Privredna komora SAD: Prepreke slobodnom kretanju roba mogu da ugroze ekonomski rast

Američka komora
Foto; Fejsbuk, American Chamber of Commerce in Kosovo – Oda Ekonomike Amerikane në Kosovë

„Prepreke regionalnoj trgovini ometaju američke poslovne operacije u regionu i čine Kosovo manje atraktivnim za američke i druge strane investitore,“ smatra Američka privredna komora na Kosovu. Komora upozorava Prištinu na negativne efekte uvođenja taksi od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH i sugeriše da Kosovo treba da „ispuni očekivanja kako bi ubrzalo svoj ekonomski razvoj“, preneli su kosovski mediji.

SAD su više puta u prošlosti iznele stav da bi Kosovo trebalo da ukine takse na robu iz Srbije i BiH, međutim, kosovski premijer, svojim izjavama jasno ukazuje na uzajamnu zavisnost „ekonomskog sporazuma“ i „sveobuhvatnog sporazuma između Kosova i Srbije, koji će rezultirati priznanjem Kosova od strane Srbije“, bez obzira na zahteve svog najvećeg saveznika.

Iako su kosovski zvaničnici u prošlosti iznosili mišljenja da odluka o taksama neće uticati na bilateralne odnose između Kosova i SAD-a, ove navode je juče demantovao američki ambasador u Prištini Filip Kosnet.

„Upozoravamo da ne treba pretpostavljati da Kosovo ili bilo koji drugi prijatelj Sjedinjenih Država može da preduzme akcije koje su u suprotnosti sa našim strateškim interesima, a da se ne suoči sa posledicama po naše bilateralne odnose,“ navodi se u saopštenju američkog ambasadora.

Ljimaj: Kosovo ne deluje suprotno interesima SAD-a“.

Sa druge strane, američkog ambasadora sinoć je demantovao zamenik premijera Kosova Fatmir Ljimaj, navodeći da „Kosovo ne deluje suprotno interesima SAD-a“, prenela je Gazeta Express.

„Ono je suvlasnik slobode,“ poručio je Ljimaj, dodavši da je došlo vreme da se utvrdi da li su prestali razlozi za uvođenje takse.

„Došli smo do trenutka kada moramo da vidimo da li se smanjuju razlozi za uvođenje taksi,“ poručio je i dodao da je „Srbija dala neke signale i ponude“, kroz koje vidi spremnost da se „izađe iz ove situacije“.

Poručio je i da roba nikada neće biti uvezena na Kosovo sa „neustavnim nazivima koji upozoravaju na reciprocitet“.

Vlada „još nema stav o zahtevu SAD

U međuvremenu se oglasio i šef kabineta kosovskog premijera Avni Arifi, koji je za razliku od čvrstog stava Ramuša Haradinja, izjavio da vlada „još nema stav o zahtevu SAD da Priština ukine takse“.

Reakcija ove nevladine organizacije ima za cilj razvoj obostrano korisnih ekonomskih odnosa između SAD-a i Kosova, a dolazi nakon upozorenja američkog ambasadora u Prištini „da je dijalog i sveobuhvatni sporazum strateški cilj SAD i da ometanje tog interesa ne može proći bez posledica po bilateralne odnose SAD i Kosova“.

Komora smatra da je slobodna trgovina „važan faktor u potencijalu ekonomskog rasta“, dok, „sve prepreke“ slobodnom kretanju roba „mogu da ugroze ekonomski rast i promociju investicija,“ prenosi prištinska Koha, pozivajući se na saopštenje Komore.

“U skladu sa svojom misijom da podrži razvoj uzajamnih ekonomskih odnosa između Sjedinjenih Država i Kosova, Američka privredna komora smatra da prepreke regionalnoj trgovini ometaju američke poslovne operacije u regionu i čine Kosovo manje atraktivnim za američke i druge strane investitore,” navodi se u saopštenju.

Zemlje u koje američki investitori teže da ulažu su one koje, kako se navodi u saopštenju, omogućavaju nesmetan pristup većim tržištima i koje konstantno promovišu deregulaciju tržišta i slobodno kretanje robe i kapitala.

„Stoga, Američka privredna komora smatra da Kosovo treba da ispuni očekivanja kako bi ubrzalo svoj ekonomski razvoj, za dobrobit svojih građana,“ navodi se u saopštenju Američke privredne komore na Kosovu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.