Darko Tasić osuđen na 22 godine zatvora zbog ratnog zločina na Kosovu

Darko Tasić
Foto: Koha

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Darko Tasić, osuđen je na zatvorsku kaznu od 22 godine zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog u Maloj Kruši 1999.

Osnovni sud u Prizrenu proglasio je Tasića krivim po dvema tačkama optužnice zbog skrnavljenja tela neidentifikovanih osoba, njihovog spaljivanja i bacanja u reku Drim.

Tasić je takođe proglašen krivim za događaje koji su se desili između 15. i 26. marta 1999. u Maloj Kruši gde je kao član rezervnog sastava policije SRJ, u saučesništvu sa drugim osobama čiji identitet tek treba da se ustanovi, učestvovao u konfiskaciji imovine, pljački, ilegalnom i namernom uništavanju imovine (paljenje kuće) što nije bilo opravdano vojnim dejstvima.

Suđenje Tasiću počelo je pre dve godine i od onda je pod istragom, Darko Tasić je negirao krivicu i branio se ćutanjem.

Tokom izricanja presude, porodice žrtava stanovnika Male Kruše, protestovali su ispred suda. Rođaci žrtava su nosili fotografije voljenih ispred suda u Prizrenu, kao podsetnik na zločine koji su počinjeni i poziv na okrivljujuću presudu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.