Vanredne sednice skupština: Rakić podneo ostavku; Neki odbornici potpisali Deklaraciju o prekidanju komunikacije sa Prištinom

Goran Rakić sednica

Na vanrednoj sednici opštine Severna Mitrovica gradonačelnik Goran Rakić podneo je ostavku, a Skupština je potpisala Deklaraciju o prekidu komunikacije, saradnje, svih poslovnih i institucionalnih odnosa sa institucijama u Prištini. Iste odluke doneli su i gradonačelnici i skupštine preostale tri opštine. Radnici suda pisali su predsedniku Osnovnog suda u Mitrovici – tražeći da sa institucijama Srbije razmotre dalje učešće u pravosudnim institucijama u kosovskom sistemu.

Snimak sednice možete pogledati ovde:

Sednicu je otvorio Dejan Gurešić, predsedavajući Skupštine Severna Mitrovica koji je konstatovao da sednica ima kvorum, a da je jedina tačka na ovoj sednici političko-bezbednosna situacija.

Veliki broj srpskih i kosovskih medija se okupilo da prati sednicu u skupštini opštine Severna Mitrovica, na kojoj prisustvuje 15 od 19 odbornika. Odbornici SDP-a, Ksenija Božović i Marko Jakšić ne prisustvuju sednici.

Gradonačelnik opštine Severna Mitrovica podneo je ostavku zbog uvođenja anticivilzacijskih taksi kojima je, kako kaže, Srbima na KiM ugroženo pravo na život, lečenje i informisanje, ali i zbog neopravdanog hapšenja građana Severne Mitrovice i pokušaja ubistva potpredsednika srpske liste, Milana Radiočića.

Rakić Sednica
Rakić Sednica

„Danas sam zakazao vanrednu sednicu SO Severna Mitrovica sa samo jednim razlogom, to su diskriminatorske odluke Prištine koje su uperene protiv srpskog naroda na KiM. Iz tog razloga pročitaću vam odluku koju sam doneo, a razlog zbog čega donosim ovakvu odluku je, kao što i sami znate, uvođenje takse od 100 odsto na proizvode koji dolaze iz Srbije, odluke kojom naša deca neće imati ni hranu, vodu, ni osnovne elementarne uslove za život. I zbog upada specijalne jedinice ROSU, hapšenja naših sugrađana, i pokušaja ubistva našeg potpredsednika liste Milana Radoičića,“ rekao je Rakić.

Ostavka je propraćena aplauzom.

Kako je za KoSSev potvrdila odbornica Jovana Obradović i gradonačelnik Zubinog Potoka je podneo ostavku, a odbornici su takođe potpisali Deklaraciju o prekidu komunikacije, saradnje, svih poslovnih i institucionalnih odnosa sa institucijama u Prištini. Sednici nisu prisustvovali odbornici iz albanske zajednice, dok su svi odbornici iz srpske zajednice ovu deklaraciju potpisali.

Gradonačelnik opštine Sevan Vulović rekao je za RTS da će tražiti od predsednice parlamenta da raspiše izbore po srpskom sistemu.

Sa druge strane, kosovska vlada nema informacije o podnošenju ostavki gradonačelnika četiri opštine na Severu Kosova, potvrđeno je za Gazetu Express.

Gurešić sednica

Dejan Gurešić, po podnošenju ostavke gradonačelnika pročitao je i Deklaracije o prekidu komunikacije ove lokalne skupštine sa centralnim vlastima. U obrazloženju Deklaracije, takođe se navode takse, hapšenja, pokušaj ubistva Radoičića i kršenje međunarodnih sporazuma od strane Prištine.

Zaposleni u sudu u Kosovskoj Mitrovici obustavili rad

U znak solidarnosti sa građanima koji protestuju, zaposleni u sudu u Severnoj Mitrovici odlučili su takođe da obustave rad, javio je RTS.

Oni su u pismu upućenom predsedniku suda naveli da je odlukom kosovske vlade uveden politički embargo koji je ugrozio, ne samo ljudska i građanska prava, već je doveo u pitanje i fizičku egzistenciju srpskog naroda na celom Kosovu.

Oni su ujedno od njega zatražili da sa vlastima Srbije razmotri dalje učešće u pravosudnom sistemu Kosova.

Marko Đurić o navodnom napuštanju institucija

Neposredno pre početka sednice stigle su informacije koje je u jutarnjem programu Happy televizije podelio direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, a gde je tvrdio da će gradonačelnici u kosovskom sistemu, danas da daju ostavke, da opštinska administracija neće funkcionisati, a da službenici suda nisu otišli na posao. Najavio je da će to biti tako do ukidanja taksi.

“Srpski predstavnici su me obavestili da od danas opštinske uprave po prištinsko-albanskom sistemu na Severu više neće funkcionisati. Gradonačelnici četiri opštine će podneti ostavke i napustiti prištinski sistem. Ni skupštine opština, ni bilo koji drugi organi, neće funkcionisati sve do povlačenja diskriminatorskih mera i prestanka kršenja ljudskih prava,“ saopštio je Đurić jutros, prenosi Sputnik.

„Sve ono što je Priština gradila za sebe ili predstavljala svojoj javnosti da gradi za sebe, a što su institucije kojima su upravljali Srbi u prištinskom sistemu, od danas prestaju da rade,“ takođe je dodao.

Detaljnije o uvođenju taksi od strane Kosova na srpske proizvode, kao i o Milanu Radoičiću i slučaju ubistva Olivera Ivanovića čitajte na našim tematskim stranicama:

Trgovinski rat Priština – Beograd

Ubistvo Olivera Ivanovića

sednica skupštine severna mitrovicaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.