Najčitaniji tekstovi u 2021. na KoSSevu

Socijalna davanja, odnosno popularno nazivana „evri“, akcije i mere kosovskih vlasti i ponekad srpske policije i carine, ljudske drame, tragedije, po neka jahta… Ovo su teme koje su privukle najveću pažnju čitalaca KoSSev portala u 2021.

Tri najčitanije vesti u januaru sa približno istim brojem čitalaca bile su vesti o smrti lekara sa centralnog Kosova Sonje Rakočević i izveštaj sa sahrane, a autor vesti koje je KoSSev preneo bila je RTV Kim. Rakočević je bila istaknuti pedijatar na centralnom Kosovu i preminula je u Beogradu od posledica kovida 19.

Treća najčitanija vest na početku sada već prethodne godine bila je o dupliranim socijalnim davanjima i povećanju penzija pojedinim penzionerima pri kosovskom sistemu za prva tri meseca 2021.

U februaru je pažnju javnosti najviše privukla vest da je sin srpskog političara sa Kosova Nenada Rašića pretučen, kao i najava srpskog predsednika Aleksandra Vučića o finansijskoj podršci od 200 evra za nezaposlene i 100 evra za ostale.

Proleće je donelo još jednu vest koja se nije dopala javnosti, ali je i privukla najviše pažnje, a nastavilo se i u martu sa socijalnim davanjima iz Beograda, što lokalna javnost rado čita.

Četiri opštine na Severu Kosova ponovo u crvenoj zoni i Mali: Za nezaposlene ukupno po 120 evra, na Kosovu po 100, a svi sa Kosova i još po 100.

Nije bila prvoaprilska šala, ali ni iznenađenje, s obzirom na skokove zaraženih koronavirusom, ali su brojale najviše pregleda: „Kosovska vlada predstavila nove mere, ograničenje kretanja, zatvaranje ugostiteljskih objekata“; potom – Od utorka zatvaranje ugostiteljskih objekata i tržnih centara na 12 dana i Milojević-Zelja: Nisam hapšen“.

Pojedini portali javili su tada da je rukovodilac MTS D.O.O. Zoran Milojević Zelja, ali i jedan od ključnih ljudi pri SNS – uhapšen u Beču. Međutim, Milojević je to za naš portal demantovao uz tvrdnju da se upravo nalazio na Severu Kosova.

U maju je sa ružama procvetala i najavljena isplata iz Srbije od po 100, odnosno 200 evra za Kosovo.

Javnost je u ovom mesecu, posebno na Severu ipak potresla vest, prvo o nestanku motocikliste iz Srbije, a potom i da je na sreću pronađen živ, iako teško povređen ali u svesnom stanju. Ivan Milošević iz Beograda krenuo je u posetu prijatelju u Gračanici, ali se njegovo putovanje završio sletanjem sa puta kod Dudinog Krša u Kosovskoj Mitrovici. Dva dana je ležao u jarku kraj puta teško povređen dok ga nisu pronašli meštani i kolege bajkeri sa Severa.

U junu su dve najčitanije vesti bile Posle hapšenja Zvečanca, pala i Zvečanka sa 17 kg marihuane. Uz detalje akcije srpske policije objavili smo i video snimak nastao u autobusu koji prati akciju policije, nakon što je kofer sa drogom pronađen na prelazu Jarinje, sve do njegove primopredaje na stanici u Raški i hapšenja.

„Kada izađeš prazna iz porodilišta“ bila je jedna od najpotresnijih vesti posebno za čitaoce na Severu. Priča je ispovest hrabre i nesrećne majke čija je prva beba preminula u satima neposredno pred porođaj, a za šta je, prema njenom svedočenju okrivila nemar lekara i to opisala. Epilog ovog slučaja još uvek nije poznat.

Međutim, još jedna vest iz juna privukla je pažnju javnosti, a ona je ujedno i najčitanija vest u julu:

„Sa kojim dokumentima maloletnici do Crne Gore preko Špiljana a sa kojim preko Kosova i Albanije“. Inače ova vest se čitala tokom cele godine, od kada je objavljena.

Već decenijama su informacije o procedurama i dokumentima za državljane Srbije sa Kosova, usled uslova života i dvostrukog sistema u okviru kojeg funkcionišu, među najtraženijim, tim pre što su vlasti i institucije posledično netransparentni, a postojeće procedure često na uštrb kvaliteta njihovog života.

U julu se čitala i „Nesreća na putu Sočanica – Leposavić: Jedna osoba preminula“.

Avgust su obeležile ponovo nove mere iz kosovske vlade, a to je bio period naglog skoka zaraženih i pre svega rekordnog broja preminulih u kosovskim bolnicama. „Sve mere – zaposleni u javnim institucijama od 13. samo uz vakcinu ili tekst, nova pravila za ulazak na Kosovo“. I druga najčitanija vest u mesecu odmora je bila o merama – da se zabranjuju venčanja, skraćuje vreme rada kafića i zabranjuju masovnija okupljanja.

Septembar je bio najčitaniji mesec u godini na našem portalu. Tada i početkom oktobra došlo je do blokada Jarinja i Brnjaka nakon što su se kosovske specijalne policijske snage rasporedile na ovim prelazima kako bi podržali primenu odluke o tablicama, odnosno primenili meru koju Kurtijeva naziva recipročnom sa Srbijom, a Srbi odmah odgovorili blokiranjem puteva.

Vučić: NATO ima 24 sata da reaguje, do tada nećemo ulaziti, posle više nećemo dozvoliti pogrom – upozorenje predsednika Srbije koje je izneo u emisiji Hit Tvit na Pinku 26. septembra, bio je najčitaniji tekst na našem sajtu za 2021. Ovaj tekst pročitan je sa 40,542 pojedinačnih IP adresa. Slede: Harčenko i Stefanović na Jarinju: Vest o srpskim avionima nad Jarinjem glavne za kosovske i deo srpskih medija i autorski tekst urednice našeg portala „Kosovo na zemlji, Srbija na Nebu“.

Ovo su ujedno bile i tri najčitanije vesti godine.

U oktobru, su to bile dve tabloidne vesti, koje inače nisu praksa izveštavanja na našem portalu, a ticale su se praktično posledica dešavanja na Jarinju i Brnjaku: Levijatan opet krenuo na Kosovo, nije vraćen sa Jarinja i „Specijalni policajac Besart Ahmeti – zvezda medija u Prištini“.

Kako se približavamo kraju godine, u vrhu najčitanijih vesti su sve više dominirale one iz policijske hronike: Pucnjava i tuča u centru Kosovske Mitrovice – omladina pobegla iz kafića i u Gojbulji pronađeni kalšnjikov, zolja, tromblon, uhapšen 73-godišnji Srbin.

U decembru su se ponovo vratile vesti o novim merama kosovske vlade, s obzirom na to da je uvedeno novo pravilo od 2022, o vakcinaciji prilikom ulaska na Kosovo.

Ujedno, vesti iz tzv. slučaja jahta, ponovo su se vratile u fokus, i to kada je kosovski političar i biznismen Bedžet Pacoli objasnio svoju verziju susreta sa prvacima Srpske liste na jahti u Budvi.

Za razliku od pretprošle godine koja je od 2014, od kada postoji KoSSev, bila najčitanija za naš portal, prošla je bila sa najviše čitalaca – 1.367.363 pojedinačnih IP adresa. To je 7.298.307 ukupno, ili 14.686.307 prikaza po stranici za 2021. Takođe, ova godina bila je pravi bum za praćenje našeg portala na društvenim mrežama.

Godina sa najviše čitalaca na KoSSevu i praćenja na mrežama, Jarinje – ključna reč

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.