Vučić: „Albanci podigli borbenu gotovost“, preduzeću sve mere da zaštitimo narod; Podignuta borbena gotovost Vojske i MUP-a Srbije

 

Vest je ažurirana

„Posle naoružavanja Albanaca i posle podizanja njihove borbene gotovosti, preduzeću sve mere da zaštitimo naš narod i sačuvamo Srbiju“, poručio je večeras srpski predsednik, Aleksandar Vučić. I dok tvrdi da se sa kosovske strane podiže borbena gotovost i da se Albanci naoružavaju, poruku prenosi preko Instagrama. I za sada izostaje vanredno obraćanje na koje je javnost naviknuta kada je predsednik u pitanju. U vezi sa ovim navodima do sada se nisu oglašavali prištinski zvaničnici. Sa druge strane, u međuvremenu su ministri unutrašnjih poslova i odbrane Srbije saopštili da su naložili podizanje borbene gotovosti MUP-a, odnosno Vojske Srbije, na osnovu naređenja srpskog predsednika.

Aleksandar Vučić obratio se večeras video porukom na Instagramu uz opis „Nema predaje!“.

„Sve dajemo od sebe da sačuvamo mir i stabilnost. Nažalost, nas nisu hteli da slušaju ili ih nije mnogo ni interesovalo da nas čuju“, poručio je.

Podsetio je na to da je patrijarh srpski danas vraćen sa Merdara navodeći da mu je zabranjen ulaz na KiM.

„Nikada se to u istoriji nije dogodilo. I baš ih briga, besmisleno saopštenje, nevažno. Ali će i dalje da govore samo o srpskim barikadama koje su samo znak nezadovoljstva i borbe srpskog naroda da budu svoji na svome i ništa više“, kazao je Vučić.

Srpski predsednik je večeras ujedno obavestio građane da smo „u teškoj situaciji“:

„Ali daćemo sve od sebe i da brinućemo na svaki način kako da sačuvamo mir i stabilnost“, dodaje je srpski predsednik.

Kaže i da će da brine o tome kako da zaštiti Srbe na Kosovu.

„U skladu sa tim, a posle naoružavanja Albanaca i posle podizanja njihove borbene gotovosti, preduzeću sve mere da zaštitimo naš narod i sačuvamo Srbiju“, zaključio je Aleksandar Vučić u video poruci.

U međuvremenu se oglasio ministar unutrašnjih poslova Srbije, Bratislav Gašić, navodeći da je naložio podizanje borbene gotovosti jedinica MUP.

„Shodno naređenju predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske i oružanih snaga Srbije, naložio sam podizanje pune borbene gotovosti svih jedinica MUP-a, Žandarmerije, SAJ i policijske brigade. Koliko odmah da se stave pod komandu načelnika generalštaba i zauzmu položaje predviđene operativnim planom“, rekao je Gašić. 

U međuvremenu je i ministar odbrane Srbije, Miloš Vučević, saopštio da je predsednik Srbije i vrhovni komandant naredio da Vojska Srbije bude u najvišem stepenu borbene gotovosti.

„Predsednik Srbije kao vrhovni komandant je večeras naredio da Vojska Srbije od noćas bude u najvišem stepenu borbene gotovosti odnosno pripravnosti do nivoa upotrebe oružane sile, odnosno oružanog potencijala Vojske Srbije“, rekao je Vučević za Tanjug.

Kako ja naveo, „to nas podiže na najviši nivo do akcije koji sprovodi Vojska Srbije čuvajući teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i štiteći sve građane Srbije i sprečavajuči progrom i teror nad Srbima ma gde žive“.

O navodnom podizanju borbene gotovosti na Kosovu, večeras su pre obraćanja srpskog predsednika nezvanično izveštavali srpski tabloidi.

Novosti večeras pišu da su navodno vlasti u Prištini stavile Kosovske bezbednosne snage u punu borbenu gotovost i da su, kako navodi ovaj medij, spremni da „izvrše udar na sever Kosova i Metohije sa 1500 svojih pripadnika“.

TV Pink, kao i nakon jučeršanje pucnjave u Zubinom Potoku, večeras emituje novu specijalnu emisiju o situaciji na Kosovu, gde se ponovo govori o potencijlnim i mogućim novim sukobima, ali i tome da će Vojska Srbije da „brani Srbe“.

Prištinski zvaničnici se do sada nisu oglašavali u vezi sa navodima srpskih medija i srpskog predsednika.

KoSSev portal se večeras obratio kabinetu KBS-u, kabinetu kosovskog premijera, portparolima kosovske vlade kao i KFOR-u, ali do objavljivanja vesti nakon Vučićevog obraćanja, odgovori nisu stigli.

Sa druge strane, kasno večeras oglasio se bivši ministar spoljnih poslova i lider AKR, Bedžet Pacoli, koji je zamolio Vučiića da „ne provocira“.

„Gospodine predsedniče Vučiću, Albanci nikada neće ugroziti granice ni narod Srbije, kako Vi kažete. Molim vas nemojte da provocirate, neka naši narodi koegzistiraju u miru. U ovom milenijumu treba da bude napretka, suživota i saradnje, a ne rata!“, poručio je Pacoli.

Šefica poslaničke grupe Samoopredeljna, Mimoza Kusari Ljilja, sa druge strane, kazala je za T7 da Srbija „stalno laže o dešavanjima na Severu Kosova“, prenela je kasno večeras Gazeta Express.

Ona je ujedno kazala da osim na Albance, Srbija „vrši veliki pritisak“ i na Srbe koji su „nasilno prinuđeni da idu na barikade“.

Sve informacije o barikadama, odnosno novoj krizi na Kosovu – pronađite u:

17. dan barikada nakon noći medijskih navoda u BG o napadu na Srbe i tvrdnji PR o „Vučićevim igrama“

16. dan barikada na Severu: Katolici proslavljaju Božić, a Kurti najavljuje razgovore o uklanjanju nakon praznika

Barikade 15. dan: ‘Spiskovi za hapšenje’, nepoverenje u Prištinu i Beograd…

Bliže se dve nedelje od postavljanja barikada na Severu

Barikade 13. dan: U podne veliki protest u Rudaru, a kod Banjske punkt

Barikade 12. dan: Pojačana retorika među zvaničnicima rezultirala protestom za sutra

Barikade ušle u 11. dan: Bez naznaka o njihovom uklanjanju

10. dan barikada: Obeležavanje Sv. Nikole u Rudaru, osnovci se vratili u školske klupe

Barikade 9. dan: Ojačane sa barikadom na Malom Zvečanu, ali KFOR-om na Jarinju

Barikade ulaze u drugu nedelju: Situacija i dalje mirna

Sedmi dan na barikadama: Tenzije pojačalo još jedno hapšenje

Barikade ušle i u 6. dan: Prelazi i dalje zatvoreni, građani očekuju rezultate posete dvojice diplomata

Peti dan barikade dočekale pod snegom, Lajčak danas u Beogradu

Srbi i četvrti dan na barikadama, stanje nepromenjeno

Barikade 3. dan: Noć mirna, u školama danas bez nastave, čeka se krizni štab

Barikade 2. dan: EU poziva na uklanjanje, Kurti Čeka KFOR, Beograd o „upadu ROSU“

Barikade na Severu, uhapšen bivši policajac, razmena vatre na GazivodamaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.