračanici održali su konferenciju za štampu na kojoj su govorili o stanju pacijentkinje iz Dobrotina koja je pozitivna na korona virus.

Posted by RTK2 on Saturday, March 28, 2020

Prva osoba zaražena koronavirusom iz većinski srpskih sredina na Kosovu koja se trenutno nalazi u KC Niš nije na respiratorima i ne nalazi se u teškom stanju, potvrdio je na današnjoj konferenciji za štampu u Gračanici direktor Kliničko bolničkog centra Priština, Bratislav Lazić. Za oko dvadeset osoba koje su imale kontakt sa zaraženom osobom, uključujući 13 medicinskih radnika određena je mera samoizolacije i oni su takođe u dobrom zdravstvenom stanju, potvrđeno je.

„Svi koji su bili u kontaktu sa pacijentkinjom, uključujući i članove porodice pacijentkinje preventivno su odmah istog dana, ne čekajući rezultate, stavljeni u kućnu izolaciju“, poručio je Lazić.

Navodi da je sledeći korak utvrđivanje svih kontakata koje je pacijentkinja ostvarila u regionu, da su već neki kontakti otkriveni, te da je njima takođe određena mera kućne izolacije.

Dodao je da će svi oni koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom biti testirani na koronavirus, kako bi se otklonila sumnja.

Sa druge strane, navodi da zaražena osoba, ali i njena porodica, nisu davali „adekvatne informacije o svojim kretanjima, negirali su da su dolazili iz nekih regiona naše zemlje. Što je naravno moglo da oteža celokupni angažman i donošenje daljih odluka“.

Građanima je poručio da ne kriju ovakve informacije, te da ukoliko primete da je neko nov došao u njihovo mesto, da to i prijave.

Dr Boban Stolić, infektolog, potvrdio je da je KBC u Gračanici u stalnom kontaktu sa svim osobama, ali i medicinskim osobljem koje je stavljeno u kućnu izolaciju, te da su svi u dobrom zdravstvenom stanju.

Poručio je da će KBC u Gračanici dobiti infektivno odeljenje gde će moći da se smesti mnogo veći broj stanovnika ukoliko bude bilo potrebe za tim.

Danas je ujedno potvđeno da u Gračanici ima dovoljan broj testova za koronavirus ali i da će gračaničkom KBC-u ubrzo biti dostavljeno još testova kako bi se, kada bude bila usvojena, primenila procedura masovnog testiranja.

KBC Priština u Gračanici raspolaže sa dva respiratora od kojih se jedan koristi za svakodnevnu upotrebu, a dok će se drugi koristi ukoliko bude došlo do „hitnog stanja“ za obezbeđivanje potpore za transport pacijenta u regionalni korona centar.

Gradonačelnik Gračanice, Srđan Popović, na današnjoj konferenciji za štampu poručio da je opština u stalnom kontaktu sa Kosovskom policijom koja ih obaveštava o sprovođenju mera usvojenih u borbi protiv koronavirusa, te da nije bilo nekih većih problema – „ljudi ostaju u svojim kućama i uglavnom poštuju sve što im se kaže“, dodao je.

Sa druge strane, poručio je da je lično zahtevao od komandira u opštini Gračanica da pooštri sprovođenje mera protiv korona virusa, kako bi se sprečilo njegovo širenje.

Pozvao je građane da ostanu u svojim kućama, ali i dodao da sve veći broj volontera obilazi one kojima je pomoć potrebna.

Rekao je da je opština obezbedila pet tona brašna preko kompanije „ELKOS“, ali i da se trudi da obezbedi sve neophodno namirnice.

Trgovcima koji podižu cene poručio je da će biti kažnjeni, a građanima da su prodavnice dobro snabdevene, te da „neće biti gladnih“.

Saopštio je da je proces dezinfekcije javnih ustanova, objekata u toku.

Pročitajte još:

Podsetimo, sinoć je potvrđen prvi slučaj koronavirusa u većinski srpskim sredinama na Kosovu. Kako je potvrdio predsednik Srbije, a potom i direktor Kancelarije za KiM, u pitanju je 62-godišnja žena iz okoline Lipljana koja je 24. marta primljena u izolacionu sobu KBC Priština u Gračanici, a odakle je transportovana u KC Niš.

Đurić: Osoba sa KiM zaražena virusom korona smeštena u KC Niš, porodici naložena samoizolacija

Vučić potvrdio: Prvi slučaj koronavirusa u srpskim sredinama na KosovuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.