Još šest uzoraka poslato za Torlak iz Kosovske Mitrovice

epidemiolog Aleksandar Antonijević
FOTO: KoSSev

Uzorci šest osoba za koje se sumnja da su zaražene koronavirusom, od kojih su tri prisustvovale masovnom događaju održanom u opštini Zvečan gde se, kako se sumnja, prethodno zarazila osoba sa Severa Kosova, poslati su danas iz mitrovičkog KBC-a za Torlak. Rezultati za četiri osobe testirane prošle nedelje još uvek nisu stigli, potvrdio je za KoSSev epidemiolog Aleksandar Antonijević.

Danas je u KBC Kosovska Mitrovica šest osoba testirano na koronavirus, a oni se dovode u vezu sa prvim osobama zaraženim koronavirusom na Severu Kosova.

„Juče smo vršili istraživanja, prikupljali podatke, danas smo uzorkovali šest tih uzoraka, uglavnom su svi iz Mitrovice“.

Od ukupnog broja tri osobe su prisustvovale događaju na kom je, kako se sumnja i zaražena osoba iz Kosovske Mitrovice. Dve osobe smeštene su na infektivnom odeljenju KBC-a, a ostali su u kućnoj izolaciji.

Antonijević podseća da je događaju u Zvečanu prisustvovala osoba iz Kragujevca, koja je takođe zaražena koronavirusom.

Direktor zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici, Milan Ivanović, prethodno je za javni servis Srbije ocenio  da se širenje koronavirusa na Severu Kosova može dovesti u vezu sa nepoštovanjem mera zabrane javnog okupljanja.

Kako je rekao, na jednom venčanju je bilo oko 300 zvanica, pa se očekuje da će broj zaraženih sa sadašnja tri, koliko ima ukupno u većinski srpskim sredinama na Kosovu, biti povećan.

Trenutno se vrši prikupljanje svih podataka o osobama koje su bile u kontaktu sa zaraženima, i ovaj proces se, kako navodi Antonijević privodi kraju.

Antonijević dodaje da se tokom jučerašnjeg dana čuo sa osobom zaraženom koronavirusom iz Leposavića u dva navrata, te da mu je on potvrdio da su oba pacijenta sa Severa Kosova u dobrom stanju. Nije mogao da potvrdi da li su na respiratorima ili ne.

Rezultati za četiri osobe testirane prošle nedelje još uvek nisu stigli, dodao je. Pretpostavlja da se na rezultate ovoliko čeka iz proceduralnih razloga i velikog broja testiranja širom Srbije.

Podsetimo, KBC Kosovska Mitrovica juče je saopštio da su zabeležena prva dva slučaja koronavirusa na Severu Kosova.

Dve osobe koje su pozitivne na COVID – 19 i koje se sada nalaze u KBC Niš, prethodno su bile na lečenju u KBC Kosovska Mitrovica. U pitanju je 43-godišnji pacijent koji je bio smešten na infektivnom odeljenju, iz Kosovske Mitrovice, a drugi je 48-godišnjak, inače bubrežni bolesnik, iz opštine Leposavić, koji je na dijalizi već godinu dana u Kosovskoj Mitrovici.

Pacijent koji je ležao na infektivnom odeljenju imao je obostranu upalu pluća, zbog čega je i bio inicijalno hospitalizovan. Drugi pacijent koji je dolazio tri puta nedeljno na dijalizu, pored prateće bolesti, koje su uključivale i povišeni krvni pritisak, kao i anemiju, imao je i jednostranu upalu pluća, potvrđeno je na jučerašnjoj konferenciji za štampu u mitrovičkom KBC.

KBC KM: Istražujemo sve kontakte, nema mesta panici, oko 100 osoba u izolaciji

Prvi slučaj koronavirusa u većinski srpskim sredinama na Kosovu zabeležen je pre tri dana u jednom selu u blizini Gračanice. U pitanju je 62-godišnja žena koja je takođe smeštena u KC Niš. Više o tome čitajte u:

Gračanica: Pacijentkinja zaražena koronavirusom u dobrom stanju, 20 osoba u samoizolacijiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.